csendes a droszt

2020.11.18. 11:30

Nagyon lecsökkent a forgalom

A nyíregyházi taxisok elmondása szerint jóval kevesebb az utas.

Nagyobb városokban a helyváltoztatás egyik legkényelmesebb módja a taxizás, főleg akkor, amikor a tömegközlekedési eszközök nem vagy csak nagyon ritkán járnak. Arról lehet vitatkozni, ez mennyire költséghatékony, de taxizni a legtöbben csak alkalomszerűen szoktak. Az éjszakai kijárási tilalom azonban ezt a szolgáltatási ágazatot is érzékenyen érinti.

Nehéz helyzetben

Kedden délelőtt a nyíregyházi vasútállomás előtti droszton több a taxi, mint az utas. Kovács József éppen kollégájával, Kovács Ákossal beszélget az utóbbi autójának támaszkodva. Józsefen előírásszerűen van maszk, a társán, aki az autóban ül, nincs, de miután most egy darabig fuvar sem várható, ez ilyenkor nem is kötelező.

– Az éjszakai forgalom eddig sem volt nagyon jellemző Nyíregyházán – mondja érdeklődésünkre Kovács Ákos. – Legfeljebb ha egy vonat késve fut be az állomásra, vagy ha valaki nagyon messziről jön, az utazik nyolc után taxival innen. Bár én nem vagyok éjszakás, de a kollégáktól hallom, hogy szinte a nullával egyenlő a kijárási tilalom bevezetése óta a forgalom.

A járványhelyzet azonban nem csupán az éjszakai fuvarokat érintette.

– Saját tapasztalataim szerint a nappali utasok száma a koronavírus megjelenése óta legalább ötven százalékkal csökkent – fejti ki Kovács Ákos.

– Reggel hétkor kijövök, este hétkor indulok haza. Korábban nem volt okom panaszra, de a márciusi korlátozások bevezetése után, ha egy nap hat-hét fuvarom volt, az már nagyon jónak számított. Most ha három utas igénybe veszi a szolgáltatásomat, akkor már nem panaszkodom, mert még az is jobb, mint amikor úgy megyek haza tizenkét órai készenlét után, hogy csak magamat szállítottam.

A fuvarozó sorolja a tételeket.

– Átlagosan 1500 forintos útjaim szoktak lenni. Ez négy fuvart számítva hatezer forint. Ebből le kell vonni az üzemanyagköltséget, és akkor még nem is vettem számításba az amortizációs költségeket. A hónap elején vittem műszakira a kocsit, az 25 ezer forint, az online pénztárgép is minden hónapban pénzbe kerül. Ha ehhez hozzáveszem a járulékokat és egyéb tételeket, nem túl sok pénz marad a megélhetésre. Egyre többen gondolkodnak már a kollégák közül azon, hogy eladják a kocsit, és elmennek munkát keresni, már ha találnak.

Abban mind a két taxis megegyezik, ha a mostaninál szigorúbb korlátozások jönnek, sok fuvarozó nem fogja sokáig bírni.

Az egészség a fontos

– Az egyértelmű, hogy most az emberek egészsége a legfontosabb, mindent meg kell tenni azért, hogy a lehető legkevesebb ember fertőződjön és betegedjen meg – mondja Kovács József.

– Ez a bizonytalan helyzet előbb vagy utóbb véget fog érni, csak az a kérdés, a szolgáltatók ezt meddig fogják bírni. Reméljük, hogy minél hamarabb lesz hatékony oltóanyag, és reménykedünk, hogy akkor is tudunk még fuvarosként dolgozni.

A Főtaxi Nyíregyháza több mint 25 kocsit számláló flottával rendelkezik, őket is érinti a mostani helyzet.

– A forgalomcsökkenés nem csupán minket érint itt Nyíregyházán, hanem az egész ország taxistársadalmát – tájékoztatta lapunkat Ferku Zsolt, a Főtaxi Nyíregyháza tulajdonosa.

– Az éjszakai forgalom eddig sem volt erős, de most már este nyolc után csak azt szállíthatjuk, aki ezután érkezik meg az állomásra. Az ilyen fuvarok száma szinte a nullával egyenlő. A nappali helyzet sem sokkal rózsásabb. Csak az veszi igénybe a taxit, aki másképp nem tudja megoldani, a többiek vagy saját járművel, vagy tömegközlekedéssel utaznak. Már a tavaszi első hullámnál is nagyon érezhető volt a visszaesés, a mostani helyzetben még inkább félnek az emberek, ha csak tehetik, nem mozdulnak ki sehová.

Azt is megkérdeztük, a nyíregyházi taxisok részt vesznek-e az éttermek bezárása miatti házhoz szállításban.

– Lehetne erre lehetőségünk és kapacitásunk is. Ha megkérnének minket, biztos el is vállalnánk, de eddig még nem érkezett hozzánk ilyen megkeresés – tette hozzá Ferku Zsolt.

JG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában