Nyíregyháza

2020.12.17. 07:00

Óriási család – egyenruhában

Egy életre szóló hivatást kínál a honvédség, ahol folyamatos a fejlődési lehetőség is.

KM

Karasz Milán György a toborzóirodában

Fotó: Honvédség

„A jó hírért, névért, a szép tisztességért ők mindent hátra hagynak. / Emberségről példát, vitézségről formát mindeneknek ők adnak” – írta Balassi Bálint Egy katonaének című versében. A végvári vitézek hazaszeretete napjaink katonáiban él tovább: a 2020-as években is fontos Magyarország számára, hogy legyen egy olyan ütőképes hadserege, amely képes megvédeni a hazát a külső támadások ellen.

A nagypapa történetei

Ebben a folyamatban fontos szerepük van a toborzóirodáknak. A Nyíregyházán működő iroda egyik munkatársa Karasz Milán György tartalékos főtörzsőrmester, aki önkéntes műveleti tartalékos katonaként dolgozik a Magyar Honvédség kötelékében. A 27 esztendős nyíregyházi fiatalember a középiskolai tanulmányait a helyi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban végezte, majd a Nyíregyházi Főiskola keretében tanult tovább.

– „Tűzoltó leszel s katona!” – írta egykoron a költő, s bizony nagyon sok kisfiú mélyen dédelgetett álma volt mindig is ez a két szép hivatás. Hogy én is közülük választottam éppen egyet, abban az játszott szerepet, hogy mindig nagy hatással volt rám nagyapám. Ő a sorkatonasága idején katonaorvosként teljesített szolgálatot. Rengeteget mesélt nekem erről az időszakról vagy éppen a II. világháborús tapasztalatairól. Mégis kellett egy kis idő, amíg elköteleztem magam a katonai pálya mellett – elevenítette fel az előzményeket Karasz Milán György.

Szenvedélyesen szereti

– Egy barátomtól kaptam aztán a végső impulzust, aki szintén katona. Izgalmasnak tartottam mindazt, amit elmesélt nekem. Láttam rajta, hogy szenvedélyesen szereti a munkáját, számomra ez fontos tényező volt, így jelentkeztem tartalékos katonának. Közben folytattam tanulmányaimat is a jogi karon levelező tagozatos hallgatóként a Miskolci Egyetemen, ahol még most is tanulok. Hatalmas előny, hogy a honvédségnél arra biztatják a katonákat, hogy képezzék magukat.

– Ösztöndíjakkal is segítik a felsőoktatásban tanulókat. Az álmom az, hogy az egyetemi tanulmányaim után hivatásos jogász beosztásba kerüljek itt a honvédségnél. Úgy gondolom, hogy az elkövetkező három éven belül – ha minden a terveim szerint alakul – az álmom valósággá válik.

– Most tartalékos katonaként főtörzsőrmester vagyok. Ha frissdiplomásként szerződéses szolgálatot vállalok, hadnagyi rendfokozatot viselhetek majd, amire nagyon büszke leszek. A honvédség az a hely, ahol az embert a munkája és kitartása alapján ítélik meg. Még nem tudom, hol találom meg a jövendőbelimet, de tény, hogy sok nő vállal szolgálatot a seregben, s valamennyien céltudatosak, függetlenek és kitartóak – mondta az altiszt, s mint a toborzóiroda dolgozója még hozzátette:

Életre szóló hivatás

– Csak javasolni tudom a fiataloknak, hogy a katonai pályát válasszák. Akit érdekel a honvédelem, látogasson el a nyíregyházi toborzóirodába, ahol kollégáimmal tájékoztatjuk a lehetőségekről. A honvédség egy életre szóló hivatást kínál, ahol folyamatos a fejlődési lehetőség, valamint számos pluszjuttatásban, támogatásban részesítik a katonákat az egyre versenyképesebb illetmény mellett. Aki dolgozik vagy tanul még, hozzám hasonlóan tartalékos szolgálatot is vállalhat, ami sok esetben a szerződéses szolgálat előszobája, ugyanakkor gyakran plusz jövedelemszerzési lehetőség vagy hasznos időtöltés azok számára, akiket érdekel ez a hivatás. Bízom benne, hogy egyre több fiatal érdeklődését tudjuk felkelteni, és minél többen csatlakoznak a honvédség hatalmas, de nagyon is összetartó családjához.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában