Nyíregyháza

2020.11.19. 20:00

Melvin Jones-díj a volt kormányzónak

Dr. Chrabák László szívügyének tekinti a rászorultak támogatását, a Lions-mozgalomban kifejtett tevékenységét.

Első nyíregyháziként kapta meg a plakettet dr. Chrabák László | Fotó: Ladányi Tóth Lajos

„A Lions-mozgalomban végzett kimagasló munkája elismeréseként a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének előterjesztésével nyerte el a Lions International legmagasabb kitüntetését, a Melvin Jones-díjat” – olvasható az indoklásban. Első nyíregyháziként kapta meg a plakettet dr. Chrabák László, akinek a Lions-mozgalomban végzett kiemelkedő munkásságát ismerték el ezáltal.

Mellette dr. Kökény Mihály egykori egészségügyi minisztert jutalmazták a díjjal az LCMSZ egészségügyi programjának kidolgozásáért, megvalósításában végzett önzetlen munkájáért.

A több mint százéves Lions a világ legnagyobb egyesületi alapon működő jótékonysági civil szervezete. Kétszáznál is több országban van jelen, megközelítőleg másfél millió tagja van.

– Elsősorban a látássérültek helyzetének javítása a cél, ám ettől jóval szélesebb a skála: az élet egyéb területein is igyekszünk segíteni, támogatni – ahol csak tudunk – mondta dr. Chrabák László, aki két évvel ezelőtt egy évig a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének kormányzója volt.

Azért ennyi ideig, mert a működési szabályzat szerint évente váltják egymást a vezetők. Utána ő lett a nyíregyházi klub elnöke, most országos szinten a kabinet és a kormányzói testület tagja.

Segíteni, támogatni

– Tizennégy évvel ezelőtt léptem be a szervezetbe a feleségemmel. Azért tettük mindezt, hogy egy olyan közösséghez tartozzunk, ahol a rászorulók támogatása, a betegek segítése az eltökélt cél. Nyolc esztendővel ezelőtt lettem tagja az országos vezetőségnek, a kabinetnek. Azt követően előbb zóna-, majd régióelnöknek, később alkormányzónak, tavalyelőtt pedig kormányzónak választottak meg.

Első nyíregyháziként kapta meg a plakettet dr. Chrabák László | Fotó: Ladányi Tóth Lajos

– Utólag elmondhatom, hogy az ominózus egy év alatt tartós növekedési pályára állt a szervezetünk. Gyarapodott a taglétszám, eközben megalakult a debreceni, a budaörsi, a soproni és a békéscsabai Lions-klub is. Kidolgoztunk egy hároméves fejlesztési stratégiát, aminek jelentős része a tervek szerint megvalósult. A járványügyi helyzet a mi területünkön is jelentősen éreztette a hatását, a stratégiai céljaink megvalósítását nagyban befolyásolta. A korábban kialakult gyakorlatot átrendezte, korlátozta. Új utakat kellett keresni és találni.

– Örömmel tapasztaljuk azonban azt, hogy egyre több segítő szándékú embertársunkkal találkozunk. Egyre többen keresik a lehetőségét annak, hogy kimutathassák segítő szándékukat, a rászorultakért, embertársainkért, a betegekért, az idősekért való tenni akarásukat, melyet ezúton is köszönünk.

Dr. Chrabák László katonaként megtapasztalhatta, hogy mit jelent a szolgálat.

– A jelmondatom változatlan: „Szolgálni hittel, szeretetben.” Az Első Nyíregyházi Lions Clubban remek, lokálpatrióta érzelmű emberekkel dolgozhatunk együtt. Mindannyian önkéntesen végezzük munkánkat. Közismert a szemszűrő programunk, az egészségnapunk, a cseretáborunk, a tehetségek felkarolása és a nehéz sorsú kárpátaljaiak patronálása, a Jósa András Oktatókórházban végzett sokrétű munkánk. A hamarosan rendezendő virtuális Lions-bálunk országos szinten példa nélküli: jelen helyzetben ezt tartjuk a legjobban kivitelezhető kezdeményezésnek, melynek a bevételét – mint minden más esetben, most is – teljes egészében jótékonysági célra fordítjuk.

A Melvin Jones-díjjal nemcsak az én munkámat, hanem az Első Nyíregyházi Lions Club több évtizedes áldozatos munkáját is elismerték, hálás vagyok a sorsnak, hogy ilyen közösség tagja lehetek.

Virtuális bál lesz pénteken

Az Első Nyíregyházi Lions Club közel két évtizede minden ősszel jótékonysági bált rendez. Az idei, adománygyűjtéssel egybekötött rendezvény a vírushelyzet miatt a szervezet közösségi oldalára költözik: a támogatók – a mindössze háromezer forintos jegyek megvásárlásával – november 20-án, pénteken 18 órától a Facebookon csatlakozhatnak az eseményhez. A sorszámozott támogatójegy egyben tombola is, és igényelhető a klubtagoknál a klub Facebook-oldalán.

Az online bál bevételét elsősorban az idősotthonokban élő, szeretteikkel a kapcsolatot a kommunikációs nehézségek miatt elvesztő, ezzel még nehezebb helyzetbe kerülő embertársak megsegítésére kívánják fordítani. A segítség ez esetben olyan eszközök biztosítását jelenti, amelyekkel élő videókapcsolat létesíthető a nem látogatható otthonokban élő idősek és szeretteik között.

LTL

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában