Nyíregyháza

2020.11.04. 11:30

Senkit nem hagynak magára

Novembertől elkezdődött a krízisidőszak a hajléktalanellátásban.

A szeretetszolgálat meleg ételt is biztosít a hajléktalanoknak. A koronavírus-járvány miatt az intézménybe idegenek nem léphetnek be, fotónk tavaly készült

Fotó: KM-archív

November elsejétől elkezdődött a krízisidőszak a hajléktalanellátásban, napi 24 órában üzemel a diszpécserszolgálat és a Periféria Egyesület krízisautója, ők elsősorban azokra a mintegy félszáz hajléktalanra figyelnek a megyeszékhelyen, akik életvitelszerűen élnek az utcán.

A nappali melegedőt 8090, az éjjeli menedékhelyet ugyanennyien veszik igénybe, a népkonyhán napi 120 adag ételt osztanak – mondta el Laborczi Géza lelkész-igazgató, aki elárulta azt is, hogy az igazi nagy feladatot a járványveszély kezelése jelenti náluk is.

A hét elejétől már a barátságtalanabb arcát kezdte megmutatni az ősz, és az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban sem várható jelentős javulás. Ilyenkor az utcákon élők helyzete is egyre nehezebbé válik.

Idősödő réteg

– November elsején elkezdődött a krízisidőszak – mondta el lapunk érdeklődésére dr. Szoboszlai Katalin, a Periféria Egyesület elnöke.

Napi 24 órában üzemeltetjük a diszpécserszolgálatot és a krízis­autót. Fontos, hogy minden utcán élő hajléktalant el tudjunk érni, és lehetőségeink szerint az éjjeli menedékhelyek felé tereljük őket.

– Ez utóbbira nem kötelezhetjük egyiküket sem, csupán fel- ajánlhatjuk a szálláshelyet. Nagyjából ötven olyan fedél nélkül elő emberről tudunk Nyíregyházán, akik még ilyenkor sem hajlandóak éjszakára bemenni a menedékhelyre. Egészen addig a szabadban maradnak, amíg nem jönnek a kemény mínuszok.

A Periféria Egyesület elnöke elmondta, ez a félszáz ember életvitelszerűen él az utcán, távol tartják magukat másoktól, nem szeretik a közösséget.

– De a helyzet mégsem ennyire drámai – tette hozzá dr. Szoboszlai Katalin –, nekik is vannak társas kapcsolataik, csak az átlagosnál kevesebb. Valamennyiüket igyekszünk naponta nyilvántartani, hogy hol vannak, milyen az egészségügyi, mentális állapotuk, igényelnek-e élelmiszert, ruhaneműt, takarót, és ha szükséges, akkor segítséget nyújtunk az ügyeik intézésében.

Mint megtudtuk, a Nyíregyházán folyamatosan az utcán élő hajléktalanok száma az utóbbi hónapokban nem nőtt. Azt az egyesületi elnök még kifejtette, az egészségügyi állapotuk ezeknek az embereknek fokozatosan romlik.

– Ez arra is visszavezethető, hogy egyre idősödik ez a csoport. A legfiatalabb 45, a legidősebb 70 éves, és ez a létforma fizikálisan és lelkileg is nagyon igénybe veszi a szervezetet – mutatott rá dr. Szoboszlai Katalin.

Felkészültek

Az Oltalom Szeretetszolgálat intézményeiben még nem igazán érezhető a tél közeledése.

– A nappali melegedőt 80-90, az éjjeli menedékhelyet ugyanennyien veszik igénybe, a népkonyhán napi 120 adag ételt osztunk – tudtuk meg Laborczi Gézától, az Oltalom Szeretetszolgálat intézményvezetőjétől.

– A krízisidőszak november első napjától hivatalosan megkezdődik ugyan, de a hajléktalanok ellátása nagymértékben időjárásfüggő. Ha majd bejön az igazi nagy hideg, akkor a szolgáltatásainkat igénybe vevők száma is jelentősen megemelkedik, akár közel a duplájára a jelenleginek, de senkit sem hagyunk az utcán azok közül, akik hozzánk jönnek.

Az intézményvezető elárulta, az igazi nagy feladatot a járványveszély kezelése okozza.

Eddig a munkatársaink felkészültségének, az ellátottjaink fegyelmezettségének köszönhetően elkerült minket a vírus.

– Igyekeztünk a hozzánk betérőket lebontani kicsi, állandó közösségekre. Folyamatos a fertőtlenítés az intézményeinkben, és arra kérjük ezeket az embereket, hogy a jelenlegi időszakban lehetőleg ne növeljék a kontaktjaik számát. Ez ­idáig működött. Azt láttuk, a járvány első hulláma idején jelentősen lecsökkent az ­ellátottjaink létszáma. Sokan megijedtek a koronavírustól, szinte elmenekültek, hogy hová, nem tudjuk. Akkor ­tavaszodott, könnyebben tudtak a hajléktalanok ideiglenes szálláshelyet találni maguknak. Most azonban jön a téli időszak, lassan elkezdődik a visszaáramlás. Tapasztalataink szerint sok olyan ember is bejön majd hozzánk, akiket nem ismerünk. Ez már magas szintű kockázat lesz, de ezt is kell kezelnünk valahogy. Azt látjuk, az ellátottjaink száma nem igazán változik, inkább az összetételük. Sok a pszichiátriai, a szenvedélybeteg, akiknek nem a szociális ellátórendszert kellene igénybe venniük, de természetesen mindenkit ellátunk, aki hozzánk fordul.

A Családok Átmeneti Otthonában valamivel könnyebb a helyzet.

– A téli hónapokban ott is van általában létszámnövekedés, de ott mások a belépési szabályok – folytatta Laborczi Géza. – Az újonnan jövőktől kérünk tesztet, és ha valakinél ez pozitív, akkor tudunk gondoskodni az elkülönítésről. Itt is akad azonban kockázati tényező, hiszen a gyerekek iskolakötelesek, ezért folyamatosan közösségben vannak, ami növeli a fertőződés lehetőségét.

Az Oltalom Szeretetszolgálat intézményvezetője végezetül hozzátette: működésük egy pillanatig sem forog veszélyben.

– Miután állami feladatot látunk el, a normatív támogatás az evangélikus egyházon keresztül minden hónap első napjaiban a rendelkezésünkre áll. Ráadásul egyéb forrásoknak köszönhetően pluszszolgáltatásokat is tudunk biztosítani. Például az éjjeli menedékhelyen nem vagyunk kötelesek vacsorát biztosítani a betérő hajléktalanoknak, de egy sikeres pályázatnak köszönhetően este mindenkinek meleg ételt tudunk adni, ami hozzájárul a hajléktalanok fizikai, egészségügyi állapotának megőrzéséhez.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában