Nyíregyháza

2020.12.07. 16:41

40 éven át gyarapította a Sóstói Múzeumfalut (videóval)

Erdész Sándor-díjat vehetett át dr. Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató.

Forrás: Sóstói Múzeumfalu

A Sóstói Múzeumfalu, a Jósa András Múzeum tagintézménye augusztus 26-án elismerő díjat alapított az intézmény első igazgatója, Erdész Sándor tevékenységének megbecsülésére, emlékének megörökítésére, az ahhoz méltó tudományos, muzeológiai és szakmai-közéleti tevékenységet végzők elismerésére.

Díjazott lehet az intézmény érdekében, annak tevékenységével, szellemiségével és célkitűzésével kapcsolatosan kiemelkedő munkát folytató munkatárs, vagy a Sóstói Múzeumfalut támogató külsős személy, intézmény, szervezet.

A jubileumi év zárásaként, a rendkívüli helyzet miatt online közvetítették az első Erdész Sándor-díj átadását. A díjat 2020-ban Baracskáné dr. Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató kapta, aki 40 éven keresztül, a skanzen születésétől tevékenyen gazdagította az intézmény gyűjteményét, emelte szakmai munkásságát.

Az online eseményen dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató köszöntőbeszédében kiemelte a skanzen hagyományőrző, értékteremtő tevékenységét, melyben a tudományos interdiszciplináris tevékenység mellett a magas színvonalú ismeretátadásnak is fontos szerepe van.

A díjazott szakmai pályáját, a Sóstói Múzeumfaluban eltöltött 40 év munkásságát dr. Szabó Sarolta területi múzeumigazgató méltatatta. Az idén nyugdíjba vonult néprajzkutató több mint 8 ezer néprajzi tárgyat gyűjtött az intézmény számára, melyek között számos egyedi, pótolhatatlan néprajzi értéket képviselő darab került a skanzen állományába. Kutatótevékenységének köszönhetően a paraszti népszokások, lakáskultúra, népi táplálkozás területéről megannyi tudományos publikáció született. Munkája nyomán ismerhetjük meg a Nyíregyháza környéki bokortanyák lakóinak, a tirpákoknak életmódját.

A díj formája egyoldalas, mázas kerámiaplakett, melyen a Sóstói Múzeumfaluba korábban áttelepített anarcsi ház utcafront felőli homlokzatábrázolása látszik stilizált növényi motívummal körbefuttatva, „ERDÉSZ SÁNDOR-DÍJ” talapzatfelirattal. A díjat Boncsér Árpád szobrász tervezte, Szolanics Elvira keramikus öntötte formába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában