koronavírus

2020.11.18. 09:30

Hallgatók a védekezésben

Az egészségtudományi területen tanuló nyíregyházi harmad- és negyedéveseknek is tesztelniük kell.

Forrás: illusztráció/shutterstock

Kötelező jelleggel bizonyos felsőoktatási intézmények hallgatóit is bevonják a koronavírus-tesztelésekbe, derült ki néhány napja sajtóértesülésekből. Dr. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára levélben fogalmazta meg a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája vezetőségének a feladatokat. Eszerint az orvosi és egészségtudományi területen tanulók általános iskolák, óvodák és bölcsődék dolgozóinak a tesztelésébe segítenek be, amiért ösztöndíj-támogatásban részesülnek.

Hárman egy feladatra

– A hallgatók önkéntes alapon korábban is végezhettek ilyen munkát az Országos Mentőszolgálat megbízásából, ahol a kapacitások végesek – erősítette meg lapunknak dr. Sárváry Attila, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának oktatási dékánhelyettese, tanszékvezető.

– Az operatív törzs döntött úgy, hogy a mintavételekben jártas, egészségügyi tapasztalatokkal rendelkező hallgatókat bevonják, és a döntés természetesen a mi karunkat is érintette. Akik vállalták a megbízatást, napi ötezer forintos ösztöndíj-támogatást kaptak (hétvégeken ez 7500 forint), de szállást és ellátást is biztosítottak a részükre. Egy napra szóló címlista alapján dolgoztak, majd a teszteket a laborokba szállították. Munkájukhoz civil gépjárműveket is kaptak a rendőrségtől.

Ám ami eddig önkéntes alapon ment, az péntektől az eddig nem önkénteskedő harmad- és negyedéves egészségtudományi hallgatók (egyelőre az ápoló- és mentőtiszthallgatók) számára kötelezővé vált.

A feltételek természetesen ugyanazok, ráadásul a gyakorlati képzésbe is beszámítjuk az itt végzett munkát. Mindenhová három hallgató megy – ami biztonsági okokból is elvárt –, az egyikük vezet, neki jogosítványt és legalább kétévi folyamatos aktív vezetést kellett igazolnia, a másik két hallgató pedig a tesztelést végzi, illetve adminisztrál – avatott be a részletekbe a dékánhelyettes.

Dr. Sárváry Attila elmondta azt is, hogy a tanítványaik egy hétvégén Szlovákiában, a határ menti településeken is végeztek hasonló feladatot, de ez csupán egyszeri alkalom volt. Arról pedig, hogy milyen végeredmény született a tesztelések során, nem kaptak tájékoztatást.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában