jövőre érkezik

2020.12.05. 14:50

Mikulás napi meglepetés

A magyar-orosz barátság harangja Tokajban.

A Szabolcson élő Nagy Mónika és Nagy Géza hagyományőrzők kezdeményezésére rendezték meg az első Szent Miklós napi magyar-orosz barátság napot még 2013-ban,amely azóta hagyománnyá vált. A vírushelyzet miatt az idén a nagy rendezvény elmaradt.

Mikulás napi ajándékként azonban szombaton prot. Tatárka Kirill és Szegedi Szabolcs diakónus által tartott Szent Liturgia végén, Posta György, Tokaj polgármestere jelenlétében Eduard Anatoljevics Szokolov, az Orosz Kulturális Központ igazgatója, A. I. Vasziljenko podeszaul, a Spanyol Királyság Kozákjai Szövetségének atamánja és Székely Tibor, Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetségének elnöke kézjegyével látta el azt az adományozó nyilatkozatot, amelynek értelmében közösen egy új harangot készíttetnek és adományoznak a Magyar Ortodox Egyházmegye tokaji templomának.

Jövőre érkezik a harang

A 230 éve felszentelt templomnak korábban már volt harangja. „Vállán rokokó lambrekén és 1790. évszám, a koszorún cirillbetűs felirat. A koronát sisakos, pisze női fejek alkotják, levélkoszorúból alkotott gallérral” – áll a tokaji harang 1940-es műemléki nyilvántartó kartonján. Ami akkor még egyben volt, később, 1953-ban már csak egy darabját tudta megmenteni Pap Miklós tanár, helytörténész, a Tokaji Múzeum megalapítója.

Most nem ezt a harangot öntötték újra, hanem Moszkvában készíttettek egy olyat, amelyen Szent Miklós és Szent István ábrázolása is megtalálható, ezzel is szimbolizálva a magyar-orosz barátságot.

– Most csupán a technikának köszönhetően vagyok Önök között – mondta köszöntőjében A. I. Vasziljenko a Spanyolországból közvetített online bejelentkezésében. – Őszintén remélem azonban, hogy a harang átadásakor személyesen is ott lehetek majd Tokajban, 2021 májusában.

– Öröm, hogy itt lehetek ezen a szent helyen és aláírásommal igazolhatom a határon túli kozák közösség ajándékát. Ez a harang egyaránt jelképe a két ország közötti barátságnak, valamint az egész kereszténységnek – emelte ki Eduard Anatoljevics Szokolov.

– Köszönet illeti a két ország diplomatáit és az oroszországi kozákokat, hogy szeretettel fogadták a kezdeményezést, ami 2013-ban elindult és ami nélkül ez az alkalom sem jöhetett volna létre – emelte ki köszöntőjében Székely Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában