Jósa András Múzeum

2020.12.01. 15:10

Kettős ünnep a múzeumi napon

Az elhúzódó pandémia ellenére az idén is volt mire büszkének lenni a közgyűjteményekben.

Fotó: KM-archív

Jósa András születésnapjának tiszteletére december elsején a Jósa András Múzeumban minden évben koszorúzással egybekötött Jósa Napot tartanak. A nemes ünnepségsorozat, a múzeumi napok folytonosságát az idén még a pandémia sem szakíthatta meg, csupán annyi változott, hogy az ilyenkor szokásos sajtótájékoztatót az online térben tartották.

Az eseményt ezúttal egy másik ünnep tette még teljesebbé, ugyanis most köszöntötték fel a 65. életévét nyáron betöltő dr. Bene János történészt, muzeológust, címzetes múzeumigazgatót. Elsőként dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere köszöntötte az ünnepeltet, kiemelve, mennyi mindent tett az eltelt évtizedek alatt a városért, majd sajnálatát fejezte ki, amiért a vírushelyzet érzékeny sebet ejtett a kulturális élet szövetén, általánosságban 25-30 százalékos visszaesést eredményezve.

Most tudták az idén 65 éves, közel 500 publikált tudományos munka szerzőjét, dr. Bene Jánost köszönteni

A folytatásban dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató a veszteségek számolgatása helyett már az elért eredményeket vette számba, mert ezekből kiderül, hogy a város három múzeumában az élet a válságos helyzetben sem állt és állhat meg.

Mivel az idei kiadványokról szó esett, a közgyűjtemény 61. évkönyvét, amelyben 22 tanulmány követte végig a gyűjteményi egységek fejlődését a kezdetektől napjainkig, a múzeum könyvtárosa, L. Szőlősi Katalin ismertette.

– Az első részében a műtárgy-gyűjtemények dolgozatai, a másodikban pedig a segédgyűjtemények kaptak helyet, felsorakoztatva a múzeum országos jelentőségű, több mint egymillió darabos műtárgy- és dokumentáció-állományát.

S mielőtt még a pályázati és egyéb kiadványokról, illetve az elkészült népszerűsítő kisfilmekről is szó esett volna, dr. Rémiás Tibor – egy füst alatt a laudációt is megtartva – bemutatta azt a méltató (nem véletlenül a huszár parolinok színére hajazó búzakék) kiadványt, amely Bene 65 címmel, az intézményt hivatalosan is 39 éven át szolgáló címzetes múzeumigazgató születésnapjára készült.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában