Gyalog ment haza

2020.12.10. 23:35

Cigarettacsempészés közben bukott le az MSZP volt országgyűlési képviselője, Legény Zsolt (frissítve)

Diplomata-útlevéllel akart cigarettát átcsempészni az ukrán határon...

A Jevropejszka Pravda cikke szerint az érintett egy negyvenkét éves kisvárdai férfi, Legény Zsolt, aki 2006–2010, illetve 2014–2018 között volt az MSZP listán mandátumot szerzett országgyűlési képviselője.

Az MSZP csütörtök esti közleménye szerint Legény az eset után lemondott minden párttisztségéről és kilépett a pártból, amely a diplomata-útlevelének azonnali visszavonását kezdeményezte.

A Beregsurány-Luzsanka határátkelő ukrán oldalán fennakadt csempészáruról az ukrán vámhatóság videót is közölt.

A határőröknek már az szemet szúrt, hogy az ukrajnai akkreditáció nélkül érkező Legény diplomata-útlevelet mutatott fel, de autóján nem volt diplomata-rendszám. Amikor felkérték, hogy nyissa ki az autót, diplomáciai védelemre hivatkozott, így kihívták a magyar konzulátus képviselőit, akiknek a jelenlétében felnyitották a csomagtartót. A csempészáru pontos mennyiségét egyelőre nem állapították meg.

Az MSZP honlapja szerint a jogász végzettségű Legény az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szövetségének alelnöke, és Legény az elnöke a párt Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsának is. Csütörtökön este az MSZP közleményt adott ki: „Az ukrán hatóságok a mai napon Ukrajnában tetten érték cigarettacsempészés közben Legény Zsoltot. Legény Zsolt ma este lemondott minden párttisztségéről és kilépett az MSZP-ből. Diplomata-útlevele azonnali visszavonását kezdeményeztük.” – írta a pestisracok.hu.

Frissítés 1.: Gyalog ment haza

A Metropol információi szerint, mivel az ukrán hatóság lefoglalta a politikus járművét, gyalogosan indult haza az eset után.

Frissítés 2.: Visszavonták a diplomata-útlevelét

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára Facebook-posztban jelezte, azonnali hatállyal visszavonták Legény, az MSZP kérésére kapott diplomata útlevelét, mert – az indoklás szerint – a párt külügyi kapcsolatait szakértőként segíti.

Azt, hogy a cigaretta-csempészet mennyiben segíti a baloldal „külügyi kapcsolatait”, nem pontosan értem...

- tette hozzá az államtitkár

Frissítés 3.: Na, hol a dohány? Hát a csomagtartódban, kedves Legény Zsolt!

Kocsis Máté Facebook-oldalán reagált Legény Zsolt ügyére.

A videóban látható, ahogy Legény Zsolt a dohánytermesztésről beszél az Országgyűlésben, és feteszi a kérdést: „Hol a dohány?”

Na, hol a dohány? Na, hol? Hát a csomagtartódban, kedves Legény Zsolt! Remélem, nem Gyurcsánynak vitte! Áramlopás után cigicsempészés. Nincs két baloldal!

- írta a videóhoz a fideszes politikus.

Frissítés 4.: Az MSZP helyi vezetői nem reagáltak

Szerkesztőségünk megkereste a Magyar Szocialista Párt helyi vezetőit is. Jeszenszki András, az MSZP nyíregyházi szervezetének elnöke nem kívánt reagálni az eseményre, a megyei szervezethez irányított. Dr. Veres János megyei elnököt nem sikerült elérnünk, a pártirodából azt javasolták, keressük az MSZP budapesti központját. Itt többek között arra is rákérdeztünk, miért rendelkezett Legény Zsolt volt országgyűlési képviselő diplomata útlevéllel, milyen célból és feltételekkel használhatta azt.

Kérdéseinkre a párt központi sajtóirodájától kaptunk ugyan egy rövid választ, ám a csütörtök éjjel kiadott közleményhez képest szinte semmilyen új információt nem tartalmazott. Eszerint: „A Magyar Szocialista Párt közösségét megdöbbentette a Legény Zsoltot, a párt korábbi tagját és tisztségviselőjét érintő hír, amely szerint az ukrán hatóságok Ukrajnában tetten érték cigaretta-csempészés közben. Legény Zsolt december 10-én párttisztségeiről lemondott és kilépett a pártból. Döntését tudomásul vettük. Ezzel egyidejűleg az MSZP Országgyűlési Képviselőcsoportja kezdeményezte a diplomata-útlevelének visszavonását. Legény Zsolt korábban az MSZP Országgyűlési Képviselőcsoportja külügyi kapcsolatait szakértőként segítette, diplomata-útlevéllel ezen tevékenységének ellátása érdekében rendelkezett.”

Frissítés 5.: Nem tudja a lebukott szoci, hogy került a csempészcigi az autójába

Legény Zsolt az RTL KLUB Híradójának arról beszélt a 24.hu szerint, hogy ő értesítette a konzulátust, a cigaretta pedig nem az övé volt – írja a mandiner.hu.

Amikor megérkeztek, kinyitottam az autót és én voltam a legjobban ledöbbenve. Tele volt cigarettával. Az a cigaretta nem az enyém, nem én vásároltam, nem tudom, hogy került bele az autóba

– mondta Legény.

Frissítés 5.: Készek a diplomataútlevelek kiadásának rendszerét felülvizsgálni

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a diplomataútlevéllel cigarettát csempésző Legény Zsolt volt MSZP-s országgyűlési képviselő esetével kapcsolatban azt mondta, hogy ez az ügy „feltette az i-re a pontot” a baloldal 2020-as teljesítményét illetően.

A baloldal ebben a súlyos járványhelyzetben kamuvideót készített, áramot lopott és cigit csempészett – fogalmazott a fideszes politikus.

Hollik István szerint az ügy felháborító, és jól mutatja a baloldal lényegét, vagyis azt, hogy nem tudnak semmi mást, csak „lopni csempészni és kamuzni”. Továbbá közölte, hogy a Fidesz-KDNP nyitott arra, hogy a diplomataútlevelek kiadásának rendszerét felülvizsgálják.

Forrás: Origo

Cigaretta a csomagtérben, razzia több helyszínen, adózatlan dohány a por­oltóban – lapunk összegyűjtötte az elmúlt időszak nagyobb „cigifogásait”:

  • December 2-án tíz helyszínen 373 ezer doboz, több mint félmilliárd forint értékű adózatlan cigarettát foglalt le egy ukrán–magyar bűnözői csoporttól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A hivatal akkori közleménye szerint az orgazdáktól nagyjából ugyanekkora értékben foglaltak le készpénzt is, így a költségvetésnek okozott kár teljes egészében megtérül.
  • A Vásárosnaményi Rendőrkapitányság munkatársai november 17-én Tisza­adony külterületén intézkedtek egy személygépkocsival közlekedő férfival és két utasával szemben. A rendőrök a jármű átvizsgálása során a csomagtérben nagy mennyiségű magyar adó- és zárjegy nélküli cigarettát találtak. A rend­őrök a 30 éves tiszakanyári, a 34 éves dögei és a 35 éves lónyai férfiakat, valamint a tizennégymillió forintot meghaladó értékű dohányárut átadták az eljárás lefolytatására illetékes Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársainak.
  • A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai Záhonynál egy turistabusz por­oltójában találtak cigarettát november végén. Egy ukrán busz 17 utasával és sofőrjével jelentkezett belépésre Záhonynál. A járművet a pénzügyőrökön kívül Hetti, a szolgálati kutya is átvizsgálta, és az utastérben lévő poroltóknál pozitív jelzést adott. A berendezéseket átalakították, egy speciális csavarral lehetett nyitni és zárni azokat. A trükkös készülékek összesen 178 doboz, 200 ezer forint értékű adózatlan dohányt rejtettek.
  • A Wikipédia szerint Legény Zsolt politikai pályafutása a következőképpen alakult az MSZP-ben: 2006. május 16. és 2010. május 13. között a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője. 2006. május 30. és 2006. június 19. között az Ifjúsági, szociális és családügyi bizottságnak a tagja. 2006. május 30. és 2010. május 13. között az Európai ügyek bizottságának a tagja. 2009. május 14. és 2010. május 13. között a Fogyasztóvédelmi eseti bizottságnak a tagja. 2010. február 15. és 2010. május 13. között a Mezőgazdasági bizottságnak a tagja. 2010-ben Tornyospálca önkormányzati képviselőjének választották, amely pozíciót 2014-ig töltötte be. 2014. május 6. óta újra a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője. 2014. május 6. és 2014. szeptember 4. között a Magyar Szocialista Párt frakcióvezető-helyettese. 2014. május 6. óta a Mezőgazdasági bizottságnak a tagja. 2014. május 6. és 2015. június 8. között a Törvényalkotási bizottságnak a tagja. 2015. június 8. és 2016. november 7. között az Európai ügyek bizottságának a tagja. 2016. november 21. és 2017. március 6. között a Költségvetési bizottságnak a tagja.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában