Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.12.23. 08:34

A nyírségi és beregi őslápok szomját oltják

Unikális vizes élőhelyeket őriz meg unokáinknak a Hortobágyi Nemzeti Park.

GB

A kállósemjéni Mohos-tó

Fotó: Ungi Lajos

A beregi és nyírségi területeken található lápok ökológiai vízkészletének és klimatikus feltételeinek javítása, valamint a vízvisszatartás hatékonyságának növelése a célja annak a rehabilitációs programnak, amelyről a területeket kezelő Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság számolt be a napokban kiadott közleményében.

A nemzeti park területén vizes élőhelyek rehabilitációja valósul meg, s nem csupán a felsorolt szabolcs-szatmár-beregi helyszíneken, hanem a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszakürtön is. A projekt 1,65 milliárd forintot meghaladó támogatását élvező környezetvédelmi beruházások 2022 júniusáig fejeződnek be.

A közép-tiszai kisvíztér rehabilitációja keretében a tiszakürti beruházási terület terepszintjének lesüllyesztésével az egykori Kis-Tisza helyén létrehoznak egy négyhektáros ideiglenes vízborítású élőhelyet, melyen a természetes medermorfológiához illeszkedő kotrás révén az árvizeket követően tartósabb, mélyebb vízborítás érhető el.

Védendő értékek

A beregi és nyírségi lápok vízpótlásának megoldását célzó projekt érinti Kállósemjénnél a Mohos- és Nyárjas-tavat, Beregdarócnál a Nyíres-tó, Bábtava, Zsid-tó területeit, továbbá Csarodán a Bence-tavat. A projekt során olyan országos jelentőségű, védett, illetve közösségi védelem alatt álló élőhelyeket fejlesztenek, melyek unikális jellege Európában is kiemelkedő. A térségben előforduló hasonló élőhelytípusok együttes fenntartása lehetőséget biztosít ezekhez kötődő élőlények népességének, ökológiai kapcsolatainak fenntartására is. Azon túl, hogy a fejlesztéssel a veszélyeztetett élőhelyek hosszú távon fennmaradnak, megőrzésük hozzájárul a projektben érintett régiók mozaikosságának megtartásához is.

A beavatkozásokkal fennmaradhatnak a nyírségi és szatmár-beregi területeken korábban nagy számban előforduló buckaközi lápok még meglévő képviselői, emellett a közösségi jelentőségű fajok és az ilyen élőhelytípusok természetvédelmi helyzete is javul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában