Kelet-retró

2020.12.18. 07:00

Amikor felrobbantotta magát egy szabolcsveresmarti ifjú

Tizenharmadszor került börtönbe a tiszadadai férfi, lemezen a nyíregyházi haranghang, megyénk első villamosított vasútvonala. Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

1970. december 18., péntek

Átadás előtti főpróba a Debrecen-Nyíregyháza villamosított vasúton

A Debrecen-Nyíregyháza közötti vonal villamosítását is befejezték az építők, és ezekben a napokban tartják az átadás előtti próbákat. Szerdán a felsővezetéket helyezték feszültség alá, áramszedővel haladt végig egy mozdony a vonalon, s az utat üzemzavar nélkül tette meg. Csütörtökön került sor a villamosított szakasz terhelésének próbájára. Délelőtt Nyíregyházáról Debrecenbe, délután Debrecenből Nyíregyházára továbbítottak egy 1700 tonnával megterhelt teherszerelvényt.

Pénteken indítják el az első villamos vontatású személyvonatot, amely nagy sebességgel teszi majd meg a két város közötti távolságot. A szakemberek derűlátóak, bíznak abban, hogy a vonalat a tervezett időben átadhatják a forgalomnak. Ez azt jelenti, hogy december 20-án nulla órától megváltozott menetrend szerint közlekednek a vonatok Budapest-Debrecen-Nyíregyháza között. A változás kedvezően érinti az utazókat, mert a villamos vonatok beállításával csökken az utazás menettartama.

Lemezen a nyíregyházi haranghang

A Hanglemezgyártó Vállalat az ország területén lévő templomok harangjainak hangjátékát lemezre veszi. Tegnap délután két órakor Nyíregyházán az evangélikus templom harangjainak hangjátékát vették lemezre.

Szerencsétlen: tizenharmadszor kerül börtönbe a tiszadadai férfi

Tizenharmadszor is börtönbe kerül az eddig tizenkétszer büntetett tiszadadai K. M. A 41 éves férfi alaposan berúgott a feleségével együtt, otthon pedig veszekedésbe kezdtek, amelynek végén K. ütni kezdte az asszonyt. A segítségül hívott szomszédokat K. fenyegetőzve üldözte és nagy riadalmat keltett a környéken. A megyei bíróság jogerősen 8 hónap szabadságvesztésre büntette.

1990. december 18., kedd

Felrobbantotta magát egy szabolcsveresmarti ifjú

December 16-án este Szabolcsveresmarton holtan találták a 20 éves V. L. helyi lakost. A mellkasa és a hasrésze nyitott volt, a belső szervei látszottak, a környezetében vérfröccsenések piroslottak. A Kisvárdai Rendőrkapitányság munkatársai megállapították, hogy V. L. a testéhez leukoplaszttal eddig ismeretlen robbanóanyagot erősített, majd felrobbantotta magát.

Egy tanú a kihallgatás során a rendőröknek elmondta, V. L.-t régen ismeri, s vele hosszú idő után december- 15-én a Szabolcsveresmarton megrendezett diszkóban találkozott. V. L.-nek jó kedve volt.

A tanú december 16-án átment V. lakására, ahol bort fogyasztottak. Közben V. a szekrényből elővett egy körülbelül 4 centiméter átmérőjű, s 8-10 centiméter hosszú, henger alakú, sárga színű valamit és azt mondta: az robbanóanyag. Közölte: a katonaságtól szerezte, de arról nem szólt, mit akar vele kezdeni. A tanúnak nincs tudomása arról, V. L.-nek valami bánata lett volna, sőt megbeszélték, ha mód lesz rá, együtt szilvesztereznek.

V. L. 8 éves öccse a rendőrökkel közölte: jelen volt, amikor a bátyja sebtapasszal valamilyen tárgyat magához rögzített. Ezután őt a lakásba küldte, s hozzátette: többet nem fogja őt látni, mert felrobbantja magát. A gyerek a konyhában volt, amikor egy nagy pukkanást hallott, melytől megijedt, és nem mert kimenni. Az egyik szomszéd a durranásról azt hitte, gépkocsi, mert előfordult, hogy az autók nagyot pukkanva haladtak el a lakásuk előtt. Ezért a durranásnak nem tulajdonított jelentőséget. Az ügyet a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja. A fiatalember tettének indítéka, illetve a robbanószer típusa még nem ismert.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában