Turizmus

2020.11.23. 11:30

Bíznak benne: jön az utazási boom

Az utazási irodáknál abban reménykednek, hogy a vírushelyzet után ismét megélénkül az utazási kedv.

A Balaton az idén is népszerű üdülési hely volt

Forrás: Ripost

Fotó: Markovics Gábor

– Nagyon szeretnének utazni, világot látni, feltöltődni az emberek, ám az elrettentő, hogy amennyiben hazatérnek, akkor karantén

vár rájuk. Egyes nyugdíjasoknál vagy olyan vállalkozóknál, akik otthonról is tudják irányítani a cégüket, ez akár még bele is férhet – mondta Bicsérdy Rita, a Sky Travel Utazási Iroda ügyvezetője. – Tavaly ilyentájt készültek az év végi pihenésekre, és már jó előre lefoglalták a nyaralásokat is. Ehhez képest most több utazási iroda is bezárt,

sokat számít, hogy kinek milyen tartalékai vannak. – A vakcinának köszönhetően feltehetőleg belátható időn belül vége lesz a mostani pangásnak. Vannak kockázatmentes előfoglalások, amiket egy adott időpontban akár vissza is lehet mondani. Mindenki szeretné maga mögött tudni ezt a rémisztő időszakot, és feltöltődne élményekkel. Optimistán várjuk a jövő esztendőt. November 28-án megnyílik egy új útvonal: hetente egyszer lehet majd utazni az egyiptomi Hurghadába Budapestről, ami új impulzust adhat.

A koronavírus-járvány fájdalmasan ránehezedett a turizmusra is. De ha abból indulunk ki, hogy minden rosszban van valami jó, akkor érdemes szétnézni a szebb napokat látott Liszt Ferenc reptéren. Közel húsz útvonal és heti hetven járat maradt elérhető, és a ­korlátozások miatt ­folyamatosan változhat a helyzet.

Irány Hurghada

A bizonytalanság miatt több légitársaság is felfüggesztette az üzemelését a budapesti útvonalán. Egyebek mellett szünetel a Lufthansa müncheni, a Belavia minszki, a Swiss zürichi, az Air France párizsi, a Brussels Airlines brüsszeli járata.

Az viszont egyértelműen pozitív impulzust adhat, hogy november 28-án megnyílik egy új útvonal: a hónap utolsó szombatjától hetente egy alkalommal lehet majd utazni az egyiptomi Hurghadába az Egyptair Airbus A220-300-as repülőgépeivel – immár Budapestről.

– Korábban csak kairói átszállással lehetett eljutni a népszerű üdülőhelyre, így viszont sokkal egyszerűbb lesz az utazás – jegyezte meg Bicsérdy Rita, a Sky Travel Utazási Iroda ügyvezetője, aki átfogó képet festett a jelenlegi állapotokról. – Nagyon szeretnének utazni, világot látni, feltöltődni az emberek, ám az elrettentő, hogy amennyiben hazatérnek, akkor karantén vár rájuk. Egyes nyugdíjasoknál vagy olyan vállalkozóknál, akik otthonról is tudják irányítani a cégüket, ez akár még bele is férhet. De mégis minden más, mint mondjuk tavaly ilyentájt. Akkor készültek az év végi pihenésekre, és már jó előre lefoglalták a nyaralásokat is. Ehhez képest most több utazási iroda is bezárt, sokat számít, hogy kinek milyen tartalékai vannak. Mi közel húsz éve vagyunk jelen a piacon, megpróbáljuk túlélni a remélhetőleg átmeneti időszakot.

Kockázatmentes előfoglalások

Bicsérdy Rita felidézte a koronavírus-járvány első hullámát, ami után érezhetően megélénkült az utazási kedv.

– Tavasszal nagy volt a bizonytalanság az utazni vágyók körében. Aztán amikor feloldották a korlátozásokat, rengetegen külföldön nyaraltak. Nem értek egyet azokkal, akik az állítják, hogy a határainkon túlról „hurcolták be” sokan a vírust. Például a horvát tengerpartot sokkal kevesebben választották, mint a Balatont.

– A vakcinának köszönhetően feltehetőleg belátható időn belül vége lesz a mostani pangásnak. Vannak kockázatmentes előfoglalások, amiket egy adott időpontban akár vissza is lehet mondani. Mindenki szeretné maga mögött tudni ezt a rémisztő időszakot, és feltöltődne élményekkel. Optimistán várjuk a jövő esztendőt, bízunk abban, hogy nyáron utazási bumm lesz.

A friss kimutatások szerint a hatályos rendelkezésekhez alkalmazkodva, turisztikai céllal csak a visegrádi négyek országaiból érkezhettek külföldiek Magyarországra. Üzleti, tanulmányi vagy egészségügyi ellátási okból más országok állampolgárai is beléphettek. Ezért is lehetséges, hogy a legtöbb külföldi Ukrajnából, Németországból, Romániából, Dél-Koreából és Ausztriából érkezett hazánkba.

Turisztikai célpontok

A Magyar Turisztikai Ügynökség kimutatása szerint a vendégszám alapján októberben Budapest, Hajdúszoboszló és Eger volt a legnépszerűbb turisztikai célpont. A szálláshelyek 1,6 millió vendégéjszakát regisztráltak, ebből 1,4 milliót belföldi utazók töltöttek el. A külföldiek körében továbbra is Budapest volt a legkedveltebb, az összes külföldi vendégéjszaka 44 százaléka itt realizálódott. Ezt követően Budapest környéke, valamint Debrecen és térsége voltak a leglátogatottabbak a külföldi vendégéjszakaszámok alapján.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában