szennyvízkezelés

2020.11.26. 14:00

A vécészmötyi útja Szabolcsban: nem hiszed el, mi történik a végtermékeddel!

A szennyvízkezelés bonyolult, többlépcsős folyamat, szolgálja a fogyasztókat és óvja az élővilágot.

Nem tudnánk megkülönböztetni egymástól, hogy az előttünk lévő két pohár közül melyikben van a csapvíz, s melyikben a tisztított szennyvíz. A színük alapján ugyanis nehezen lehet megkülönböztetni azokat egymástól, természetesen a megtisztított szennyvíz nem iható. Csakhogy míg ennyire tiszta lesz a szennyvíz, addig több műveleten is át kell esnie a tisztítótelepeken. Ma egy ilyen különleges utazásra hívjuk olvasóinkat: megismerjük azt a hosszú utat, hogyan is lesz a soksok háztartásban keletkezett szennyvízből olyan tisztaságú víz, amit már vissza lehet engedni a természet nagy körforgásába – Nyíregyházáról az Érpatakon, majd a Lónyai-főcsatornán keresztül a Tiszába. Az idegenvezetőnk ezen a technológiai útvonalon Krajecz András, a Nyírségvíz Zrt. nyíregyházi szennyvíz-üzemvezetője lesz.

Tegnap bemutattuk, milyen akadályokat gördít a felelőtlen fogyasztói magatartás a csatornaszolgáltató elé. A továbbiakban a nyíregyházi I. számú szennyvíztisztító-telep példáján keresztül a teljes tisztítási folyamaton is végigvezetjük olvasóinkat. Ha ugyanis a rácsszeméttől megszabadultak, már megy minden, mint a karikacsapás, de nézzük szépen sorjában!

– Az I. sz. szennyvíztisztító telepre négy irányból, a Hímes városi főgyűjtőjén, a Csaló köz, Kótaj, illetve Nyírszőlős felől, egyesített aknán át érkezik be a szennyvíz. A terepviszonyok miatt Nyíregyházán és vonzáskörzetében 169, műtárgyakban elhelyezett átemelőszivattyú (a szolgáltatási területünkön összesen 1343 van) segíti eljuttatni idáig. A beáramlás intenzitása változó, éjszaka és hajnalban minimális, de a virradattal egyre növekszik – kalauzolt a továbbiakban is Krajecz András, a cég nyíregyházi szennyvíz-üzemvezetője.

Az egyik végén be, a másikon ki

– Egy föld alatti tárolótérből először szivattyúkkal a kétágú homokfogó műtárgyba emeljük, itt szabadulunk meg az ülepedni képes szervetlen anyagoktól, földtől, homoktól. Ellenkező esetben ezek a további medencékben ülepednének le, komoly károkat okozva. Innen a szennyvíz három előülepítő medencébe kerül, ahol lezárul a tisztítás mechanikai része, és átveszi a szerepet a biológiai tisztítás. Az eleven iszapos módszer során egy erre kialakított műtárgyban mesterségesen felszaporított mikroorganizmusok élik fel a szennyvizek szervesanyag-tartalmát. A tavakban és folyókban is valami hasonló játszódik le. Életmódjukhoz – ellenőrzött körülmények között – állandó hőmérséklet, tápanyag és oxigén kell. A tápanyag adott, ami a hőmérsékletet illeti, a beérkező szennyvíz még a téli hónapokban sem hűl 12-13 Celsius-fok alá. Az oxigénről pedig közel 2000 levegőztető membrános tányér gondoskodik medencénként. Jól érzik itt magukat, akár egy jakuzziban. A folyamat négy utóülepítő medencében ér célt, ahol a komótosan, háromnegyed óra alatt körbeforduló lapátok a fázisszétválasztást végzik. A leülepedett iszaptömeg egy része (iszappehely) visszamegy a beérkező szennyvízhez, a medencék tetejéről pedig távozik a megtisztított szennyvíz. Természetesen nem iható, bár pohárba töltve nehezen lehetne az ivóvíztől megkülönböztetni.

Minden újrahasznosul

– Ez a tisztított víz hagyja el a telepet egy egyesítőaknán át, és jut vissza az Érpatakon, majd a Lónyai-főcsatornán a Tiszába, és így a természetes körforgásba, a környezetet, az állat- és növényvilágot sem károsítva – sorolta Krajecz András.

A folyamat során annyi eleven iszap keletkezik, hogy a fölösleget ki kell venni a rendszerből. Előbb homogenizálják, majd némi vegyszert is hozzákeverve víztelenítik. Ez a massza kerül két mezofil, szigetelt, kétezer köbméteres rothasztótoronyba. Levegőtől és fénytől elzártan 28-30 napon át rothasztják, ezalatt a szerves anyagból hasznosítható, 60-65 százalékban metánt tartalmazó biogáz keletkezik, amit három 144 kilowattos motor éget el. A motor generátort hajt, ami áramot termel, az égésből pedig hőenergia termelődik. Ilyen módon a telep a saját villamosenergia- és hőigényét is előállítja, az árammal a gépeket üzemeltetik, a megtermelt hő pedig az állandóan 31–37 fokon tartott rothasztótornyokat, illetve az épületeket fűti, illetve használati meleg vizet állít elő. Nyáron felesleg is képződik, az áramot ugyan kitáplálják az E.ON-hálózatba, ám ha az 500 köbméteres gáztartály megtelik, a felesleges biogázt időnként kénytelenek egy automatikusan bekapcsoló gázfáklyával elégetni.

Komoly érték képződik a tornyokban rothasztott élő iszapból is: a víztelenítés és a hajszálakból összeállt kócok eltávolítása után létrejött 20-22 százalékos földszerű anyagot konténerekben a komposztálótelepre szállítják, ott szalmával keverik, és a többhetes technológiai eljárás során egy virágföld minőségű, értékesíthető komposztot kapnak.

Mérés és kapcsolattartás

A folyamat legvégére érve fontos elmondanunk, hogy a telep különálló üzemviteli központjában folyamatos diszpécserszolgálat fogadja a fogyasztói bejelentéseket, a lakossági észrevételeket. Ottjártunkkor Palicz László és Varga István teljesített irányítói szolgálatot. Ugyanitt monitorokon figyelik a műtárgyak gépeinek működését, és azonnal beavatkoznak, amennyiben szükséges. Nem sokkal messzebb áll az üzemi laboratórium, ahol naponta ellenőrzik a bejövő és a kimenő szennyvíz összetételét. Bizonyos eltérésekből akár még a technológiai berendezések hibájára is következtetni lehet. Mérik az ammónia, a foszfor, az össznitrogén, a nitrogénformák és a lebegő anyagok mértékét, ha ugyanis az arányuk túllépné a törvényileg szabályozott, szigorú határértékeket, annak könnyen milliós bírság lehetne a vége. Ebből is látszik, hogy az ilyen szennyvíztelepek nem csupán a lakosságot szolgálják. A szakemberek munkájukkal a környezetünket, az élővilágot is óvják.

MJ

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/elkepeszto-miket-huznak-le-egyesek-a-vecen-a-nyiregyhazi-szennyviztisztito-telepen-jartunk-4365400/

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában