Nagykálló

2020.12.02. 15:00

Inkubátorház a helyi vállalkozóknak

A nagykállói önkormányzat 661 millió forintos támogatásból építette fel az inkubátorházat.

Fotó: Pusztai Sándor

Évekkel ezelőtt még illegális hulladéklerakó volt Nagykálló határában az a 2200 négyzetméter nagyságú önkormányzati tulajdonú földterület, amelyen ma már egy modern inkubátorház áll. A minden igényt kielégítő épületegyüttest, mely öt üzemcsarnokból és a hozzájuk tartozó irodahelyiségekből áll, szerdán adták át. Horváth Tibor polgármester a szűk körben megtartott átadóünnepségen elmondta, a beruházásnak a vírushelyzetben munkahelymegőrző és munkahelyteremtő szerepe is van.

– Az önkormányzat saját erőt is hozzátett az inkubátorház megépítéséhez, de biztosak vagyunk abban, hogy az idetelepülő vállalkozások iparűzési adójának köszönhetően hosszú távon meg fog térülni a befektetésünk – bizakodott a településvezető.

Horváth Tibor hozzátette, nem csak nagykállói cégek érdeklődtek eddig az új lehetőség felől, hanem a környéken működő vállalkozások vezetői is.

Dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője szélesebb kitekintést adott a régióban megvalósult fejlesztésekről, illetve beszélt azokról a projektekről is, melynek befejezését a jövő évre tervezik.

– A térségben sikerült 80 TOP-os projektet már lezárni, míg 24 projekt esetében jövőre tervezzük a befejezést. Ha minden összevetünk, az utóbbi időszakban 15,7 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett a régióba – mondta dr. Simon Miklós, aki fejlesztéssorozatból két programot külön kiemelt.

– Jelenleg is dolgoznak a szakemberek a nyírbátori ipari parkban, az itteni beruházás összértéke eléri a 1,5 milliárd forintot. Ez a projekt 1,1 milliárd forintról indult, az önkormányzat igényt nyújtott be további 200 millió forintra, illetve beadtak egy 300 milliós hitelkérelmet, amire már igent mondott a magyar kormány. Nyírbogáton is fejlesztik az ipari parkot, annak a projektnek az összköltsége 350 millió forint – emelte ki az országgyűlési képviselő.

Dr. Simon Miklós hozzátette, az új inkubátorháznak köszönhetően javulnak a helyi gazdasági feltételek, hamarosan megújul az egyik önkormányzati fenntartásban lévő bölcsőde, valamint elkezdődött a művelődési és rendezvényház felújítása is.

– A TOP-os fejlesztési ciklus végéhez értünk, de már látjuk az új uniós költségvetési időszak keretrendszerét. A következő fejlesztési ciklus programja a Versenyképes Magyarországért Operatív Program nevet kapta – említette az átadóünnepségen Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke. Szerinte a kormány továbbra is prioritásként kezeli majd a vidéki Magyarország előremozdítását.

– A Versenyképes Magyarországért Operatív Program első pályázatai várhatóan a jövő év elején már meg is nyílnak – fogalmazott.

Az inkubátorház átadásán jelen volt Schanda Tamás, az Információs és Technológiai Minisztréium (ITM) miniszterhelyettese is.

– A kormány számára első a magyar emberek egészsége, de emellett kiemelt figyelmet fordít a gazdaságvédelemre is, nem csak megvédi a hazai munkahelyeket, hanem igyekszik újakat is létrehozni, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy 2010 óta a foglalkoztatási ráta 54 százalékról 70 százalékra emelkedett, míg a munkanélküliségi ráta 12 százalékról 3,3 százalékra csökkent. A vírus miatt ugyan megtört valamelyest ez a lendület, de az Eurostat legfrissebb adatai már bizakodásra adhat okot, miszerint hazánkban az európai uniós átlagnál alacsonyabb a munkanélküliségi ráta – húzta alá Schanda Tamás. Az ITM miniszterhelyettese kiemelte, Nagykállóba az elmúlt években 5 milliárd forint támogatás érkezett.

– Biztos vagyok abban, hogy ez az inkubátorház hamarosan a helyi gazdasági élet központja lesz – zárta gondolatait Schanda Tamás.

Lapunk beszélt az „első fecskével”, azaz annak a vállalkozásnak a vezetőjével, aki elsőként költözhet majd be az inkubátorházba. Szalai László elmondta, egy kedvezményes bérleti konstrukcióban sikerült megállapodnia az önkormányzattal.

– Egy egyéni vállalkozást viszek, négy alkalmazottat foglalkoztatok, fő profilunk a fémmegmunkálás és a hegesztés. Az inkubátorházban egy csarnokot és egy irodát fogok bérelni, de hosszútávú terveim közt szerepel, hogy kivegyek egy másik csarnokot is, illetve szeretnék majd új embereket felvenni a vállalkozáshoz – bizakodott Szalai László, aki a jövő év elején költözhet be az inkubátorházba, így az új megrendeléseket már ott fogja teljesíteni.

– Nagyobb cégeknek is be szoktunk dolgozni, legutóbb például a Lego és a Master Good alvállalkozói voltunk – mondta a nyíregyházán élő Szalai László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában