koronavírus

2020.12.18. 14:00

Kicsit nyitottak is, meg zártak is – Helyzetjelentés Angliából

Nagy-Britanniában három kategóriába osztották a területeket.

JG

Galley Commonra még a legszigorúbb korlátozások érvényesek

Fotó: Illusztráció: Lengyel Péter archívuma

Galley Common. Nagy-Britanniában november elején rendelték el a lockdownt, azaz a zárást a koronavírus terjedése miatt, ami hivatalosan már megszűnt, de az Angliában élő Lengyel Péter szerint egyes területeken továbbra is a novemberi szigorítások vannak érvényben.

Három szint

– Tulajdonképpen három szintet állapítottak meg, ezekbe sorolják Angliában a területeket. A legenyhébb kategóriába, a medium alert (közepes riasztás) alá a dél-nyugati területek tartoznak, ahol csökkent a fertőzések száma. Ide tartozik például Cornwall és környéke. A második szinthez a szigetország keleti része, Essex, Cambridge tartozik. A very high alert (nagyon magas riasztás) érvényes többek között Londonra, Birminghamre és környékére, így arra a régióra is, ahol jelenleg élünk. Itt gyakorlatilag semmi nem változott a lockdownhoz képest – magyarázza az intézkedéseket Lengyel Péter. Hozzátette, az üzletek nyitva tartanak ugyan, de a pubok már nem. A gyorsétkezdék is üzemelnek, de csak elvitelre lehet náluk vásárolni. Egyre több üzlet zár be véglegesen, mert a leállás miatt már nem tudnak tovább működni, és a tulajdonosok úgy ítélték meg, nincs esélyük az újraindulásra.

Marad a home office

Péter már hónapok óta home office-ban dolgozik.

– Ez nagyon sok cégnek kényelmes így, mert rengeteget spórolhatnak a rezsiköltségeken is. Nálunk már kihirdették, hogy amikor elmúlik a járványveszély, akkor sem lesz kötelező bejárni, aki akar, dolgozhat tovább otthonról. Bár az itthon felmerülő rezsiköltségeket egyáltalán nem téríti meg a munkaadóm, de ha nem kell naponta 50 mérföldet, azaz 80 kilométert oda-vissza utaznom, nekem már az is nagy segítség. A hétköznapjaink nem változtak meg. A párommal szinte csak a boltba járunk, társaságba nem megyünk.

Az üzletekben az emberek nagyjából 99 százaléka hord maszkot, mert kötelező, de Angliában is akadnak olyanok, akik erre fittyet hánynak, mert nekik senki se mondja meg, hogyan éljenek.

– A helyi SZTK-ba szinte lehetetlen időpontot foglalni, mi is magánrendelésekre járunk, ha elengedhetetlenül fontos orvoshoz menni. Azt, hogy miként alakulnak az új esetszámok, már nem figyelem. Arra várunk a családommal, hogy a mi régiónkban csökkenjen a fertőzésszám, ugyanis ettől függ, mikor kerülünk át az enyhébb fokozatok egyikébe. Kijárási tilalmat eddig nem rendeltek el, ahogy érzékelem, az emberek többsége mintha úgy gondolná, minden a lehető legnagyobb rendben van, miközben csak szerdán 25 ezer új fertőzöttet találtak.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában