Nyíregyháza

2020.12.23. 11:30

Karácsony – üvegfalon át

Továbbra is tilos látogatni a szociális intézmények lakóit, de vannak más lehetőségek.

KM

A családtagok az idén nem ölelhetik meg az idősotthonban élő hozzátartozójukat

Fotó: Illusztráció: Vas népe

Még soha nem volt ilyen karácsonyunk, mint az idei: a koronavírus-járvány átrendezte a mindennapjainkat, és ünnepelni is csak korlátok között, óvatosan tudunk. A nagy családi vacsorákat és rokonlátogatásokat el kell halasztanunk, de amíg vigasztal minket a tudat, hogy legalább a legközelebbi hozzátartozóinkkal együtt lehetünk, vannak, akiknek ezt is nélkülözniük kell.

A szociális intézményekben szeptember eleje óta él a kijárási és intézményelhagyási tilalom, hiszen a gondozottakra – életkoruk, esetleges betegségeik és zárt közösségben élésük miatt – különösen nagy veszélyt jelent a vírushelyzet. A szigorú szabályokat karácsonyra sem oldották fel a gondozottak egészsége érdekében, azonban az érvényes határozat módosított változata rendhagyó módon lehetőséget teremt arra, hogy a otthonokban élők találkozhassanak szeretteikkel. Megyei otthonokat kérdeztünk arról, hogyan ünnepelhetnek az idén.

– Ebben az időszakban a lelki tényezőket is figyelembe kell vennünk, hiszen megvédhetjük a lakóinkat a fertőzéstől, de mivel hónapok óta bezárva élnek, a kapcsolatok hiánya is kárt okozhat nekik – mondta lapunknak Vári Zoltán, a nyíregyházi Szivárvány Idősek Otthona intézményvezetője.

– Sajnos nekünk is vannak koronavírusos betegeink, akiket izolációban ápolunk. A bentlakók állapotuktól függően vehetik igénybe az új lehetőségeket, intézményünkben az ajánlások szerint a gyógyult és az egészséges gondozottjaink találkozhatnak hozzátartozóikkal a kapcsolattartási pontunkon.

Ez egy érintésmentes, üvegfallal kettéválasztott helyiség: így a nálunk élő idősek és családtagjaik láthatják egymást, de fizikailag nem érintkezhetnek, így megelőzhető a vírus esetleges átadása.

– Aki nem tudja igénybe venni ezt a lehetőséget, videóchaten beszélhet szeretteivel: a hozzátartozók az otthon munkatársaival egyeztetve oldják meg a virtuális látogatást. Ezt az alternatívát már jól ismerik a bentlakók szerettei is, az intézmény pedig a világhálón is tájékoztat a kapcsolattartás szabályairól, és egy interneten elérhető csoportot is létrehoztak, melynek csaknem 300 hozzátartozó a tagja

Csomagba zárt szeretet

– Nagyon sokan érdeklődnek, hogy az ünnepekre hazavihetik-e a szeretteiket. Az intézményelhagyás továbbra is tilos, de egyéni méltányosság gyakorolható – tette hozzá az intézményvezető. – Erre csak indokolt esetben van lehetőség, és csak az egészséges gondozottjaink élhetnek ezzel, egy hetvenkét órát meg nem haladó időtartamra. Ennek nagyon komoly dokumentációs feltételei vannak, és minden esetben egyénileg bírálják el.

A Szivarvány Idősek Otthonában élők hozzátartozói eddig is küldtek be csomagokat, ezt az ünnepi időszakban is megtehetik, sőt egy kis „házi kosztot” is bejuttathatnak, de a higiénés előírások miatt csak eldobható tároló­edényekben, a beérkező csomagokat pedig ózongenerátorral fertőtlenítik. A szabályok alól van egy kivétel: korlátozások nélkül azok léphetnek be az intézménybe, akik végső búcsút vesznek szerettüktől.

Bár az otthonban hagyománya van a közös ünneplésnek, idén ezeket is szűk körben tarthatják – de a bezártsággal telt hétköznapok után még így is felértékelődött a szerepük

Betartják a szabályokat

A Kistérségi Szociális és Egészségügyi Szolgáltató Központ fenntartásában működő nyírbátori idősek otthonában hatvankét gondozott lakik – tudtuk meg a Fáy András úton található otthon vezetőjétől, Boros Gabriellától.

Tegnap volt nálunk egy zárt körű karácsonyi ünnepség, melyen minden gondozottunk kapott egy-egy ajándékcsomagot, illetve elfogyaszthatott egy bőséges vacsorát.

– Az ünnepi menüben szerepelt többféle sült hús, töltött káposzta, különféle saláták és sütemények – mondta lapunk érdeklődésére az idős­otthon vezetője.

– A vírushelyzet miatt nincs lehetőség a személyes találkozásra, így fel vagyunk készülve arra, hogy az elkövetkező napokban megnő az otthonba beadott csomagok száma – tette hozzá Boros Gabriella, aki felhívta a figyelmet, hogy csak olyan csomagot vesznek át, amely fertőtleníthető. Beszélt arról is, hogy jelenleg nincs fertőzött az otthonban, ez annak is köszönhető, hogy szigorúan betartják a járványügyi előírásokat

Tabletek ajándékba

Ahhoz, hogy az intézmények a lehető legtöbbet hozhassák ki az online térbe helyezett karácsonyi látogatásokból, erre alkalmas készülékekre is szükség van – és szerencsére vannak, akik ebben is készek segítséget nyújtani.

Tudjuk jól, hogy milyen nagy szükségük van az időseknek a kapcsolattartásra. Ezért is született meg az ötlet, hogy minél több helyre jusson el informatikai eszköz a virtuális bálunk bevételéből.

– Én a máriapócsi II. János Pál Pápa Idősek Otthonában adtam át az adományt, két tabletet – közölte Téglásiné Nagy Éva, az Első Nyíregyházi Lions Club tagja. Laptoppal ajándékozták meg a rakamazi Aranyévek Szociális Gondozási Központot, a nyíregyházi Tóth András Szeretetotthont, az Ófehértói Gondozási Központ Idősek Otthonát és a Nyíregyházi-Kertvárosi Református Egyházközség idősek otthonát is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában