Nyíregyháza

2020.12.04. 21:03

Fogyasztóbarát változások jönnek

Az eddigi egy helyett kettő vagy akár három év is lehet a kötelező jótállás január 1-től.

A január 1. előtt vásárolt termékekre még a régi szabályok vonatkoznak

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Eddig minden 10 ezer forintnál drágább termékre egy év jótállási idő vonatkozott, meghibásodás esetén ez idő alatt volt lehetőség a javításra, cserére vagy akár a vételár visszaigénylésére a kereskedőtől. Jövőre azonban még nagyobb jelentősége lesz a termékek vételárának, hiszen január 1-től az eddig egy év helyett kettő vagy akár három év is lehet a jótállási idő a termék árától függően.

Pontosabb szabályok

A változásokról Görömbeiné dr. Balmaz Katalinnal, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Békéltető Testület elnökével beszélgettünk. Elmondta, az új szabályozás rengeteg pontosítást tartalmaz, egyértelművé teszik a korábbi homályos megfogalmazásokat.

– A javítószolgálatoknak törekedniük kell arra, hogy 15 napon belül megjavítsák a terméket, nem lehet a folyamatot hónapokig húzni. A szabályozás kimondja, hogy ha 15 napon belül nem tudják helyrehozni a terméket, akkor erről írásban kell értesíteni a fogyasztót. Fontos változás, hogy a jótállási jegyet már nemcsak papíralapon kell kiállítani, hanem elektronikus formában is. Az eljárási szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi, s ha bármilyen hiányosságot tapasztalnak, akkor a szabálysértést szankcionálni fogják – részletezte az újdonságokat a békéltetőtestület elnöke, majd kiemelte: a hároméves jótállási idő a 250 ezer forintnál drágább termékekre vonatkozik.

Kedvezőbb feltételek

Görömbeiné dr. Balmaz Katalin felhívta a figyelmet, hogy amennyiben az első alkalommal meghibásodott termék nem javítható vagy a javítást nem lehet a megadott időn belül elvégezni, akkor a kereskedőnek 8 napja van a termék kicserélésére.

– Ha a csere nem lehetséges, vissza kell térítenie a bizonylaton szereplő vételárat, ellenkező esetben komoly szankciókra számíthat a kereskedő. A karácsonyi vásárlási dömping előtt mindenkinek azt javaslom, ha nincs most égető szüksége egy nagy értékű tartós fogyasztási cikkre, akkor várjon még néhány hetet a vásárlással, hiszen az említett új szabályok január 1-jén lépnek életbe. Az ezt megelőzően vásárolt termékekre még a korábbi szabályok vonatkoznak – tanácsolta az elnök.

Annak sem szabad csüggednie, aki nem vásárol nagy értékű berendezéseket, hiszen a javításra, cserére és a vételár visszatérítésére vonatkozó részletszabályok az olcsóbb árukra is érvényesek, Görömbeiné dr. Balmaz Katalintól azt is megtudtuk, hogy az autókra, motorokra, kvadokra vagy akár az elektromos kerékpárokra a csere és vételár visszatérítése nem vonatkozik.

Nem mindenre érvényes

Az is előfordulhat, hogy az említett kötelező jótállási időknél egy gyártó hosszabb garanciát kínál, de ilyenből sajnos viszonylag kevés van a piacon.

– A hosszabb garanciaidő kecsegtető lehet, annak azonban érdemes utánajárni, hogy a gyártó által kínált pluszjót­állás pontosan mire vonatkozik, hiszen gyakran előfordul, hogy nem fed le akkora kört, mint a törvényi jótállás. A mobiltelefonok esetében például a vízkárra nem érvényes a garancia, ezért meghibásodás esetén a gyártó nem fogja térítésmentesen javítani a terméket – zárta gondolatait Görömbeiné dr. Balmaz Katalin.

A változásoknak tehát örülhetnek a fogyasztók, olvasónk, Illés Gábor szerint üdítő, hogy szigorították a szabályokat, de a jótállási idő további bővítésére is szükség lenne.

– A kétéves jótállási idő összeghatára jövőre 100 ezer forint lesz, de sokan vannak azok a kispénzű emberek, akik ezen ársáv alatt vásárolnak mobiltelefont vagy egyéb elektronikai cikket. Úgy vélem, előnyös lenne, ha a jövőben az olcsóbb eszközök garanciáját is meghosszabbítanánk, így talán a gyártóknak is az lenne az érdeke, hogy jobb minőségű termékeket állítsanak elő – fejtette ki Illés Gábor.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában