előzzük meg a bajt!

2020.12.20. 11:30

Az ünnep díszei szépek, de veszélyesek is lehetnek

Az ünnepi időszakban díszbe öltöztetjük a lakást, de nem árt odafigyelnünk a tűzveszélyes dekorációkra.

VNA

20200509 Nyíregyháza fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország Tűz keletkezett egy társasházi lakás egyik szobájában Nyíregyházán, a Hősök terén.

Forrás: Illusztráció/Pusztai Sándor

Fotó: Pusztai Sándor

– Ebben az évben december elejéig háromszázhetven olyan tűzeset történt a megyében, amely lakóotthont, lakást vagy családi házat érintett. Ez azt jelenti, hogy átlagosan minden napra jut egy – mondta el lapunknak Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, tűzoltósági főfelügyelő.

– Tűzesemény miatt elég sokan, heten vesztették életüket, valamint 25-en szenvedtek kisebb-nagyobb sérülést. Az esetek közel felében a nyílt láng okozta a tüzet.

A karácsonyhoz közeledve a többi időszakhoz képest gyakrabban használunk nyílt lángot: gondoljunk csak az adventi koszorúkra, mécsesekre és csillagszórókra.

A koszorúknál – akár vásároltuk, akár magunk készítettük – ügyeljünk arra, hogy a gyertyák stabilak legyenek, ne tegyünk alájuk éghető anyagú alátétet, és mindig csak addig égjenek a gyertyák, amíg mi is a helyiségben vagyunk. Ne tegyük huzatos helyre, nehogy a gyertya elboruljon, és a tűz továbbterjedjen.

Lakhatatlan lett

A nyílt láng után a lakástüzek okozóinak listáján a tüzelő- és fűtőtestek, illetve a kémények műszaki meghibásodása, nem megfelelő használata foglalja el a második helyet, körülbelül 20 százalékos aránnyal.

– A közelmúltban Nyíregyháza egyik külterületi részén történt egy súlyos eset, ott egy fűtőberendezés közelében éghető anyagot tároltak. Megtörtént a baj: hőátadással tűz keletkezett, amely olyan súlyos károkat okozott, hogy a ház teljesen lakhatatlanná vált, és az ott élő személynek lakosságvédelmi intézkedéssel kellett új, ideiglenes otthont találni – mesélte a tűzoltósági főfelügyelő.

Az elektromos eszközök meghibásodása számít a harmadik leggyakoribb tűzkeletkezési oknak – és itt nem csak olyan esetekre kell gondolni, amikor egy vasalót véletlenül bekapcsolva felejtettünk. Leskovics Zoltán szerint időnként nem árt felülvizsgáltatni a házunk elektromos hálózatát, és csak olyan berendezéseket használjunk, melyek ellenőrzött forrásból kerültek hozzánk, s ha meghibásodtak, hozzáértő szakemberre bízzuk a javítást. Ha már karácsony: az ünnepi fenyőre kerülő, szintén árammal működő fényfüzérekre is figyeljünk.

Óvatosan a gyertyákkal

– Nagyon fontos, hogy csak a tűzvédelmi előírásoknak megfelelő, illetve megfelelőségi tanúsítvánnyal rendelkező elektromos lámpafüzéreket, díszeket használjunk. Ha hosszabb időre elhagyjuk a helyiséget, vagy este lefekszünk aludni, ezeket sem célszerű bekapcsolva hagyni – emelte ki Leskovics Zoltán.

– Szerencsére az elmúlt években nem fordultak elő karácsonyfatüzek a megyénkben, de ez nem jelenti azt, hogy nem kellene ennek megelőzésére is külön figyelmet fordítanunk.

A feldíszített fenyőfa sokszor az ünnepek után válik veszélyesebbé, amikor kiszárad és könnyebben lángra kaphat, így mindig kerüljük a közelében a gyertya vagy a csillagszóró használatát.

– Az ünnepek alatt a konyhában is több időt töltünk, és sütés-főzés közben is megtörténhet a baj. A közelmúltban megyénkben fordult elő egy olyan eset, amikor meggyulladt a tűzhelyen lévő olaj, majd továbbterjedt a konyhabútorra, és jelentős anyagi károkat okozott – mondta a tűzoltó főfelügyelő.

– Ha nem tudjuk, mi a teendő, egy ilyen baleset nagyon súlyossá válhat: szintén az elmúlt időszakban a fővárosban egy hasonló balesetnél a lakó vízzel próbálta eloltani az olajtüzet, ennek pedig robbanás lett a következménye. Az égő olajat soha nem szabad vízzel oltani, a legcélszerűbb az edény fedőjével letakarnunk, vagy ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor nedves textíliát használjunk. A kézi tűzoltó készülék itt nagy szolgálatot tehet.

Hasznos ajándék

Leskovics Zoltán szerint még mindig kevés az olyan háztartás, ahol tartanak valamilyen tűzoltó készüléket, pedig ha megtörténik a baj, nagyon sokat segíthet: a kisebb otthoni, akár elektromos tüzek oltására is alkalmas.

Ha azonban a tűz már továbbterjedt, akkor az a legfontosabb, hogy gondoskodjunk saját és a környezetünkben lévő emberek biztonságáról, hagyjuk el a helyiséget, és hívjuk a 112-es segélyhívót.

– A megyei tűzmegelőzési bizottság novemberben 75 készüléket osztott ki a megyében, ezek többségében füstérzékelők, kisebb részben szén-monoxid-jelzők voltak. Ezek már a tűz kezdeti időszakában figyelmeztetnek minket. Ha hasznos, praktikus karácsonyi ajándékokban gondolkodunk, akár egy ilyen berendezést is tehetünk a fa alá – tette hozzá.

VNA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában