Kelet-retró

2020.11.02. 08:00

Túszdráma: amikor terrorelhárítókat vetettek be a Guszevben

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

1960. november 2., szerda

3,5 millió mozilátogató megyénkben, és még nincs vége az évnek

A közelmúltban országos viszonylatban értékelték a megyei moziüzemi vállalatok munkáját, s ennek során a Szabolcs-Szatmár Megyei Moziüzemi Vállalat a harmadik helyezést kapta. A kilenc hónap alatt megyénkben 3 millió 579 ezer látogatója volt a Megyei Moziüzemi Vállalat kezelésében lévő filmszínházaknak. A vállalat az első három negyedévben 116,7 százalékra teljesítette tervét.

Impozáns építkezés folyik Fehérgyarmaton. A korszerű kórház közel 50 millió forint beruházással épül.

1990. november 2., péntek

Túszdráma: terrorelhárítók a Guszevben

Egy túszul ejtett két és fél éves kislány életét mentette meg november 1-jére virradóra a megyei rendőr-főkapitányság terrorelhárító csoportja. Október 31-én késő este O. I. foglalkozás nélküli, többszörösen büntetett nyíregyházi lakos egy Kállai Éva utcai (Guszev lakótelep) házban a mostohaszülei lakásának bejárati ajtaját betörte, majd a mostohaapját és anyját a lakásból kizavarta. Ezután a volt élettársa két és fél éves kislányát egy szobába vitte. A férfi mindkét kezében egy-egy 20 centiméter hosszúságú konyhakést tartott, s azzal fenyegetőzött: amennyiben a volt élettársát, K. E.-t nem kerítik elő, a gyereket megöli.

Miután a szobába hurcolta a kislányt, az ajtót bezárta, az ággyal eltorlaszolta. A rokonokat és az ismerősöket is azzal küldte el: a gyereket megöli. A nem mindennapi eseményről a Nyíregyházi Rendőrkapitányság ügyelete október 31-én 22 óra 48 perckor értesült. A vezető ügyeletes magával vitt egy rendőr orvos alezredest is. Az orvosra azért volt szükség, mert O. I. alkoholt fogyasztott és gyógyszert is vett be. Mivel a túszejtővel folytatott egyezkedés rövid időn belül nem vezetett eredményre, s komoly veszélyhelyzet alakult ki, ezért a Jonatán nevű terrorelhárító csoport bevetéséről döntöttek.

A hajnali órákra O. a tárgyalásoktól és az alkoholtól elfáradt, s elbóbiskolt, így, a túszmentő akciónak, vagyis az erőszakos behatolásnak reális esélye volt. A férfi a gyereket az ölében tartotta. Miközben az ablaknál álló rendőrök az elkövető figyelmét elterelték, addig a többiek az ajtót kinyitották, s az elkövető támadóeszközeit a keze ügyéből eltávolították, a gyereket pedig kikapták öléből. Ezután O.-t megbilincselték. A kislány nem sérült meg. A dulakodás során a túszejtő nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, a büntetőeljárást az őrizetbe vétele mellett folytatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában