Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.11.13. 11:30

Betartják és betartatják a szabályokat

Az országban mindenki hordozhatja a vírust. Alig van már olyan hazai település, ahol nem regisztráltak fertőzést.

A fodrászüzletek hétig lehetnek nyitva – a rendeletet betartva dolgoznak a Lukovics Szépségszalonban is

Fotó: illusztráció: Sipeki Péter

– A pandémia a magyar települések 85 százalékát érinti, ennyi helyen regisztráltak már fertőzést – mondta dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján, és hozzátette: az országban mindenki hordozhatja a vírust. Azt mondta, arra kell törekedni, hogy a járványgörbét ellaposítsák, és fenntartsák az egészségügyi ellátás működőképességét. Az ennek érdekében hozott intézkedések az életünk szinte minden elemét érintik, így a bevásárlást, a házasságkötést, a szolgáltatásokat és a temetkezést is. Szolgáltatókat kérdeztünk arról, hogyan tudják betartani és betartatni a szabályokat.

– A kormányrendelet és az ehhez igazodó helyi határozat szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. köteles meghozni minden olyan szervezési, biztonsági intézkedést, amelyek biztosítják, hogy az üzemeltetésében működő temetőkben legfeljebb ötvenen vegyenek részt a gyászszertartásokon – mondta lapunknak Pénzes Tibor, a cég ügyvezető igazgatója, és hozzátette: ebbe a létszámba beletartozik a szertartásvezető és az egyházi szolgálatot tevő kísérő is.

– A temetőinkben lévő nyitott ravatalozóinkat úgy alakítottuk át, hogy ötven embernél több ne tudjon ott tartózkodni, a zárt ravatalozóknál pedig tájékoztatjuk a gyászolókat arról, hogy az épületben lehetőleg csak a szűk család legyen ott úgy, hogy a másfél méteres védőtávolságot megtartják, a többi gyászoló a részvételi korlát betartása mellett a ravatalozó előtt róhatja le kegyeletét és vehet részt a temetési szertartáson. Fontosnak tartjuk, hogy a gyászolók a temetéseken a személyes kontaktussal járó részvétnyilvánítást mellőzzék. A temetői gondnokságon, illetve a temetkezési szolgáltatások megrendelésekor az ügyfélfogadó helyiségben, üzletben egyszerre legfeljebb ügyintézőnként ketten tartózkodhatnak az általános védelmi intézkedések betartása mellett. Természetesen valamennyi temetőnk területén kötelező a védőmaszk használata – mondta Pénzes Tibor, akit arról is kérdeztünk, hogyan ellenőrzik azt, hogy az előírásokat a temetőkbe látogatók valóban betartják.

Szabálykövetőek voltak

– Felhívásokat teszünk közzé, tájékoztatjuk a temetőlátogatókat és a hozzátartozókat a szabályok betartására. Az Északi temetőben ez az ellen­őrzés lehetetlen lenne, hiszen nem tudhatjuk, ki érkezett gyászszertartásra, ki pedig azért, hogy meglátogassa a hozzátartozója sírját. Bízunk abban, hogy mindenki arra törekszik, hogy megóvja saját maga és mások egészségét. Már a temetés megrendelésekor kérjük az ügyfeleket, hogy tájékoztassák a rokonságot, az ismerősöket, hogy vegyék figyelembe ezeket a rendszabályokat. Tavasszal azt tapasztaltuk, hogy a temetőlátogatók szabálykövetőek voltak, most is bízunk ugyanebben – mondta az ügyvezető igazgató.

Mellőzte a vírustémát

– Úgy gondolom, az országos és megyei átlaghoz képest szerencsés vagyok, bár mindent megtettem és megteszek azért, hogy a pandémia alatt is megtartsam a vendégkörömet – szögezte le elöljáróban Nyisztorné Illés Tímea, a nagykállói Stílus Szalon tulajdonos-vezetője.

– Március közepén azzal kellett szembesülnöm, hogy a fiam, aki mellettem férfifodrász, a forgalom terén szinte egyáltalán nem érezte meg a szigorításokat, az én női vendégeim jelentős része viszont lemondta az időpontját. Követve a hazai és szlovák kollégák marketinges fogásait, kizárólag a szalon oldalán és a privát közösségi oldalamon kommunikáltam a vendégekkel, a bejegyzéseimben mellőztem a Covid-témát, ami megtette a hatását: a forgalmam két hét alatt körülbelül ötvenszázalékosra emelkedett, majd mivel a város többi fodrásza bezárt, ismét teljes gőzzel dolgozhattam. Ezzel szemben most mintha a férfivendégekből lenne kevesebb, de nem azért, mert félnek eljönni, hanem mert sokan vagy éppen most betegek, vagy karanténban kell maradniuk a környezetükben lévő fertőzöttek miatt. Az én állandó vendégeim közül is többen koronavírusosak, de tudom, hogy gyógyulás után, az előírásokat szigorúan betartva vissza fognak térni – árulta el Tímea, aki szerint nagyon sokat számít ebben az időszakban a humor – úgy a szalonban, mint a közösségi felületeiken.

Van, aki kora reggel érkezik

– Igyekszünk alkalmazkodni a vendégek kéréseihez, akik ezt azzal hálálják meg, hogy zokszó nélkül betartják az egészségügyi és higiéniai szabályainkat. Van olyan kliensem, aki azt kérte, hogy még a kaput is zárjam be, amíg vele foglalkozom, hogy biztosan ne jöjjön be addig senki. Mások szívesen jönnek kora reggel, a kijárási tilalom lejártával, negyed hatkor már a székben ülnek. Nekünk nem volt érvágás az este hét órai zárás, ugyanis korábban csak hetente egyszer tartottam addig nyitva, most azonban a rendszeres fertőtlenítés, szellőztetés és a kötelező szünetek betartása miatt megnyúlik a munkaidő még úgy is, hogy kisebb a forgalom – jegyezte meg Nyisztorné Illés Tímea.

CSA, JG


Nincs ügyfélfogadás

Nyíregyházán felfüggesztették a városi piacok működését, kivételt jelent a Tokaji úton található iparcikk- és nagybani piac, illetve a város területén található zöldségpiacok. Az iparcikkpiacon egyszerre legfeljebb 400 látogató lehet, a működő piacokon kötelező maszkot viselni.

A nyíregyházi önkormányzati közszolgáltató cégeknél szünetel az ügyfélfogadás. Ennek értelmében a NyírVV Kft.-nél és a Nyírtávhő Kft.-nél az ügyfélszolgálatokat nem lehet személyesen felkeresni, ügyeket intézni telefonon, postai és elektronikus úton lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában