van elég oltóanyag

2020.11.25. 15:30

Jóval többen kérik, mint korábban

Ahol további igény jelentkezett, napokon belül újabb adag vakcinát szállítanak.

20201028 Zalaegerszeg Influenza elleni oltás ajnálott az idei évben, a koronavírus-járvány terjedése miatt. Fotó: Pezzetta Umberto pu Zalai Hírlap Képen: dr Szittyai Borbála orvos, Németh Rolandnak adja be az oltást

Forrás: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Továbbra is elérhető az ingyenes influenza elleni oltóanyag minden magyar állampolgár számára – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-vel. A közleményben hangsúlyozták: az országban folyamatos az ingyenes influenza elleni oltások beadása. Az idei influenzaszezonban eddig a felnőttek részére biztosított oltóanyag 74 százalékát, míg a 3 év alatti gyermekek rendelkezésére álló négykomponensű vakcina 20 százalékát adták be.

Kiemelték: az NNK hetente kér tájékoztatást az influenza elleni oltóanyag-ellátásról, így lehetővé válik a megyék közötti, helyi igényeknek megfelelő átcsoportosítás is. Tájékoztatásuk szerint a jelenlegi adatok alapján 13 megyében elégségesek a rendelkezésre álló készletek, ott nem kértek további oltóanyagot. Azokba a megyékbe, ahol további igény jelentkezett, napokon belül újabb adag vakcinát szállítanak.

A cél a megelőzés

Felhívták a szülők figyelmét, hogy november 30-áig kell jelezniük a háziorvosuknál, ha a 3 éven aluli gyermeküknek négykomponensű oltóanyagot kérnek. Ha a gyermekeket beoltják, a maradék négykomponensű vakcinákat idősebbek kapják meg, életkortól függetlenül. Hangsúlyozták: az influenza elleni védőoltások elsődleges célja az egyéni védelem, a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések és az influenza okozta halálesetek megelőzése. Különösen ajánlják az oltást azoknak, akiknél az influenzafertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek.

Apagyon van elég vakcina

Dr. Veress Attila háziorvos elmondta, rengeteg védőoltás fogyott az elmúlt hetekben, de maradt még a készletből.

– Felkészültünk a várható „rohamra”, ezért másfélszer annyi vakcinát rendeltünk, mint az elmúlt években. Jóval többen kérik a védőoltást, a másfélszeres többlet az igényekre is vonatkozik, de mindenki megnyugodhat: van elég vakcina. Influenzás beteggel nem találkoztunk Apagyon, de ez várható volt, hiszen a karantén miatt az influenza kevésbé tudott elterjedni a világban – számolt be a háziorvos, hozzátéve: a vírus nyáron a Föld déli féltekéjén fertőz, télen pedig az északin, de tavasz óta az óvintézkedések gátat szabtak a terjedésének. – A kijárási korlátozások mellett a sok helyen bevezetett kötelező maszkviselés is hozzájárult ahhoz, hogy a korábbi évekkel ellentétben most nincs tömeges influenzajárvány – mondta dr. Veress Attila.

Most érkezett új szállítmány

A megyeszékhelyen praktizáló gyermekorvos, dr. Farkas Enikő sóstói rendelőjébe kedden újabb adag influenza elleni védőoltás érkezett.

Mint a szakembertől megtudtuk, tizennyolc darab, négykomponensű, Waxigrid Tetra elnevezésű vakcinát szállítottak neki – ez a 3 év alatti és bizonyos autoimmun betegségekben szenvedő gyermekeknek adható be, ezenkívül hatvan darab 3Fluart elnevezésű oltóanyagot is kapott, ezt a 3 évnél idősebbeknek gyártják.

– Az első szállítmány november elején érkezett, akkor az a mennyiség kevésnek bizonyult, a mostanival viszont ki tudom elégíteni az ezerfős praxisom igényeit. Javaslom a védőoltás beadatását, bár még a klasszikus influenzaszezonról korai beszélni, de már egyes pácienseimnél megjelentek a betegségre utaló jelek – tájékoztatott dr. Farkas Enikő, majd hozzátette: az eddigi adatok szerint az influenzaszezon január és március közé tehető.

KM


 

Súlyozniuk kell, kinek adják be először

– Ebben az évben sokkal többen igénylik az influenza elleni védőoltást, körülbelül másfélszer annyian, mint tavaly – mondta el lapunknak dr. Tisza Krisztina nyíregyházi háziorvos.

– A tapasztalataim szerint életkortól függetlenül, valamennyi korosztályból sokan élnek az ingyenes vakcina beadásának lehetőségével. Olyannyira, hogy súlyoznunk is kell, kinek adjuk be először az oltást: az első körben a veszélyeztetettek, az idősek és a krónikus betegségekben szenvedők számára biztosítjuk. Egy idős cukorbeteg a jelenlegi járványügyi helyzetben hamarabb sorra kerül, mint egy egészséges harminc­éves – tette hozzá a háziorvos, aki szerint nagy szükség lenne az utánpótlásra a gyerekeknek, kismamáknak és az immunbetegeknek javasolt influenza elleni oltásból, hiszen például a transzplantáción átesett betegeknek is ez a vakcina felel meg, ám ezekből kevesebbet kaptak a praxisok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában