Kelet-retró

2020.11.27. 08:00

Tisza-csatornát építenek a felső-szatmáriak

Előkaptuk a 60 évvel ezelőtti Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

1960. november 27., vasárnap

Tisza-csatornát építenek a felső-szatmáriak

Az Erdőhát táján gazdálkodó termelőszövetkezetek többnyire szikes, mezőgazdasági növénytermelésre alig alkalmas területeiken természetátalakító munkát végeznek 1961-ben. A tiszabecsi, milotai, tiszakóródi, tiszacsécsei közös gazdaságok elhatározták, hogy egy 14 kilométer hosszú csatornával megcsapolják a Felső-Tisza vizét, s öntözéses nagyüzemi legelőgazdálkodást és növénytermelést létesítenek 2200 hold nagyságú területen.

Kiszámolták: összesen nyolcvanezer köbméter földet kell megmozgatniuk ahhoz, hogy a főcsatorna és a hozzá csatlakozó csatornarendszerek segítségével megindulhasson a Tisza vize a kiapadt szikesekre és a nagyüzemi növénytermesztési táblákra.

Ilyen hatalmas munkát csak a termelőszövetkezetek parasztságának összefogásával, egyetértésével és szorgalmával lehet elvégezni. A felső-szatmári közös gazdaságok tagjai, többek között a milotaiak, a tiszacsécseiek, akik másfél évtizeddel ezelőtt meg megyénk legszegényebb emberei voltak, most megmutatják, hogy van erejük, akaratuk átformálni a szegénységet virágzó, gazdag nagyüzemekké.

Az öntözőrendszer és a Tisza-csatorna megépítése sok fáradságot, s csaknem 20 millió forintot érő munkát követel a szatmári termelőszövetkezetektől, de örömmel adják ezt, mert tudják: busásan visszatérül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában