A nyelvek varázsa

2020.11.25. 07:00

Az idegen nyelvek varázsa

Szorgalom, kitartás és egy kis segítség: Ditta bőven az érettségi előtt két felsőfokú nyelvvizsgát szerzett.

Kovács Ditta már két felsőfokú nyelvvizsgát is megszerzett

Forrás: Kovács Ditta archívuma

A továbbtanuláshoz ma már elengedhetetlen, hogy legalább középszintre feltornázzuk a tudásunkat. Sok munka kell hozzá, de nem lehetetlen – ezt a nyíregyházi diáklány, Kovács Ditta példája is mutatja. Még általános iskolás volt, amikor megszerezte az első nyelvvizsgáját, most pedig másodikos gimnazistaként már két nyelvből is átvehette a felsőfokú bizonyítványt.

Folyamatos tanulás

– Már első osztályos koromtól emelt szinten tanultam angolul, a Zelk Zoltán Általános Angol-Német Kéttannyelvű Iskolába jártam – mesélte lapunknak Ditta. – Alsóban főleg készségtárgyakat tanultunk idegen nyelven, majd felső tagozatban angol történelem, civilizáció és a környezetismeret is szerepelt az órarendben. Nagyon tetszett ez a rendkívül széles tudásanyag, és az is motivált, hogy már az angol nyelvű filmeket és sorozatokat is érteni kezdtem. Apukám is nagy hatással volt rám, mert annak idején egy évet élt Amerikában, és ­nagyon szereti az angol nyelvet. Rám ragasztotta a lelkesedését, és sokat beszélgettünk angolul.

Azonban önmagában az emelt szintű oktatás és egy támogató szülő sem elég ahhoz, hogy ilyen fiatalon ennyire magas szinten elsajátíthassunk egy idegen nyelvet. Dittát annyira magával ragadta az angol, hogy a tanulás mellett a hobbija is ez lett: elkezdett szabadidejében olyan témákról olvasni, amelyek érdekelték: például sportról vagy – egy kamasztól meglepő módon – közgazdaságról, illetve rendszeresen nézte a CNN és a BBC híradásait. A zelkes heti nyolc óra elég volt az angol középfokúig, amit hetedikben szerzett meg. Egy évvel később egy magántanár segítségével a felsőfokú vizsgát is letette, majd már elsős krúdys gimnazistaként egy év alatt és különórákkal felkészült a májusi közép-, majd az októberi felsőfokú németre. Utóbbi eredményét csak néhány hete tudta meg.

Csak néhány kattintás

– Maximalista vagyok, ennek vannak előnyei és hátrányai is – tette hozzá Ditta. – Sokat sportolok, főleg anyukámmal, családi programként. Az utóbbi időszak stresszes volt, mert az iskola és a rendszeres mozgás mellett magántanárhoz is jártam, nagyon megterhelt, hogy ezeken kívül is rengeteget foglalkoztam a nyelvekkel. Sokszor előfordult, hogy szórakozás helyett gyakoroltam, fejlesztettem magam. Persze próbálom megtalálni az egyensúlyt és minél több időt tölteni a családommal, a barátaimmal is.

Ditta szerint nagyon sokat segít, ha már gyermekkorban a mindennapok részévé válik a nyelvtanulás, és ha kihasználunk minden, modern technika adta lehetőséget – hiszen ma már néhány kattintással rengeteg idegen nyelvű cikket, filmet, sorozatot elérhetünk. A diáklány szerint meg kell találnunk azt a témát, amelyről szívesen szerzünk új információkat akár angolul vagy németül is, és ha ez ­megvan, ránk talál majd a nyelvek varázsa – vele is így történt.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában