ítélet: A kis herceg

2020.11.20. 11:30

Nem büntették meg a fiút: olvasnia kellett

A fiú egy nagyáruházból lopott, de az ügyészség lehetőséget adott a közvetítői eljárásra.

Forrás: illusztráció/shutterstock

Nemrégiben hírt adtunk arról, hogy egy vidéki család tagjai: az anya, a felnőtt lánya és fiatalkorú fia ruhákat loptak az egyik nyíregyházi Tesco áruházból. Bár az asszony megtérítette a kárt, mivel nemcsak lopást követett el, hanem kiskorú veszélyeztetését is, az ügyészség vádat emelt ellene, a lány és az öccse esetében pedig az ügyész közvetítői eljárás lefolytatását rendelte el.

Az áruház a lánytól 100 ezer forint anyagi jóvátételt kért, a fiútól pedig azt, hogy készítsen olvasónaplót A kis herceg című könyvhöz. Ezt mindketten vállalták, mi pedig utánajártunk, kiknek a közreműködése kellett ahhoz, hogy az ügy ne a bíróságon végződjön.

Ebbe az érintett áruház képviselője is beleegyezett, a fiút pedig nem büntették meg – helyette arra kötelezték, hogy olvassa el A kis herceg című művet.

– Évente közel négyszáz büntető- és szabálysértési ügyet „mediálunk”, de ez az eset különleges volt – mondta lapunknak Lukács Gáborné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztálya mediátora arról az ügyről, ami azért végződhetett mindenki számára megnyugtatóan, mert annak minden résztvevője egy fiatalkorú elkövető érdekeit tartotta szem előtt.

Beismerte és megbánta

– Évente közel négyszáz büntető- és szabálysértési ügyet „mediálunk”, de ez az eset különleges volt – mondta lapunknak Lukács Gáborné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztálya mediátora, aki szerint azért végződhetett az ügy mindenki számára megnyugtatóan, mert az áruház képviselője és az ügygondnok is a fiú érdekeit tartotta szem előtt.

– Az anyuka ellen egyéb eljárás is volt folyamatban, így a fia törvényes képviselőjeként nem vehetett részt az eljárásban, ezért az eljáró hatóság dr. Balogh Évát rendelte ki ügygondnokként. Ő, mielőtt ügyvéd lett, ügyészként közel két évtizeden át fiatal bűnelkövetők ügyeivel foglalkozott, így tudja, hogy még ha meg is botlanak, jár nekik egy esély. De a megnyugtató megoldáshoz szükség volt a Tesco kármegelőzési és biztonsági partnere, Csernus Attila pozitív hozzáállására is. A fiú beismerő vallomást tett és őszinte megbánást tanúsított – ez a közvetítői eljárás egyik törvényi feltétele.

– A közvetítői tárgyaláson a jogszabályok és az eljárás menetének ismertetése után mindkét fél elmesélte a saját aspektusából a történteket, ezt követően beszélték meg a megállapodás részleteit. Dr. Balogh Éva és Csernus Attila is úgy gondolta, hogy a fiatalkorú elkövető esetében a kártérítésnek nem lenne nevelő hatása, hiszen azt nem a fiú, hanem a szülők fizetnék ki. Így jött az olvasónapló ötlete: tanulságokkal szolgáló művet kerestek, s végül A kis herceg mellett döntöttek. A fiú elolvasta azt, az olvasónaplót már eljuttatták a Tesco képviselőjéhez, így az eljárást ­eredményesnek tekintik – mesélte lapunknak Lukács Gáborné.

A figyelmesség csodákra képes

– A Tesco sérelmére éves szinten több mint százmillió forint értékben követnek el bűncselekményt vagy szabálysértést, de bizonyos esetekben mérlegelünk. Arra törekszünk, hogy vásárlóink, munkatársaink számára a biztonságos környezetet szavatoljuk. A vállalat fontosnak tartja a biztonsági működés újraértelmezését, hogy a társadalom számára értéket teremtő kötelezettségeinkre fókuszáljunk. Hisszük, hogy egy kis figyelmesség csodákra képes – mondta Csernus Attila, és hozzátette: a család együttműködő volt, megtérítették a kárt, a fiú pedig megbánta, amit tett, ő ezért járult hozzá a közvetítői eljáráshoz.

– Nem szerettük volna egy ballépés miatt megpecsételni a fiatal jövőjét, az olvasónapló elkészítésével nevelni, nem pedig szankcionálni akartunk.

Tanulhat az esetből

– A fiatalok kiforratlanok, nem tudják felmérni a tetteik következményét, ezért is jó a közvetítői eljárás jogintézménye – így fogalmaz dr. Balogh Éva, aki szerint mindenki jól jár, aki perbeszéd helyett párbeszédre törekszik.

– Örülök, hogy az áruház így állt az ügyhöz, mert a fiú ezzel esélyt kapott. Megbánta, amit tett, így tanulhat az esetből. Megtapasztalhatta, hogy mit jelent a rendőrségi eljárás, milyen súlyos következményei vannak annak, ha meggondolatlanságból, vagányságból vagy bármely más okból bűncselekményt követ el. Bízom benne, hogy ezt úgy hálálja meg, hogy többé nem követ el bűncselekményt, s megembereli magát. Éppen ezt szolgálja az eljárás, csak azt sajnálom, hogy a jogalkalmazók nem élnek gyakrabban ezzel a lehetőséggel – tette hozzá az ügyvéd.

SZA


Biztos, hogy erre mindig emlékezni fog

Dr. Gondos Zsuzsannától, a Nyíregyházi Járási Ügyészség ügyészétől megtudtuk: a fiatalkorú elkövetők esetében szinte korlátlanul lehet közvetíteni, ha öt évnél nem súlyosabban büntetendő az a bűncselekmény, amit elkövettek, a mediáció pedig nem a bűncselekményt, hanem a konfliktust kezeli.

– Az ebben az ügyben létrejött megállapodás egyedi, lopás esetén ugyanis az anyagi jóvátétel tűnne kézenfekvő megoldásnak. Ez azonban a szülőt, gondviselőt terhelné, hiszen az elkövető iskolába jár, nincs jövedelme, nem érezné a tette súlyát. A fiú egyedi kompenzációt szolgáltatott, s arra, hogy nem egy megszokott terepen kellett mozognia, bizonyára egész életében emlékezni fog. Személyesen állt helyt, a megállapodás pedig kiválóan alkalmas arra, hogy jogkövető magatartás kialakítására sarkallja a fiatalkorú elkövetőt anélkül, hogy bírósági eljárás alá kellett volna vonni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában