Ajak

2020.12.28. 20:00

Feladatról feladatra nőtt benne a hit

Egyre szorosabb barátság fűzi Ajakhoz a tehetséges felvidéki fafaragót.

MJ

Az ajaki betlehem megáldásának ünnepélyes pillanata | Fotók: Hasulyóné Rutkai Éva

Mostantól nem csupán a különdíjat termő pályázat neve – Magyarország legszebb betleheme 2020 – igazolja, de a közvélekedés is egyre inkább alátámasztja: néhány nap óta Ajakon látható az ország egyik legszebb betleheme, Trella Erik bodrogközi fafaragó munkája. A szent családi pillanatot életnagyságú szobrokkal benépesítő műalkotást december 14-én áldották meg az atyák a római katolikus plébánia udvarán, ahol várhatóan vízkeresztig bárki megcsodálhatja.

A fiatal felvidéki alkotóra 4 évvel ezelőtt talált rá a település, illetve Hasulyó Ferenc, kinek kérésére elsőként egy közel 4 méteres keresztet készített, rajta a megfeszített Megváltóval. De ne szaladjunk ennyire előre!

Egy római emlék hatása

Trella Erik Királyhelmecen született, később ott is járt gimnáziumba, ám mivel édesapja katonatisztként szolgált, a család folyton vándorolt vele együtt városról városra, mikor, hová vezényelték. Így aztán laktak Homonnán, Eperjesen, később Tőketerebesen is. Ez utóbbi város művészeti iskolájában tanulhatott először linómetszést és rajzot.

– A linómetszés, mint a legtöbb negyedik osztályost, engem is nagyon megfogott, de ötödikben, hatodikban már sem ez, sem a rajz nem érdekelt, csak a sportok. Gimnázium után külföldön kerestem a boldogulást, különféle brigádokban dolgoztam, és 12 évvel ezelőtt kezdtem ismét gyakorolgatni a fafaragást. A végső lökést egy kirándulás élményei adták. Rómából, a Szent Péter-bazilikából elhoztam egy kis emléktárgyat, egy feszületet, annyira tetszett, hogy elhatároztam, egyszer fából kifaragok egy ilyet – sorolta.

Az ajaki betlehem megáldásának ünnepélyes pillanata | Fotók: Hasulyóné Rutkai Éva

A most 35 esztendős alkotónak ez az álma később éppen itt, a nyírségi településen, Ajakon valósult meg, előtte persze évekig igyekezett képezni magát, az egyre kisebb faragványok felől haladva az egyre nagyobbak felé. – A szerszámokat is lépésről lépésre szereztem be, mikor mire volt szükségem. Leghamarabb vettem egy láncfűrészt, aztán ahogy nőtt a bátorságom, egy nagyobbat, majd egy még nagyobbat – magyarázta nevetve.

Formálódó túraútvonal

– Leginkább a szakrális témák vonzottak, pedig soha nem voltam templomba járó, és ahogy jöttek a felkérések, úgy növekedett bennem a hit. Abból a négy hónapig készülő feszületből 2016-ban nagyon sokat tanultam – magyarázta. Aztán a Mária Légió imaközösség részére körmeneteken hordozott, szeretetláng övezte Szűz Mária-domborművet faragott, megformázta a könnyező Szűzanyát is, diófából pedig elkészült egy ajaki ­népviseletbe öltözött máriás lány.

– Két éve történt, hogy az Ajak–Kisvárda térségben végigsöpört egy hatalmas vihar, és a parókiakertben gyökerestől kidőlt három diófa. Gáspár Mátyás plébános elhívott, hogy nézzem meg őket, jók-e valamire, különben tűzifa lesz belőlük. Az egyik törzsből sikerült előcsalogatnom egy Szent Mihály-szoborcsoportot, a szent alakja egyébként is gyermekkorom óta vonzott.

– A betlehempályázat pedig többször is elém került a világhálón, de sokáig nem éreztem megszólítva magam. És egyszer csak jött egy sugalmazás: mégiscsak szép lenne, ráadásul rámutat a karácsony lényegére. A város kérésére az Úr Jézus szenvedését már egyébként is megformáztam, de a születését még nem.

– Persze nem ez volt az első betlehemem, és nem is az utolsó. Készítettem hasonlót többek között Borsinak, Nagytárkánynak, Tőketerebesnek, és akkor rájöttem, hogy a segítségükkel össze tudnám kapcsolni Szlovákiát és Magyarországot. Mindegyik mellé kerül egy térkép, ami megmutatja, hol a legközelebbi faragott karácsonyi jelenet, ahová érdemes a határ túloldalára is továbbmenni. Már ha szabad lesz utazgatni.

Játékosság

– Ezek nem egyforma szoborcsoportok, hol a pózok másfélék, hol az árnyékolás. Például a Szűzanya az egyik helyen állva imádkozik, Borsiban térdelve, Nagytárkányban kitárt karokkal, mintha átnyújtaná nekünk a Kisdedet – részletezte a Szomotorban élő fafaragó. Trella Erik egyébként is kedveli az interaktív szobrokat, amelyek megmozdíthatók, kiállításokra készített például viseletes figurákat, amikkel akár táncolni lehet, sárkányfejet, amivel harcolni lehet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában