agrometeorológia

2020.11.26. 14:52

Az átlagtól kevesebb volt az eső mostanában

A tavasz kezdetén jó eséllyel teljesen feltöltődött nedvességkészlettel indulhat majd a vegetáció.

A sok­éves átlagnak megfelelő hőmérsékletű, de eseménytelen időjárás jellemezte november harmadik hetét, a korábbiaknál kissé több napsütéssel – tájékoztatta lapunkat a Debreceni Egyetem Agrometeo­rológiai és Agroökológiai Monitoring Központja. Közleményük szerint egyetlen anticiklon határozta meg térségünk időjárását. A napfényes óraszám ezzel kissé a harminc­éves – igen alacsony – átlagérték fölé került, a napi középhőmérsékletek viszont csak néhány tized fokkal haladták meg azt. A napi csúcsértékek a 10–14 Celsius-fokot is elérték a napsütötte tájakon, ahol azonban tartós pára, köd ülte meg a tájat, ott rendre 6–9 fok körül ragadt a hőmérők higanyszála.

A hideg levegő hatására a nappali felmelegedés is 5 fok közelébe esett vissza, ám a lehűlést számottevő csapadék ezúttal sem kísérte.

Harmat, páralecsapódás

Általában 1-2 milliméter alatt maradt az időszak teljes csapadékösszege, valamint ezen felül néhány tized milliméter gyűlt még össze harmatból, páralecsapódásból. Száraznak ennek ellenére sem nevezhetjük az elmúlt hét időjárását, noha a sokéves átlagtól bő 8-10 milliméterrel maradt el a lehullott csapadékmennyiség. A párolgás még a tartósan napos tájakon is csupán közelítette a napi 1 millimétert, így a felszín alig tudott száradni.

A talaj felső rétegeiben továbbra is a szabadföldi vízkapacitáshoz közeli a telítettség mértéke, az 1 méter mélységű szelvény pedig hozzávetőleg 40–70 milliméter nedvességet képes még befogadni. Az összehasonlítás kedvéért ez a mennyiség körülbelül másfél téli hónap átlagos csapadékhozamának felel meg, így a tavasz kezdetén jó eséllyel teljesen feltöltődött nedvességkészlettel indulhat majd a vegetáció.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában