Névre szóló ajándékot kaptak

2020.12.21. 12:37

Gyermekotthonokban élő fiataloknak adtak át ajándékot Mátészalkán

Országszerte összesen 7500 csomagot juttatnak el a napokban gyermek- és lakásotthonokban élő fiataloknak.

Fotó: Pusztai Sándor

Megannyi kíváncsi szempár figyelte, hogy a vendégek érkezésével egyidejűleg hogyan gyűlnek az udvaron felállított betlehem mellett az ízlésesen becsomagolt ajándékdobozok, gyümölcsökkel, süteménnyel és szaloncukorral megtömött táskák. A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága is csatlakozott az Emberi Erőforrások Minisztériumának kezdeményezéséhez, és az idén is névre szóló karácsonyi ajándékokkal lepik meg a gyermekotthonokban élő gyerekeket és fiatalokat. Soltész Miklós hétfőn Mátészalkára látogatott, és személyesen adta át a csomagokat a városi intézményben és a nyírszőlősi lakásotthonban nevelkedő gyerekeknek

Pozitívan állnak az élethez

– Nehéz helyzetben van az ország a koronavírus-járvány miatt, de az egymásra figyelés és az összefogás ereje ebben az időszakban is érezhető. Ezek a gyerekek sokszor szomorú terheket hordozva élik az életüket, s legalább annyira vágynak a szeretetre, mint a családban nevelkedő társaik. A szociális területen dolgozók és a kormányzat munkatársai egy emberként álltak a jó ügy mellé, s örömmel teljesítették a gyerekek névre szóló kívánságait: országszerte összesen 7500 csomagot juttatunk el a napokban gyermek- és lakásotthonokban élő fiataloknak – ismertette az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Soltész Miklós hozzátette: fontosnak tartotta, hogy személyesen adja át a mátészalkai és nyírszőlősi fiataloknak a karácsonyi ajándékokat, hogy a találkozás alkalmával váltsanak néhány szót, s bepillantást nyerjen a mindennapjaikba, jövőbeli terveikbe.

– A gyermekotthonokban nevelkedő fiatalok sok-sok nehézséggel a szívükben vágnak neki az életnek, mégis – most már sokadszorra – azt tapasztalom, hogy a nevelők állhatatos munkájának köszönhetően igenis reményekkel telve, pozitívan állnak az élethez, és vannak céljaik. Jó hallani, amikor 13-14 éves gyermek meg tudja mondani, hogy mivel szeretne egyszer foglalkozni, hiszen ha vannak konkrét terveik, kitörhetnek abból az élethelyzetből, ami miatt nevelőotthonba kerültek. Hiszem azt, hogy ha a társadalom odafigyel rájuk, nekik is lesz jövőjük, és néhány év múlva ők lesznek azok, akik másokon segítenek.

Fontos, hogy legyenek céljaik

Vinnai Győző országgyűlési képviselő szintén személyesen adta át a választókerületéhez tartozó nyírszőlősi lakásotthonban élő gyerekek személyre szóló csomagjait.

– Emlékszem, gyermekkoromban nagyon vártam a karácsonyt egyrészt az ajándékok miatt, másrészt azért a pluszért, amit az egymásra figyelés semmihez sem hasonlítható érzése ad. Hiszem, még ha nehéz helyzetben is vagyunk, akkor élünk teljes életet, ha kitűzünk magunk elé egy célt, és mindent megteszünk, hogy sikeresen elérjük azt. Mert ha az ember sikeres, sikeres a szűkebb és tágabb környezet, ezáltal pedig az ország is, ahol él – mutatott rá Vinnai Győző.

Kovács Sándor a térség országgyűlési képviselője az ünnepségen elmondta: rendszeresen ellátogat a mátészalkai gyermekotthonba, s minden évben megnézi a gyerekek karácsonyi műsorát is. A pandémia miatt erről az idén le kellett mondani, de természetesen most sem érkezett üres kézzel. Azt kérte a gyerekektől, ne csak az ünnepek alatt, hanem egész évben lengje be szeretet és tisztelet az otthon szobáit.

Hangulatosak az ünnepek

Kósa Evelin tavaly április óta él a mátészalkai gyermekotthonban testvérével együtt. Mint azt elárulta, hangulatosak az ünnepeik, a finom vacsora, az együtt töltött idő, a közös játék, beszélgetés megszépítik a karácsonyt.

– A most kapott csomagban egy melegítő nadrág lapul, amit már szeretek, pedig még nem is láttam – rázta meg mosolyogva a dobozt a nyolcadikos lány, aki két szakmát szeretne kitanulni: cukrásznak és optikusnak készül. Evelin azt is megosztotta velünk, miért kerültek be a gyermekotthonba.

– Gondok voltak édesapámmal, de úgy tűnik, lassan rendbe jönnek a dolgok, és bízom benne, hogy hamarosan hazamehetünk. Addig is jó itt nekünk, a szobatársaimmal olyanok vagyunk már, mint a testvérek, mindenben számíthatunk egymásra.

CsA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában