luc, ezüst, esetleg Nordmann?

2020.12.14. 20:00

Karácsonyfa, az örökzöld sláger

A karácsonyi ünnep közeledtének csalhatatlan bizonyítéka, hogy megyénkben is megkezdték a fenyőfák árusítását. Nyíregyházán a Búza téri piacon is elfoglalták az árusok a szabadban a megszokott standjukat. Összeállítást készítettünk arról, hogy a családok vajon milyen fa mellett szeretnének megemlékezni a szeretet ünnepéről.

MI

Fotó: Sipeki Péter

Csupán néhány hét, és elérkezik a szeretet ünnepe, a hétvégén meggyújtottuk a harmadik gyertyát is az adventi koszorún, és hamarosan fénybe öltöztetjük a karácsonyfákat. A koronavírus-járvány miatt nehéz évet hagyunk magunk mögött, és bár a járványügyi korlátozások miatt az idén szűkebb körben gyűlhet össze a család, a karácsonyfa elmaradhatatlan kelléke az ünnepnek. Ilyenkor évről évre felmerül az „örökzöld” kérdés: milyen fenyőt válasszunk? Lehet kicsi vagy nagy, luc, ezüst, esetleg Nordmann, valódi vagy mű. Utánajártunk, hogyan alakulnak az idén a fenyőfaárak, és milyen fenyők a legkeresettebbek néhány héttel karácsony előtt.

A drágábbat keresik

A nyírteleki Anita zöldség-gyümölcs üzlet mellett egy hete árusítják a fenyőfákat, a tulajdonos, Farkas Anita elmondta, szép számmal érkeznek a vevők, a múlt hét végén sokan érdeklődtek náluk.

– Nyírteleken egyre nagyobb sláger a töves fenyő, és érdekes módon az idén jóval többen keresik a drágább Nord­mann-fenyőket. Eddig többet adtunk el ezekből, mint az olcsóbb lucfenyőkből – mesélte a tulajdonos, hozzátéve: az idén szinte mindenki otthon lesz az ünnepekkor, és talán emiatt „jobban megadják a módját” az ünneplésnek.

– Most már megfizethetőbb a Nordmann-fenyő, mint néhány éve, hozzávetőleg 7 ezer forint métere, igaz, mi darab­áron adjuk a fákat. A legtöbb ilyen fánk 2,2–2,6 méteres, és ezeket 15 ezer forintos áron kínáljuk. Egy lucfenyő mintegy 5 ezer forintba kerül, ezek körülbelül másfél méteres fák – ismertette az árakat Farkas Anita, akitől azt is megtudtuk, a lucfenyőt sokan szeretik, mert az illatával megtölti a lakást, ugyanakkor a Nordmann népszerűségéhez a tartóssága is hozzájárul: nem hullik a levele, és még január elején is a lakás éke lehet.

Az elmúlt években már nemcsak a fenyőfa fajtáján gondolkodnak a családok, ugyanis egyre élethűbb és jobb minőségű műfenyőket lehet kapni, melyek hosszú évekig szolgálhatnak karácsonyfaként.

A műfenyők palettája nagyon sokszínű, az olcsóbb, néhány ezer forintos fáktól kezdve az igazira a megszólalásig hasonlító, ámde borsos árú darabokig mindenki megtalálhatja a hozzá illőt. A csúcsminőségű, élethű darabok ára több tízezer forint is lehet, de a határ a csillagos ég: idei újdonságként olyan műfenyő is kapható, melyre a fényfüzért sem kell feltenni, mivel a gyártáskor beépített ledekkel látják el. Kircsákné Varga Ilona az idén nem keresi fel a fenyőárusokat, hiszen úgy döntött, műfenyőt vásárol.

Korábban óvakodtak tőle

– A párommal sokat dilemmáztunk a fenyőkérdésen, korábban mindketten óvakodtunk a műfáktól, de már olyan szépeket lehet kapni, hogy biztosan a „többször használatos” fenyőre szavazunk. Kicsit hiányozni fog a karácsonyi fenyőillat, cserébe viszont nem kell annyi szép fát kivágni – osztotta meg velünk a nyíregyházi anyuka.

Jakab Zsolt viszont eltérő véleményen van, szerinte egy műfenyő nem emeli az ünnepi hangulatot, ezért az idén is valódi fát vásárol.

– Tudom, mennyire élethűek ezek a mai mesterséges fák, de a hamisítatlan fenyőillatot semmi sem pótolhatja! Tetszenek a Nordmann-fenyők is, de illatuk azoknak sincs, így maradok a hagyományos lucfenyőnél – részletezte a sényői nyugdíjas.

MI


A fenyőtermesztők visszafogottabb forgalomra számítanak az idén, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének előrejelzése alapján a fenyőárak a tavalyihoz hasonló szinten alakulnak, a lucfenyőt méterenként 3 ezer forintért, az ezüstfenyőt 4–5 ezer forint között, míg a Nordmann-fenyőt 6 ezer forint körüli áron lehet megvásárolni – közölte az Agroinform.hu.

Felmérésük szerint a korábban évente fenyőfát vásárlók 5-6 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy a vírushelyzet miatt idén nem állít hagyományos karácsonyfát. A termelők visszajelzései alapján a kereskedők az előző évekhez képest kevesebb fenyőfát kötöttek le náluk idén, ezért a szokásos időszakban, november végén a megszokottnál valamivel kevesebb fát vágtak ki az ültetvényeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában