Nyíregyháza

2020.11.13. 14:00

Eldőlt: szóbelizhetnek az érettségizők

Felelet közben csak a tanároknak lesz kötelező maszkot viselniük.

Túl vannak az írásbeliken

Fotó: Zalai Hírlap

Véget értek az őszi érettségi írásbeli vizsgák. Az Oktatási Hivatal adatai szerint a meghatározott tíz vizsganapon közel négyszáz helyszínen mintegy huszonhétezer érettségiző vizsgázott. A megmérettetés ezzel nem ért véget: a szóbeli vizsgák az egészségvédelmi intézkedések betartásával, a hagyományos módon folytatódnak.

Jó eredmények

A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium intézményvezetője, Torda István Tamásné lapunknak elmondta: az iskolában minden tanuló megjelent a vizsgákon, senkinek sem kellett karantén vagy betegség miatt kihagynia a tesztírást. Az intézményben földrajzból, németből, franciából, angolból és informatikából érettségiztek a diákok. – Az őszi vizsgaidőszakban tizenhét kölcseys diák írásbelizett emelt szinten, főként angolból és informatikából, s németből is hárman – tette hozzá. – Beszéltem is néhány tanulónkkal, akik elmondták, jól sikerültek a tesztjeik: 80 százalék feletti lett az eredményük. A tavaszi vizsgákon 4,71 volt a diákjaink érettségi átlaga még úgy is, hogy csak írásbelik voltak, így nem tudtak szóbeli feleletekkel javítani az eredményükön. A most írásbelizők nagy része az előző tanévben harmadikos volt, ők is tavasszal szerettek volna számot adni tudásukról, de a vírushelyzet miatt ezt csak most tehették meg.

Rendszeres fertőtlenítés

Torda István Tamásné arról is beszélt, hogy a tanulóknak előkészítő foglalkozásokat is tartottak szeptemberben, hogy sikeresen vegyék az akadályokat. A Kölcseyben 104 diák fog szóbelizni, őket most nem hívhatják be egyszerre az iskolába, így mindig azt a néhány tanulót informálják majd, akik éppen vizsgáznak.

– A vizsgázóknak fél órával a szóbeli előtt meg kell jelenniük, így nem lesz torlódás. A bizottság tagjainak kötelező a maszkviselés, a diákoknak csak ajánlott, de a folyosókon és a közös helyiségekben nekik is viselniük kell. A beléptetésnél kötelező a lázmérés és a kézfertőtlenítés – ez utóbbira a teremben is lesz lehetőség. Amikor egy diák elhagyja a tantermet, a padok felületét fertőtlenítik, a személyzet folyamatosan takarítja a mosdókat, kilincseket, s a szellőztetésre is figyelünk majd.

Az intézményvezető kiemelte: mivel az idegen nyelvi vizsgáknál nincs felkészülési idő, a feleletek gördülékenyen fognak menni, ám a többi tantárgynál fél órája lesz a vizsgázónak a felelet előtt. Két napra is be lehetett volna sűríteni a szóbeliket, de a Kölcseyben három napra osztották el a vizsgázókat, hogy minél kevesebben tartózkodjanak egyszerre az épületben, és a záróértekezlet utáni hagyományos eredményhirdetés is elmarad. Torda István Tamásné szerint tavasszal és a mostani írásbeliken is a különleges körülmények ellenére minden gond nélkül értek véget a vizsgák, a tanulók valamennyien betartották a szabályokat.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában