Zöld busz program

2020.11.11. 14:00

Elektromos busz járja majd Nyíregyháza utcáit

Egy hónapig térítésmentesen használhatja az utazóközönség az e-buszt a megyeszékhelyen.

– Az autóbuszok töltőberendezés-gyártóinak és -forgalmazóinak hétfőtől megnyílt a lehetőségük arra, hogy minősített partneri címet szerezhessenek, ezzel pedig részt vegyenek a Zöld busz program demonstrációs mintaprojektben – jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Ez fontos hír a nyíregyháziaknak is, hiszen azon nagyvárosok egyike, ami részt vehet a mintaprojektben. A kormány a Zöld busz programban 36 milliárd forinttal támogatja az elektromos autóbuszok beszerzését. Debrecenben már befejeződött, Békéscsabán pedig októberben indult el az a program, amelyben az utasok kipróbálhatták az elektromos járműveket, megtapasztalhatták a környezetkímélő közlekedés előnyeit, ott egy lengyel gyártmányú Solaris Urbino 12 electric autóbusz közlekedett.

Tapasztalatszerzés

Napokon belül Nyíregyházán is szolgálatba áll egy száz százalékban elektromos meghajtású busz. A Kossuth téren öt napig lesz látható az az installáció, ami a környezetbarát járművek fontosságára hívja fel majd a figyelmet.

A tesztidőszak egyben tapasztalatgyűjtés is. A megyeszékhely önkormányzata 56 millió forint támogatásban részesült a Zöld busz demonstrációs mintaprojektben. Ennek jegyében a városban egy hónapon keresztül térítésmentesen használhatja az utazóközönség az e-buszt. Nyíregyháza mellett Békéscsaba, Zalaegerszeg, Esztergom, Székesfehérvár, Kaposvár, Kecskemét és Debrecen részese az újításnak.

A kormány klíma- és természetvédelmi akciótervében is szereplő Zöld busz program célja a közösségi közlekedésben részt vevő autóbusz-állomány cseréje a hazai buszgyártás ösztönzésével, az üzemeltetett buszok átlag­életkorának, a buszos közlekedés károsanyag-kibocsátási értékeinek és fenntartási, üzemeltetési költségeinek csökkentése, továbbá az utazási szolgáltatások minőségének javítása.

Távlati cél

A tervek szerint két év múlva csak elektromos autóbuszt lehet üzembe helyezni a 25 ezernél több lakosú településeken. A távlati cél az, hogy tíz éven belül minden második busz környezetbarát legyen a nagyvárosok helyi közlekedésében.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában