Máriapócs

2020.12.09. 17:29

Csillogó szemek az arcmaszk alatt

Összesen 230 adag étel került három kórház Covid-osztályára.

Meleg étellel lepte meg a napokban a kórházi dolgozókat a Máriapócson működő zarándokház. A görögkatolikusok kezdeményezése Nagy-Nemes Brigittától, a zarándokház konyhájának vezetőjétől származott. Mint elmondta, mostanra sajnos egyre többen kerültek kapcsolatba a koronavírussal, de mindannyiunk közül a kórházak Covid-osztályain dolgozóknak van a legnehezebb dolguk.

Lelki támaszt nyújtanak

– Konyhánk jelenleg is működik, a korlátozások idején mi is házhoz szállítjuk az ételt.

Nemzeti kegyhelyünkön, Máriapócson több százezer ember fordul meg évente, ám a járványhelyzet otthon tartja a zarándokokat, így a konyhán jutott energiánk a jótékony cselekedetre. Szívből főztünk a kórházi dolgozóknak

– jegyezte meg a konyha igazgatója, aki mind a nyíregyházi, mind a kisvárdai, mind a debreceni kórház részlegén dolgozóknak finom menüt állított össze.

A kiszállításban Pindzsu István atya, a máriapócsi Családvár igazgatója volt Brigitta segítségére. Elmondta, igyekeznek odafigyelni azokra a csoportokra, ahol elkél a támogatás.

Egy kicsit csendesebb

Házhoz vitték az adományt a görögkatolikusok | Fotó: Nyíregyházi Egyházmegye/P. Tóth Nóra

– Az ajándékozás ötlete a konyháé, én csupán segítettem célba juttatni a felajánlást. Örömteli volt a fogadtatás, épp a nyíregyházi kórházban jegyeztem meg: „Hiába van maszk az arcokon, az örömöt nem lehet elrejteni, a szem mindent elárul.”

– A szemek csillogtak, és köszönetet fejeztek ki, jóleső érzést sugároztak, hogy gondoltunk rájuk embert próbáló munkájuk közepette – idézte fel Pindzsu atya.

Majd így folytatta: – A megszokott adventi nyüzsgéstől eltérő, kicsit csendesebb időszakot élünk most, az adományozások is „csendesebbnek” tűnhetnek, de az adakozás mozgatórugója ugyanaz, mint mindig: advent van, karácsonyra készülünk, ilyenkor empatikusak vagyunk, nyitottak a szeretet megélésére.

– Talán ebben az esztendőben, amikor érezzük, milyen törékeny is az ember, előbújik belőlünk az emberség, és nem kell mindig tárgyi adománnyal kifejezni hálánkat, tavasszal mindennap megtapsoltuk a kórházi dolgozókat, a védekezésben részt vevőket.

A tányérnyi meleg ételt a kegyhely ajándékozta, de mi Máriapócson minden dolgozói imaórán és minden egyes liturgián megemlékezünk azokról, akik ebben a súlyos helyzetben helytállnak

– zárta gondolatait Pindzsu István atya.

KO

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában