Segítünk!

2020.12.05. 14:00

Minden álmuk egy sószoba az oviban

A Jósa András Oktatókórház óvodájának gyűjtünk az idei karácsonyi Segítünk! akciónkban.

KO

Fotó: Sipeki Péter

Soha nem látott kihívás elé állítja az egészségügyi ellátórendszert a koronavírus-járvány. A kórházi ápolásra szoruló betegek mellett éjt nappallá téve dolgoznak az orvosok, az ápolók, és a háttérszolgáltatásban sincs megállás. Úgy érezzük, hogy minden eddiginél nagyobb köszönettel tartozunk az egészségügyben dolgozóknak, mert erőn felül teljesítenek, mindent megtesznek a betegek gyógyulásáért.

A sűrű hétköznapokban az ünnepi készülődésre, a családra is nekik marad a legkevesebb idejük. Szeretnénk meghálálni odaadásukat, szeretnénk szebbé tenni a karácsonyukat, ezért az idei Segítünk! akciónk középpontjába is őket állítottuk. Lapunk, a Kelet-Magyarország a kórház óvodájának, a nyíregyházi Orgonasíp ovinak gyűjti a céges és magánfelajánlásokat, adományokat az adventi időszakban.

Kreatív, modern gyerekek

– Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a kórház közvetlen szomszédságában megépült óvoda, ahová a folyamatosan bővülő létszámnak köszönhetően immár 83 gyerek jár. Egy igazi kuriózumot szerettünk volna létrehozni a megyeszékhelyen a nemrég koronavírusban elhunyt főigazgatónkkal, dr. Adorján Gusztávval, aki szívügyének tekintette a munkahelyi óvoda megalapítását. Elsősorban az volt a célunk, hogy segítsük dolgozóink gyermekelhelyezését. Bő három éve működik az ovi, együtt lélegzik a kórházzal, s mivel a szülők munkatársak, nagyon jól ismerik egymást, egy szoros kötelékű közösség jött létre az óvodában is – mondta el lapunknak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház ápolási igazgatója, Papp Judit, az óvoda alapítványának alapító tagja.

– Egy kórházi dolgozó élete nem egyszerű még „békeidőkben” sem, sokszor tolódik ki a munkaidőnk, nem állhatunk fel pontban 16 órakor a betegek mellől, így óriási könnyebbséget jelent, hogy a közelben lévő óvodai ügyeletben megvárnak minket a pedagógusok – dicsérte az intézmény rugalmasságát az ápolási igazgató.

Ottjártunkkor megtudtuk, az önkormányzati fenntartású Tündérkert Keleti Óvodához tartozó intézménybe, három vegyes csoportba 90 százalékban kórházi dolgozók gyerekei járnak.

– Egy sószoba minden álmunk – mondta lényegre törően Horváth Judit, amikor arról kérdeztük, milyen karácsonyi meglepetésnek örülnének leginkább a kicsik, milyen felajánlást fogadnának szívesen a gyerekek. Az óvodavezető hozzátette, mindenféle ajándéknak hálásan örülnek, szerencsére jól felszereltek a csoportszobák, soha nem unatkoznak a kicsik. Igazi mai, modern gyerekek, nagyon szeretnek építeni, legózni, sokat mozognak, sportolnak. A karantén idején sem hagyták abba a rendszeres mozgásfejlesztő óráikat, ugyanis nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges életmódra, az egészségmegőrzésre, többek között ebbe a profilba illeszkedne bele a sószoba is.

– Beköltözéskor az épületben egy 12 négyzetméteres helyiség üresen állt, sószobának tarjuk fenn, hiszen a minőségi sóterápia segít megelőzni a kisgyermekkorban gyakori felső légúti betegségeket. A sószobákat relax­szobának is nevezik, hangulatos fényekkel szerelik fel, ami különleges hangulatot áraszt, szeretik az apróságok – jegyezte meg Horváth Judit, miközben a közelgő ünnep csillogó, örökzöld szimbólumát díszítették fel, a karácsonyfát.

KO


Tegyük szebbé a karácsonyt, együtt!

Tegyük szebbé a kórházi dolgozók gyermekeinek a karácsonyát, közösen! Akik szeretnék támogatni az Orgonasíp óvodát, december 18-ig várjuk szerkesztőségünkbe felajánlásaikat. A játékok, fejlesztő eszközök, könyvek mindig örömet szereznek a gyerekeknek. A tárgyi adományok mellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházakért Közhasznú Alapítvány bank­számlájára (számlaszám: 68800099-11155410) december 18-a után is utalhatnak, ha támogatni szeretnék nemcsak az óvodát, hanem a kórházat is. Banki utalásnál kérjük, tüntessék fel a közlemény rovatban: Kelet-Magyarország, Segítünk!- akciója. Minden évben sokan csatlakoztak karácsonyi adománygyűjtésünkhöz, köszönjük a magánszemélyek, a cégek és nagyvállalatok aktivitását. Számítunk Önökre az idén is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában