nyszc

2020.12.09. 07:11

Elméleti oktatás csak digitálisan

Ahol nem indokolt a személyes jelenlét, ott az online tanítás a járható út.

KM

20201119 Pápa Gyakorlati oktatás a Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolájában A képen: Novák Zsombor gépész ágazatban tanuló diák fémipari alapműveletek elvégzését gyakorolja Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei Napló

Forrás: VMN

Fotó: Balogh Ákos

A középiskolákban már hetek óta digitálisan zajlik az oktatás. Ez a fajta tanítás egyaránt védi a diákokat és a pedagógusokat. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor indokolt a személyes jelenlét, hiszen a szakmai gyakorlatokat nehéz távoktatásban teljesíteni. – A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet, valamint az ehhez kapcsolódó egyedi miniszteri határozatban foglaltak szerint a Nyíregyházi Szakképzési Centrum tíz iskolájában november 11-től a közismereti és szakmai elméleti tanórák és a személyes jelenlétet nem igénylő gyakorlati oktatás on­line módon történik – mondta el kérdésünkre Gurbánné Papp Mária, az intézmény főigazgatója.

– Ebben a helyzetben oktatóink is otthonukban dolgoznak. Az olyan tanulók számára, akik nem rendelkeztek az on­line oktatás tárgyi feltételével, az iskolák erre az időszakra biztosították azt. A HTTP Alapítvány által kiírt pályázat jóvoltából 100 tanulónk saját laptop segítségével vesz részt az online oktatásban.

Kis létszámban, tömbösítve

Az intézményvezető a gyakorlati képzésre is kitért válaszában.

– A személyes jelenlétet igénylő szakmai gyakorlati oktatás tanműhelyekben és a duális képzésben gazdasági környezetben, kis létszámú csoportokban, tömbösítve, az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartása mellett zajlik – tudtuk meg.

– A jelenléti foglalkozásokat kizárólag egészséges, koronavírus-megbetegedés tüneteit nem mutató személy látogathatja. A szakképző iskola épületébe való belépéskor a lázmérés továbbra is kötelező mind a képzésben részt vevő tanulók, mind az oktatók számára. A járványügyi előírásoknak megfelelően a fertőtlenítések is folyamatosak. A tanműhelyekben maszk és más egyéni védőeszköz viselése kötelező, és a másfél méteres védőtávolságot mindenkinek be kell tartania. A duális partnereknél folyó szakmai gyakorlati oktatás igazodik a vállalati munkarendhez. Gur­bánné Papp Mária végezetül elmondta, az online oktatás a szakképzési centrumhoz tartozó középiskolákban ilyen módon a veszélyhelyzetre vonatkozó szabályozásokban meghatározott ideig tart.

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában