Nyíregyháza

2020.12.20. 14:00

Díjeső a diákoknak

Töretlen a versenyszellem a nyíregyházi Kölcsey kisdiákjai körében.

KM

A gimnázium két csapata | Fotó: Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium

A belvárosi patinás oktatási intézmény, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium ódon falai soha nem láttak még ennyi érdeklődő, mindenre nyitott kisdiákot, mint a 2020/2021-es tanévben induló 7. d osztály diákjai. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy taroltak a 7. d osztály tanulói a Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyen.

Két csapat

– A Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny évek óta nagy népszerűségnek örvend a diákok körében – küldte beszámolóját Dezső Laura, a gimnázium 7. d osztályos tanulója. – Már általános iskolában is részt vettem ezen a versenyen, ezért nagyon megörültem neki, amikor Kerekes Attila, a magyartanárunk, felajánlotta, hogy benevez és felkészít minket erre a versenyre. Az osztályt nyolc diák képviselte, két csapatban. Az „Egységben a tudás” nevű csapat tagjai: Hadobás Levente, Csernyik Balázs József, Ferdinánd Illés Mihály, Morauszki Noel Milán, a másik csapatban mi, lányok képviseltettük magunkat: a mi nevünk a „Nyerő négyes” volt, rajtam kívül csapattársam volt még Labonz Adél Zsóka, Rocska Zsófia és Békési Zsófi.

A gimnázium két csapata | Fotó: Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium

Az első fordulót a járványhelyzet miatt online rendezték meg november 6-án. Egy megadott időpontban be kellett jelentkezni a verseny honlapjára, majd a feladatlapot megoldva a helyesnek vélt megoldást a számítógépen bejelölni. Izgalmas feladat volt, hiszen egy kicsit belekóstolhattak, milyen lehet a digitális oktatás, amiben most a nagyobb diáktársaknak van része.

Izgalmas verseny

– A verseny előtt felkészítő tanárunkkal gyakoroltuk a korábbi évek feladatait. Közösen kitöltöttük, és megbeszéltük a típushibákat, a közmondások jelentését, felelevenítettünk néhány nyelvtani szabályt, és gyakoroltunk helyesírási feladatokat is. Kerekes Attila időt és energiát nem kímélve foglalkozott velünk, a tanár úr igazi motivátor, ha vele vagyunk, észre sem vesszük az idő mú­lását. Ezt követően elkezdődött a verseny. Az idei feladatlap nagyon összetett volt. Nyelvtani és irodalmi kérdéseket is tartalmazott. A 13 feladatból volt olyan, amelyhez a szólások és közmondások jelentését kellett tudnunk, egy másik a szókincsre épült, illetve volt olyan is, amelyhez a magyar költők verseinek betűit kellett sorrendbe rakni. Az alapos felkészítésnek és a tudásunknak köszönhetően pillanatok alatt végeztünk mindennel.

Az eredményhirdetést Kisvárdán tartották, ennek alapján a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium „Nyerő négyes” csapata 1. helyezett lett, az „Egységben a tudás” pedig az előkelő 2. helyen végzett a megyéből. Az országos ranglistán a több mint száz indulóból a 12. helyet érték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában