Kelet-retró

2020.12.24. 07:00

Amikor az ionoszféráig ért a megye karácsonyfája

Új köztisztasági fürdő, zacskós tej és nyilvános telefonok Nyíregyházán. Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

1950. december 24., vasárnap

Három nyilvános telefont szereltek fel Nyíregyházán

Még ez év tavaszán hozzáfogott a posta az utcai nyilvános telefonfülkék felállításához. Elkészültek és hosszú hónapokon keresztül ott álltak üresen, mindenki által elfelejtve, Nyíregyháza utcáin. Sok mindennek kellett addig történnie, míg végre a sárga fülkékben megjelentek a telefonautomaták.

Az új állomás felavatásán már átadtak egy telefonfülkét, és most újabb három készült el. A Kossuth, a Bessenyei és a Búza téren adta át a forgalomnak a posta pénteken a készülékeket.

Nem kell már külön érméket vásárolnia annak, aki telefonálni akar, mert az új, egyszerűbb és modernebb készülékek 2 darab húszfilléres bedobásával működnek. Azt is megakadályozza az új készülék, hogy avatatlan kezek esetleg megkíséreljék az automata pénzszekrényének felfeszítését. Riadókészüléke a nyitáskor azonnal jelez a telefonközpontban.

Az utcai telefonállomások felszerelésével lehetőség nyílik arra, hogy a dolgozók sürgős esetben azonnal, az utcáról telefonáljanak, ha kell, tűzoltót, orvost hívhatnak a nyilvános állomásról. Most már helyes lenne az is, ha a város külsőbb területei között is szorosabb kapcsolatot létesítenének a belső résszel és legközelebb ott is megjelennének a sárga telefonfülkék.

1960. december 24., szombat

Az ionoszféráig ér az idén a megye karácsonyfája

A megyénkben több mint 80 ezer méter fenyőfát adtak el. Ha mindet egymásra lehetne állítani és egyenesen állna, felérne az ionoszféráig. Vagy egymáshoz rakva Nyíregyházától Hajdúszoboszlóig érne.

Számoljunk egy kicsit! Kereken 80 ezer méter fenyőfát számítva méterenként 20 forintjával, összesen egymillió 600 ezer forintot fizettek érte az emberek. A megye boltjaiban eladtak 140 ezer kilogramm 22 forintos és 20 ezer kilogramm 31-67 forintos szaloncukrot, ami összesen kb. 3 millió 200 ezer forint. Eladtak 3000 kilogramm csoki függőt, ami összesen 400 ezer forint és 3000 kilogramm 48 forintos cukorkából készült függőt, ez összesen 144 ezer forint. Eladtak több mint 500 ezer forint értékű karácsonyfadíszt.

S még, ami valószínűleg szintén a karácsonyfákra került: eladtak 450 mázsa narancsot. Kilónként 36 forintjával összesen egymillió 620 ezer forint. Ha ezeket a tételeket összeadjuk, az eredmény: hétmillió 461 ezer forint.

A megyében a legutóbbi népszámlálás szerint 587 ezer 257 lakos él. Ha a feldíszített karácsonyfát elosztjuk ezzel a számmal, megtudjuk, hogy a megye minden lakosára 13 centiméter fenyőfa jut, s ha a feldíszített karácsonyfa összértékét számítjuk, azt látjuk, hogy a megye karácsonyfájából minden lakosra több mint 13 forint jut.

Ha láthatnánk ezt a képzeletben felállított, ionoszféráig törő drága fenyőfát, csodálkoznánk bizonyára, de ugye, sokkal kedvesebb így kicsiben, a meghitt családi otthonokban?

1970. december 24., csütörtök

Megérkezett zacskós tej Nyíregyházára!

A Szabolcs-Szatmár megyei Tejipari Vállalat közli, hogy – elsősorban a kismamák érdekében – karácsony első napján, december 25-én az üzem mellett, a Moszkva utcában reggel 7 és 10 óra között nyitva tartja a tejárusító helyet, ahol tejen kívül tejszínhab és egyéb tejtermékek is kaphatók lesznek.

Az üzem vezetősége arról is tájékoztatást adott, hogy az ünnep előtti napokban sikerrel hozták forgalomba a megyeszékhely csemegeüzleteiben az első műanyag fóliába csomagolt, úgynevezett polypack telet. A kísérlet bevált. Tömeges forgalomba hozatalára januárban kerül sor.

Átadták a köztisztasági fürdőt Nyíregyházán

Átadták a 12 millió forintos beruházással épített új köztisztasági fürdőt Nyíregyházán. A modernül berendezett termálfürdőben 32 kád, egy 65 köbméteres termálvízzel megtöltött medence, valamint két kisebb medence áll a fürdőzők rendelkezésére.

A pihenőszobában 15 kényelmes fekvőhelyet, masszőröket és egyéb szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Felvételünkön a termálfürdő első vendégei.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában