Nyíregyháza

2020.11.05. 13:10

A nehéz helyzetben is értéket teremtenek

Megyénkben négy település vehette át a Belügyminisztérium elismerő oklevelét.

Fotó: Pusztai Sándor

– Megyénk bármilyen nehéz helyzetben is van, példát mutat a közfoglalkoztatásban és az értékteremtésben – mondta dr. Polgári András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója csütörtökön.

A Belügyminisztérium 21 önkormányzat közfoglalkoztatási programját díjazta, melyből négy elismerést megyénk települései vehettek át. Paszab, Nyírlugos, Tiszakanyár és Szamostatárfalva érdemelte ki a nem mindennapi elismerést, melynek anyagi vonzata is van, hiszen 10 millió forintot kaptak a példaértékű programok folytatására.

Dr. Nagy Ervin Miklós, a kormányhivatal főosztályvezetője a rendezvényen kiemelte, a közfoglalkoztatási programok 2011 óta kinőtték magukat, és elérték a korábban kitűzött célokat.

Megéri az erőfeszítés

Gaál Vilma, Szamostatárfalva polgármestere aláhúzta, a mintegy 300 lelkes településen a közfoglalkoztatáson túl alig akad munkalehetőség, de a kemény munkának köszönhetően szép eredményeket értek el a faluban.

– Mindössze öten dolgoznak a településen valamilyen munkahelyen, a többiek mind közfoglalkoztatottak. Nagyon örülünk ennek a lehetőségnek, hiszen az alacsony iskolai végzettségű, hátrányos helyzetű emberek is munkához juthatnak. Büszke vagyok a befőzőüzemünkre, ahol az általunk termelt zöldségeket és gyümölcsöket dolgozzuk fel. A helyi gyermekházban ezáltal tartósítószer-mentes befőtteket fogyaszthatnak a gyerekek. Sokszor meg kell küzdenem az emberekkel, hogy jobban menjen a munka, de megéri a fáradság – mesélte a település vezetője.

Tiszakanyár szintén a mezőgazdaságban lépett előre, a településen hét fóliasátorban termesztik a különféle kultúrnövényeket. Háda György polgármester elmondta, komoly eredmény, hogy a korábbi 110 helyett már csak 45-en közfoglalkoztatottak, a többiek már valamilyen munkahelyen dolgoznak.

– Néhány éve elhatároztuk, hogy a lakosságot és a helyi konyhát segítve fóliasátrakat állítunk fel. Minden évben emeltünk egyet, jelenleg hét 300 négyzetméteres fólia van a településen. A legfontosabb célunk az volt, hogy a lakosság nagykeráron juthasson hozzá a primőr árukhoz, és a konyhánkat is el tudjuk látni jó minőségű alapanyagokkal – részletezte az eredményeket Háda György, hozzátéve, elérték a kitűzött célokat, sőt nemrégiben egy paprikadaráló-gépet is vásároltak. – Remek döntést hoztunk, hiszen van felvevőpiac, az utolsó darabig értékesítettük a termékeinket, de van még hová fejlődni – tudtuk meg a polgármestertől.

Megújult településkép

A paszabiak is sokat tettek településük megszépítéséért, Tajthy Péter polgármester szerint a megújult településkép javarészt a közfoglalkoztatottak munkájának köszönhető.

– Szinte minden Start Programot kipróbáltunk már, 2011 óta az egész településképet megváltoztattuk a közfoglalkoztatás révén. Rengeteg ötletünk volt, így az új településkép – beleértve a buszmegállót, piacteret, parkot – a közfoglalkoztatottak munkáját dicséri. Az idén a mezőgazdasági és a szociális programban veszünk részt. Az előbbi keretében önellátóvá tettük a konyhánkat, több hektáron kultúrnövényeket és kalászosokat termesztünk. Uborkát 12 ezer négyzetméteren termelünk, s az ebből származó bevételeket visszaforgatjuk a közfoglalkoztatásba – avatott be Paszab díjnyertes programjának részleteibe Tajthy Péter, majd hangsúlyozta, a hosszú idejű foglalkoztatásban több mint 30 gondozót vettek fel, így jelentősen javult az idősek ellátása, ami a vírushelyzetben nagy segítséget jelent.

Mindenkinek munkát adnak

Nyírlugoson is nagy hagyományai vannak már a közfoglalkoztatásnak, a településen 30 éve azon fáradoznak, hogy mindenkinek munkát adjanak. Hovánszki György polgármester elmondta, a rendszerváltás után szinte az egész település munkanélkülivé vált, sokan nem tudták, mitévők legyenek.

– Akkor indultak nálunk a nagyszabású erdőtelepítések, s bár akkor nem közmunkának hívták azt a foglalkoztatási formát, de támogatták az elképzeléseinket. Az erdő még ma is komoly gazdasági hátteret nyújt a településnek. Uborkatermesztéssel is foglalkoztunk, közel 600 közfoglalkoztatott volt a településen. Ma már burgonyát, káposztát, karalábét és hagymát is termelünk, és büszkén mondhatom, hogy 5 százalék alatt van a munkanélküliség – hívta fel a figyelmet a nem mindennapi eredményekre a polgármester, majd hozzáfűzte: munkát adnak, de segélyt nem.

– Ezzel a szemlélettel elértük, hogy a korábbi közmunkásaink több mint 90 százaléka az elsődleges munkaerőpiacon dolgozik. Nálunk van Közép-Európa egyik legnagyobb borsó- és kukoricafagyasztó üzeme, ami rengeteg embernek nyújt stabil megélhetést – tette hozzá Hovánszki György.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában