bűnügy

2020.12.17. 19:27

Elrendelte Bige László bűnügyi felügyeletét a nyíregyházi bíróság

Hűtlen kezelés és vesztegetés elfogadásának bűntette, valamint felbújtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indult eljárásban 2021. április 17-ig elrendelte B.L.T. gyanúsított bűnügyi felügyeletét.

Forrás: shutterstock

Ez idő alatt a gyanúsított lakóhelyét nem hagyhatja el, mozgását nyomon követő technikai eszközzel ellenőrzik.

Az ügyészi indítvány szerint a férfi többségi tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója egy mezőgazdasági termékeket előállító cégnek.

2011-2018. között utasítására a cég által gyártott termékek egy részét valótlanul, selejtesnek minősítették és leértékelt áron adták el kereskedőknek.

Az egyik ilyen kereskedő cégben a gyanúsított szintén résztulajdonos. Ezután a kereskedők az értékcsökkentett termékeket piaci, vagy ahhoz közeli áron értékesítették a fogyasztók felé.

A gyanúsított az egyik kereskedővel megállapodott abban is, hogy az így keletkezett vételár különbözet egy részét készpénzben visszaadja neki.

Így a gyanúsított több, mint 800 millió forint pénzt vett át 2011-2016. között a kereskedőtől különböző helyszíneken.

Azzal, hogy a gyanúsított arra utasította alkalmazottjait, hogy a cég termékeit valótlan okokra hivatkozva selejtesnek minősítsék és emiatt alacsonyabb áron értékesítsék a kereskedők felé, a cégnek közel 2 milliárd forint kárt okozott.

Az ügyészség a gyanúsított letartóztatását indítványozta, arra hivatkozással, hogy kiemelkedően súlyos – 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – bűncselekmény miatt folyik eljárás vele szemben, így fennáll a veszélye annak, hogy szabadlábra helyezése esetén a nyomozóhatóság elől elszökne vagy elrejtőzne.

A bíróság ezt nem tartotta megalapozottnak, megállapította, hogy önmagában a bűncselekmény tárgyi súlyából ilyen következtetés nem vonható le, továbbá a több éve folyamatban lévő eljárásban a gyanúsított ez idáig mindig elérhető volt a nyomozó hatóság számára.

Tekintettel azonban arra, hogy a gyanúsított az üzleti életben kiemelkedő szerepet tölt be, fennáll a veszélye annak, hogy pozícióját felhasználva az eljárásban részt vevő személyeket megpróbálná befolyásolni és ezzel megnehezítené a bizonyítást.

A bíróság döntése szerint ennek megakadályozására – a letartóztatással szemben -elegendő enyhébb kényszerintézkedés, azaz bűnügyi felügyelet elrendelése a gyanúsítottal szemben.

Az ügy többi gyanúsítottja szabadlábon védekezhet.

A végzés nem végleges, az ügyész letartóztatás elrendelése érdekében, a gyanúsított és védője szabadlábra helyezés érdekében jelentett be fellebbezést – közölte a Nyíregyházi Törvényszék.

https://szon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/800-millio-forintos-vesztegetessel-gyanusitanak-egy-nyiregyhazi-vallalkozot-4681093/

https://szon.hu/orszag-vilag/hutlen-kezeles-vesztegetes-a-gyanu-bige-laszloval-szemben-4679764/

https://szon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/orizetbe-vettek-bige-laszlot-4677757/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában