Nyíregyháza

2020.11.29. 20:00

Nem mindegy, hogyan szól a sziréna!

Nem árt tudni, hogy mit jelentenek a riasztó­berendezések különböző hangjai.

Fotó:

Keddtől csütörtökig szirénák hangjaira figyelhettek fel a lakosok a szabolcsi megyeszékhelyen, de szerencsére nem volt ok az ijedségre: mindössze a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége végezte a lakossági riasztó és riasztó-tájékoztató eszközök üzempróbáját.

Sokan nem tudjuk, miért van szükség ezekre a berendezésekre és miért fontos, hogy a szakemberek rendszeresen ellenőrizzék, jól működnek-e.

Vegyi balesetnél is használják

– Nem mindegy, hogy a szirénákból milyen jelzéseket hallunk, hiszen három különböző jelentéssel is bírhatnak – tudtuk meg Deák Lászlóné tűzoltó főhadnagytól, a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség megbízott polgári védelmi felügyelőjétől.

A légi riasztásnál háromszor egymás után megismételt, harminc másodpercig tartó és váltakozó hangmagasságú szirénahangot hallhatunk, a jelzések között félperces szünetekkel – ezt például esetleges háborús eseményeknél alkalmazzák. A katasztrófariadó jelzése egy százhúsz másodpercig tartó, váltakozó hangmagasságú, folyamatos szirénahang

– mondta Deák Lászlóné.

– Ez valamilyen veszélyre hívja fel a figyelmet, például egy vegyi balesetnél hallhatja a lakosság, amikor mérgező anyag kerül a levegőbe. Egy hónappal ezelőtt a nyíregyházi külső védelmi terv komplex gyakorlatán is egy hasonló esetet dolgoztunk fel: elpróbáltuk, mi lenne a teendő, ha a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. telephelyén megsérülne egy klórhordó és a szellőzőnyíláson keresztül kiszabadulnának a méreganyagok. Ha ilyesmi történne, akkor is megszólalnának a katasztrófariadó jelzései.

Nem csak riaszt

A legmegnyugtatóbb, amikor kétszer egymás után megismételt, harminc másodperces, egyenletes hangmagasságú szirénahangokat hallunk félperces szünetekkel: ez ugyanis a veszély végét, a katasztrófa- és légiriadó feloldását jelenti. De mit kell tennünk, ha nem csak egy próbán, hanem élesben halljuk a szirénákat? A válasz nem egyszerű, mert ez attól is függ, hogy éppen mire figyelmeztet a riasztórendszer.

A vegyi baleset példájánál maradva a jelzés esetén a lakosságnak a szabad területekről védett, zárt helyre kell mennie. Ilyenkor be kell zárni az ablakokat, a légkondicionáló- és szellőztetőberendezéseket ki kell kapcsolni, valamint figyelni kell a helyi média híradásait további információkért, teendőkért

– tette hozzá a tűzoltó főhadnagy.

De elég-e a szirénahang ahhoz, hogy baj esetén felhívhassa a figyelmünket? Valószínűleg igen, hiszen megyénkben kétszázhatvanegy, ebből pedig Nyíregyházán huszonnyolc található. Sőt, néhány eszköz – a megyeszékhelyen pontosan négy – nemcsak riaszt, hanem tájékoztat is, vagyis képes arra, hogy szóban is közvetítse a történteket.

Harang is szólhat

– Ha olyan környéken történik meg a baj, ahol csak a riasztóberendezések hallhatóak, akkor többek között a rendőrség, a polgárőrség és a közterület-felügyelet is közreműködik, hangosbemondóikkal segíthetik a tájékoztatást – mondta el Deák Lászlóné.

Attól sem kell tartanunk, hogy műszaki problémák esetén riasztóeszközök nélkül maradunk: jól bevált, régi módszer szerint ekkor megszólalnak a harangok. Légi riasztásnál háromszor félperces szapora kongatást ír elő a protokoll tizenöt másodperces szünetekkel, a kétperces harangverés a katasztrófajelzésnél hallható, a szükségriasztás feloldását pedig kétszer félperces, egyenletes harangozás jelzi, harminc másodperces szünetekkel. A katasztrófavédelem munkatársai tehát készen állnak, hogy vész esetén azonnal figyelmeztessenek – persze reméljük, hogy minél ritkábban kell „félreverni a harangokat”.

Borítókép: Szórádi Miklós tűzoltó százados és Deák Lászlóné tűzoltó főhadnagy az egyik nyíregyházi riasztóberendezés üzempróbáján | Fotó: Sipeki Péter

VNA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában