Magyar Falu Program

2020.11.06. 11:30

Megújulnak az óvodák megyénk falvaiban is

A legkisebb településeken élő gyerekeket is megilleti a városokban megszokott komfortos elhelyezés.

A gyermekek és szüleik is boldogabbak, ha megújul az óvodájuk – képünk Nyírbátorban készült

Fotó: illusztráció: KM-archív, Pusztai Sándor

A kis települések hazánk hajszálgyökerei, éppen ezért nagy szükség van rájuk. Fontos, hogy ezek a falvak is fejlődjenek, gyarapodjanak, az ott élő lakosság ne szenvedjen semmiben sem hátrányt. A komfortfokozat növelése érdekében indította el a kormány a Magyar Falu Programot, aminek keretében számos területen előrébb léphetnek a fejlődés útján az apró községek. A program egyik eleme óvodák felújítására, bővítésére, építésére ad lehetőséget. Megyénk több települése is részesült ilyen támogatásban. Annak jártunk utána, a támogatást mire használja fel Tisztaberek, Gelénes, Tiszabezdéd és Gulács önkormányzata.

Minden beregi vagy szatmári település számára fontos a megmaradás, ami nem képzelhető el fejlődés, gyarapodás, infrastruktúra nélkül. Különösen igaz ez a legkisebb lélekszámú községekre, falvakra. Magyarország kormánya a Magyar Falu Programmal, azaz magyar adóforintokkal nyújt segítséget. A program számos helyi problémára kínál megoldást, ezúttal óvodafelújításra, bővítésre, építésre. Utoljára a helyhatóságok 2016-ban tudtak TOP-os forrásból pénzhez jutni, tavaly a bölcsődék következtek, de most végre a kis falvak óvodaügye került előtérbe.

Iskolából óvoda, tornaszoba

A legnagyobb összeget, 99 millió forintot a messze ezer lélekszám alatti Tisztaberek kaphatta. A település polgármesterétől, Sztolyka Jánostól megtudhattuk, hogy a pénzből felújítást és bővítést is terveznek.

A meglévő régi óvodánkat kissé kinőttük, egy modern tornaszobával akarjuk kibővíteni, hozzárendelve minden szükséges kiszolgálóhelyiséget.

– De az egészre ráfér az energetikai korszerűsítés és a nyílászárócsere. Az egész küllemében is megújul majd, hogy ne maradjon el a modern, új szárnytól. Két csoport, 42 gyerek jár ide, ez nekünk most óriási lehetőség. Egy másik programból már megújultak az udvari óvodabútoraink, játékaink, illő, hogy az eddig csak javítgatott épület is méltó legyen ehhez – tudatta a településvezető.

A második legnagyobb összeget, 49 milliót Gelénes kaphatta. Fülöp Károly polgármester elmondta, hogy mára kénytelenek lettek új óvodát kialakítani. – Szerencsére adott az iskolánk, ami több mint 10 éve üresen áll, ezt alakítjuk át óvodává. A beruházás inkább csak a belső falakat érinti, lesz benne tornaszobánk, szakmai helyiségek, irodák, korszerűbb fűtés, és a küllemére is gondot fordítunk. Szeretném, ha jövő szeptemberben már ide járhatna a 30 gyerekünk. A régi, sokkal szűkösebb helyen tovább bővítenénk majd a szociális konyhánkat, amire szintén nagy szükség lenne, hiszen öt település szociális étkeztetéséről gondoskodunk. Később pedig az új ovi udvarát is rendbe kell tennünk – kaptunk tájékoztatást.

Kisebb pénzek, de nagy öröm

Kicsit kevesebb pénzből, 29 millió forintból gazdálkodhatnak Gulácson. A 33 gyereknek helyet adó, meglévő óvodájuk alapterülete nagyon kicsi, a testnevelő foglalkozásokat nincs is hol megtartaniuk. Ráadásul minden kulturális programnak, ünneplésnek a csoportszobában lenne a helye. Minderről Ujvári Judit polgármester tájékoztatott.

– A munkakezdést mi is a következő évre tervezzük, az óvodai szünetben alighanem mindent meg lehet majd csinálni, de a részletekről még nem döntött a képviselő-testület – mondta el a faluvezető.

Csupán mintegy 11 millió forint jutott Tiszabezdédre, de ennek is nagyon örülnek, bár Daku Attila polgármester nem rejtette véka alá, hogy valamivel többet is reméltek, amikor benyújtották a pályázatot.

– A tornaszoba gondjait legalább meg tudjuk oldani. Egyébként az óvodaépületünk nem túl régi ingatlan, 13 éve építettük, és akkor mindenben megfelelt az elvárásoknak. Ám azóta elavultnak számít, a 75 gyerekünk is megkoptatta az eltelt évek alatt.

A tornatermünk 2007-ben még nem kaphatott sportpadlót, most azt rakunk le majd, és nyílászárókat is cserélnünk kell.

– A feladatokkal nem is várnánk tavaszig, a sportpadlót akár még ebben az évben kicserélhetjük. A tornaszoba mindennapos használatú, ide jönnek a kulturális bemutatók, közelegnek a téli ünnepek. Más nagyobb helyiségünk nincs, és ha lehet, nem halogatnánk a munkát. Kivitelezőt se lesz nehéz találnunk, mert már többen be is jelentkeztek. Persze, örültünk volna, ha az egész közel ezer négyzetméter alapterületű óvodát korszerűsíthetjük, nem olcsó a fenntartása, egy lapos tetőt is le kellene fedni, és nyílászárót például mindenhol cserélnünk kellene – hallhattuk.

A falusi ember is fontos

A településeknek sokat segített a térség önkormányzati képviselője, dr. Tilki Attila, aki megerősítette: áldás a Magyar Falu Program, mert az önkormányzatok olyan fő területekre is pályázhatnak, amikre európai uniós forrásból nem tudnának.

– Most a falusi emberek is érezhetik, hogy ők is fontosak, és a kicsinek is nagyon örülnek. Ahol alig van helyi bevétel, ott minden forint nagy kincs. Ráadásul itt a pályázat beadása is egyszerűbb, mint az uniós programoknál. A céljainkba beleillik, mert fontos, hogy a falusi gyerekek a felújított óvodáikba járhassanak. Sokan pályáztak, nagy volt a túljelentkezés – mondta dr. Tilki Attila.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában