biztosítás

2020.11.30. 17:30

„Kötelező” nélkül a közutakon

Megemelték a biztosítás díjait.

A közút veszélyes üzem, minden apró részletre ügyelniük kell a kocsitulajdonosoknak

Fotó: archív fotó: Pusztai Sándor

Egy napjuk maradt az év végi évfordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb) rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék: elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak? A Netrisk.hu online biztosításközvetítő portál adatai szerint a biztosítók átlagosan 8,3 százalékos díjemelésről értesítették érintett ügyfeleiket. Aki talált olcsóbb ajánlatot, és a váltás mellett döntött, átlagosan 5300 forintot takarít meg új szerződése révén, de azoknak az autósoknak az esetében, akik 2-3 éve nem ellenőrizték év végi díjaikat, nem ritka a 10 ezer forint feletti megtakarítás sem.

Érdemes tájékozódni

– A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően az érintett ügyfelek megkapták a biztosítótársaságaiktól a jövő év január elsejétől alkalmazandó díjtarifákat. A mostani kampány a mintegy 5,3 millió kgfb-szerződésből még mindig több mint 1,1 milliót érint, közülük 636 ezer magántulajdonban lévő személygépkocsiét – erősítette meg a Kelet-Magyarország érdeklődésére Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének sajtószóvivője.

– A biztosítót váltóknak az aktuális szerződésüket legkésőbb december 1-jéig kell felmondaniuk a társaságuknál, majd mielőbb, legkésőbb december 31-éig meg kell kötniük új szerződésüket az új biztosítóval. Aki elégedett a társaságától kapott ajánlattal, annak nincs tennivalója.

Jobb belátásra kényszerülnek

A tizenkét piaci szereplő közül tizenegy biztosító új díjat alkalmaz a jövő év elejétől, miközben a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is sok, közel százféle kedvezményt lehet igénybe venni. Ezek mindegyike már kalkulálható a szövetség honlapján (mabisz.hu) megtalálható díjnavigátoron. A szövetség 2010 óta működteti e fogyasztóvédelmi eszközét, amely minden piaci szereplő valamennyi kedvezményét tartalmazza, és egyfajta etalon abban a tekintetben, hogy a biztosítók a díjkalkulációk helyességét tesztelik és jóváhagyják, illetve hogy az eszköz kizárólag fogyasztóvédelmi eszközként funkcionál, az üzleti érdekek nem játszanak szerepet a működtetésében.

Lambert Gábor kitért azokra is, akik nem rendelkeznek a kötelező felelősségbiztosítási fedezettel. Őket a 2021-re érvényes fedezetlenségi díjtáblázat jobb belátásra késztetheti.

A személygépjárműveknél – gépjármű-kategóriától függően – 560–1210 forintot kell fizetni azokra a napokra, amelyeken a gépjármű nem rendelkezett érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéssel.

– Az autóbuszoknál a fedezetlenségi díj – a busz férőhelyszámától függően – 840–5210 forintot tesz ki, a tehergépkocsiknál pedig akár a 4260 forintot is elérheti naponta. A biztosítók a szerződéskötéskor kötelesek meggyőződni arról, hogy a szerződő eleget tett a korábbi biztosítási időszakokban fennálló díjfizetési kötelezettségének.

Nagy a kockázat

Az a tény, hogy a jármű hosszabb ideig nincs használatban, nem mentesít a törvény szerinti biztosítási kötelezettség alól. Azok, akik hosszabb ideig nem használják járművüket, és nem szeretnének erre az időszakra biztosítási díjat fizetni, a forgalomból – ideiglenes – kivonás lehetőségével élhetnek. Tavaly őszi adatok szerint a segédmotoros kerékpárok nélkül számított, akkor 5,2 millió magyarországi gépjármű közül több mint 89,5 ezer gépjármű nem rendelkezett érvényes kgfb-­szerződéssel. Ők nemcsak a fedezetlenségi díj megfizetését kockáztatják, ám ha balesetért felelősek, úgy az okozott, akár több millió forintos kárt is meg kell téríteniük.

KM


Előny a netes befizetés

– Bővültek a partnerkedvezmények. Kedvezményt biztosít az e-kommunikáció választása, ha a gépjármű-tulajdonos a papíralapú kapcsolattartás helyett az e-mailen, interneten keresztüli kommunikációt részesíti előnyben. Több biztosítónál kedvezményt kapnak azok, akik a csekkes díjfizetés helyett a banki átutalás vagy csoportos beszedés lehetőségével élnek – mondta Lambert Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában