Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.12.04. 17:30

Még a nagy hideg előtt érkezik a szociális tűzifa

Nagy segítség a téli időszakban. Az idei szociálistűzifa-programot a megyében is üdvözlik.

VNA

Decemberben és januárban megkapják a támogatást a rászoruló családok

Fotó: KM-Archív

Megkezdődött a tél, elindult a fűtési szezon – ez az időszak megnövelheti a nehéz anyagi körülmények között élő családok kiadásait. A terheket enyhíti a szociálistüzelőanyag-program, amely 2011 óta működik Magyarországon, és olyan települések pályázhattak, melyeknek népessége nem haladja meg az ötezer lakost. A tárca minden érvényes támogatási igényt elfogadott. A nyertes önkormányzatok a tüzelőanyagot 2021. február 15-ig osztják ki a rászorulóknak. A pályázat sok megyei települést is érint.

– Településünkön december elején indul a szociális tűzifa igénylése, melyet a kérelmek elbírálása után folyamatosan kiszállítunk majd a jogosultaknak – mondta el lapuknak Bodnár László, Rakamaz polgármestere.

– Természetesen van lehetőség elektronikus ügyintézésre is, de papíralapon is benyújtható az igénylés: a polgármesteri hivatalnál elhelyeztünk egy urnát, ahova bedobható a kérelem, és amit naponta kétszer ürítünk. Ha valamilyen melléklet hiányozna, az önkormányzati dolgozók telefonon értesítik az ügyfelet, így pótlásra is lehetőség van.

Rakamazra körülbelül négyszázharminc köbméter tűzifa érkezett, melyet a Nyírerdőtől szereztek be. A polgármester kérdésünkre arról is beszélt, hogy a helyi rendelet szerint lakásonként másfél köbméternyi fát kaphatnak majd az igénylők.

Úgy gondolom, hogy ez hatalmas segítség a családoknak a tél idején

– tette hozzá Bodnár László. – Az önkormányzat az ingyenes kiszállítást is vállalja, így a fa értékét és az emberi munkaerőt is beleszámítva igénylőként negyven-ötvenezer forint is megtakarítható.

Segítség széles körben

– A pályázaton Kállósemjén is nyert, összesen háromszázhuszonkilenc köbméter keménylombú tűzifát tudunk biztosítani az igénylőknek, több mint bruttó hat és fél millió forint értékben – emelte ki Belicza László, a település polgármestere.

– A szállítási költség ebbe nem tartozik bele, ezt az önkormányzat a saját költségén oldja meg.

A polgármester kiemelte: Kállósemjénben november 1. és 30. között adhatták le az igényeket a lakosok, a járvány­ügyi helyzetre tekintettel és a személyes kontaktusok lecsökkentésére a polgármesteri hivatalban elhelyezett ládába is bedobhatták a lakosok a szükséges papírokat. Belicza László elmondása szerint a szociális tűzifára mindig nagy az érdeklődés, és a testület minden évben megpróbál a lehető legszélesebb körben segíteni. A tervek szerint január első hetében osztják ki a tüzelőt, a családonként járó mennyiséget a kérelmek elbírálása után határozzák majd meg. Bár a program nem érinti Nyíregyházát, a megyeszékhelyen is elindult december elsején a szociális tűzifa kiosztása: a korábbi évekhez hasonlóan lakásonként maximum ötmázsányit ad az önkormányzat. Ez négy-ötezer mázsa tűzifát jelent, amely akár ezer családnak is segíthet. A faosztás ebben a szezonban december 1-jétől február 28-ig, a készlet erejéig tart.

Tartalék márciusra

– Az igénylés és a kiosztás menetében egy változás történt a koronavírus-járvány miatt: a személyes kontaktusok elkerülése érekében idén nem visszük házhoz a tüzelőanyagot, a szállításról mindenkinek magának kell gondoskodni – mondta el Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere. A családok a NyírVV Tüzér utcai telephelyén vehetik át a tűzifát, a kérelmeket folyamatosan dolgozzák fel a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai, az igények telefonon keresztül adhatóak le. A korábbi években még a tavasz elején is tapasztalhattunk nagy fagyokat vagy akár hóvihart, Nyíregyháza erre is szeretne felkészülni: ezer mázsa tűzifát helyeztek tartalékba, hogy ha még márciusban kitartana a fűtési szezon, elkerülhető legyen egy esetleges krízishelyzet.

VNA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában