Poloska

2020.11.11. 16:05

Elkészült az ország poloskatérképe, meg fogsz lepődni, mi a helyzet a megyénkben!

Mintegy 14 ezer, a Bábolna Bio Kft. kérdőívét kitöltő lakosnak köszönhetően elkészült Magyarország poloskatérképe, amely szerint az elmúlt öt évben tömegessé vált az invazív címeres poloskák jelenléte – derült ki a Sokk a rovar elnevezésű Facebook oldalt működtető cég októberi felméréséből.

20191003 Szekszárd Poloska invázió van a megyében illusztrációs Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság

Forrás: illusztráció: Makovics Kornél / Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

Bajomi Dániel, a Bábolna Bio Kft. ügyvezető igazgatója a közlemény szerint a poloskatérképet bemutató online sajtótájékoztatón közölte: ma már nincs olyan térsége az országnak, ahol ne jelentek volna meg az invazív címeres poloskák, amelyek közül az ázsiai márványpoloska és a zöld vándorpoloska a legelterjedtebb Magyarországon. A mintegy 3200 település közül csaknem 1600-ból jelezték a jelenlétüket. A kft. kérdőíves felmérést tett közzé, hogy kiderüljön, hol és milyen mértékben terjedtek el a címeres poloskák, amelyek ellentétben az ágyi poloskával nem szívnak vért, nem terjesztenek betegséget, a haszonnövényeket viszont károsítják.

Úgy tűnik, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a fertőzöttség kicsi

A felmérés szerint leginkább a déli megyékben terjedtek el az invazív címeres poloskák. Lakosságarányosan Baranyában a legnagyobb a fertőzöttség, majd Tolna és Békés megyében. A legalacsonyabb számokat Vas, Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mutatja a térkép.

Budapest közepesen fertőzöttnek számít, de a kerületek között nagy a szórás, jelentősebb poloska-fertőzöttséget ott tapasztaltak, ahol nagyobb a zöldfelületek aránya. A települések poloskaészlelésének toplistáját Kunfehértó vezeti Harkány és Kiskunhalas előtt. A nagyvárosok közül Miskolc áll az élen – ismertették.

Bajomi Dániel kiemelte, hogy a belföldön régebb óta megtelepedett ázsiai márványpoloskát és a zöld vándorpoloskát már szinte mindenhol észlelik az országban, de a kérdőívet kitöltők 26 százaléka a Magyarországra csak az utóbbi időben behurcolt nyugati levéllábú poloskával is találkozott már, amely azt mutatja, hogy ezek a fajok nagyon rövid idő alatt képesek elterjedni.

A válaszadók 76 százaléka szerint az elmúlt években váltak tömegessé az invazív címeres poloskák a lakókörnyezetükben.

Az országos poloskatérkép részletes adatai a megfoglak.hu/poloska-terkep oldalon olvashatók.

Kitértek arra is, hogy a Sokk a rovar Facebook oldalon egy új felmérést indítanak az ország rágcsálótérképének megrajzolásához.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában