Kisvárda

2020.11.02. 08:39

Megáldották a terméseket

A termésáldáshoz a szabadtéri ünnepi asztalra felkerültek a legszebb gyümölcsök, zöldségek.

Élményekben gazdag másfél hét volt

Fotó: az óvoda archívuma

Hetek óta tartott az előkészület, összefogtak a családok és a gyermekek, gyűjtötték az őszi természet kincseit. A kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda hagyományos programja a termésáldás, amely a koronavírus-járványhelyzet idején sem maradt el.

– A pedagógusok nagy dilemmában voltak a szervezést és a megvalósítást illetően. Végül amellett döntöttünk, hogy az óvoda bejáratát övező udvar megfelelő lesz a kiállításra. Ott mindennap minden gyermek, szülő, arra járó megszemlélheti a kiállított bábokat – fejtegette Dudásné Popovics Angéla óvodavezető. – Ebben az évben a magyar népmesék adták az ihletet: egy falusi udvart és környékét jelenítettük meg. A kiállítási tér három nap alatt népesült be bárányokkal, cicával, gólyával, mókussal, juhásszal. Öröm volt nézni a hazainduló gyermekek arcát, mikor felfedeztek egy-egy új állatot, szereplőt.

A nagyik is sütöttek

A korábban sok vendéget ­befogadó rendezvényre időzítették volna a nemzetközi Erasmus+ projektjük első nagyszabású napját, ahol krakkói, pozsonyi és nagyváradi partnereik óvodapedagógusainak is megmutatták volna a jó gyakorlatukat.

– Partnereink rendhagyó formában, filmfelvételen láthatják, hogyan ünnepeltünk óvodásainkkal, az élménypedagógia milyen módszereit alkalmazzuk a hagyományőrzés és a teremtésvédelem terén. A termésáldás napján, Szent Orsolya ünnepén a nagyszülős napot nem hagyhattuk ki. A nagymamák nagyon várták, hogy segíthessenek, ők is hozzátehessenek valami szépet, maradandót unokáik életéhez. Igaz, kevesebben, mint az előző évben, és a gyermekektől távol, de a ízletes almás pite, amit csak a nagyi tud ilyen finoman elkészíteni, megsült, és el is fogyott. A mindennapi kenyerünk elkészítését is figyelemmel kísérhették a gyermekek, saját kemencénkben sült a cipó, a lángos.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában