interjú Román Istvánnal

2020.12.14. 11:30

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye példásan összefog a nehéz időkben

Az elmúlt tíz év fejlesztésének köszönhetően stabil egészségügyi rendszer dacol a járványhelyzettel.

Nyéki Zsolt

Román István kormánymegbízott

Fotó: Pusztai Sándor

A koronavírus-járvány elleni védekezés nagy kihívást jelent hazánk egészségügyi dolgozói számára, megyénkben példás összefogás és együttműködés tanúi lehetünk. Ebben az embert próbáló időszakban komoly feladatok hárultak a megyei kormányhivatalra is, hiszen olyan munkákat kellett elvégeznie, amelyekre korábban nem volt szükség, gondoljunk csak a tömeges tesztelések megszervezésére. Ezekről a feladatokról is kérdeztük Román István kormánymegbízottat.

A járványhelyzetre reagáló kormányzati intézkedések végrehajtásában a kormányhivatalra komoly feladatok hárultak.

Nem ért váratlanul bennünket, hogy a rendkívüli helyzetben olyan feladatokat is el kell látnunk, amelyekre korábban nem volt szükség, ilyen volt például a tömeges tesztelések megszervezése. Megerősítettük a népegészségüggyel, járványüggyel kapcsolatos szervezeti egységeinket, úgy a humán erőforrást, mint a technikai hátteret. Kollégáink egy része a megszokott munkája mellett bekapcsolódott a kontaktkutatásba és a tömeges tesztelésbe, megyei illetékességű orvostanhallgatókkal együtt nagy segítséget nyújtottak.

Hogyan dolgoztak a tesztelőegységek?

A tesztelőcsapatok három emberből álltak: egy orvostanhallgatóból, egy egészségügyi végzettséggel is rendelkező hivatali munkatársból, további egy kolléga pedig adminisztrátorként, gépjárművezetőként segédkezett. Összesen 81 ilyen tesztelőcsapat járta be a megyét. Az elmúlt időszak kétségtelenül legnagyobb feladata a több mint 11 ezer pedagógus tesztelése volt, ezt a helyi államigazgatásban dolgozók vizsgálata követte. Bár önkéntes alapon ment az akció, a pedagógusok többsége nemcsak nyitottan vett részt benne, hanem örömmel is fogadta a lehetőséget. Nekik szintén köszönettel tartozunk ezért az együttműködésért, de ugyanígy elismerés illeti az önkormányzatokat, orvosokat, védőnőket, akik helyi szinten kapcsolódtak be. Amikor kiderült, hogy egy ilyen nagyszabású tesztelés veszi kezdetét, a polgármesterek sorra jelentkeztek be a kormányhivatalnál, hogy várják az útmutatást, miben, hogyan tudnak segíteni. Saját hatáskörben meg tudtuk oldani a feladatot, kiválóan teljesítettek a kollégáink, ahogy az egyetemi hallgatók is. Bízom benne, hogy miután befejezik tanulmányaikat, a megyénkben szerzett tapasztalatokkal, élményekkel itt, Szabolcs-Szatmár-Beregben helyezkednek majd el.

Milyennek látja az egészségügyi rendszer teljesítményét a vírushelyzetben?

Most látszik igazán a jelentősége annak, hogy sikerült megerősíteni megyénk egészségügyi ellátórendszerét, így stabil állapotban fogadhatta a járvány okozta terhelést. Az elmúlt tíz évben 45 milliárd forint érkezett megyénkbe kórházi fejlesztésekre, országos szinten is az egyik legnagyobb program a nyíregyházi tömbkórház kiépítése volt. Ez önmagában 15 milliárd forintos beruházást jelentett. A teljes keretből 8 milliárd forint az eszközfejlesztést szolgálta, az új, modern berendezések jelentős mértékben növelik a munka hatékonyságát. Emellett a megyei alapellátás is komoly támogatásban részesült, uniós és hazai forrásból 66 településünkön újultak meg egészségházak, orvosi rendelők, védőnői szolgálatokat befogadó épületek.

Az egészségügyben dolgozók munkáját durva támadás is érte. Mi a véleménye erről?

Ebben a helyzetben a legfontosabb az emberi élet védelme, amelyhez az időben meghozott szakmai döntések, átszervezések meg is teremtették a szükséges feltételeket. A megyében sehol nem fordult elő, hogy egy beteg nem kapta meg a szükséges ellátást, ugyanis korábban is, most is rendelkezésre állnak a szükséges eszközök és a szakembergárda, még ha néha át is kellett hozzá csoportosítani az erőforrásokat. Az egészségügyi ellátórendszer stabil, a benne dolgozók becsülettel teljesítenek, és ebben csak hátráltatják őket azok, akiket semmi más nem vezérel, csak a politikai haszonszerzés. Tisztelettel kérek mindenkit, hagyják, hogy az egészségügyben dolgozók végezzék a munkájukat. Mindez normál körülmények között is fontos, de most, hogy az egész világon rendkívüli helyzet állt elő, még inkább szükség lenne az orvosok, ápolók, nővérek megbecsülésére. Saját, valamint megyénk lakossága nevében is szeretném kifejezni elismerésünket, köszönetünket helytállásukért, emberfeletti teljesítményükért.

A pandémia hozta új kihívások miként hatottak a kormányhivatal normál, megszokott munkarendjére?

A járvány pluszfeladatokat rótt a kormányhivatalra, ez pedig a kapacitásaink egy részét lekötötte, de természetesen nem állt meg az élet: a folyamatban lévő programokat, ügyeket nem függeszthettük fel. Az oktatási intézmények működtetésével védjük a munkahelyeket, hiszen a tavaszi tapasztalatok megmutatták: a gyermeket nevelő családok számára az egyik legnagyobb kihívás az volt, miként gondoskodjanak a gyermekek felügyeletéről. A foglalkoztatási adatokat tekintve bízunk benne, hogy azok hamarosan elérik a járvány előtti időszak szintjét. Ehhez az év elején indított, foglalkoztatást elősegítő programok, munkahelymegtartó és munkahelyteremtő támogatások nagymértékben hozzájárulnak. A kormányhivatal mindent megtesz, hogy ezeket a forrásokat minél gyorsabban eljuttassa a gazdasági szférába.

A járvány első hulláma után lapunkban is beszámoltunk arról, hogy a cégek, vállalkozások beruházási kedve megmaradt, ebben nem kis szerepe volt a kormányzati programnak, benne a célzott támogatásoknak. Marad ez a stratégia?

Mindenki, tehát nem csak a gazdasági, üzleti szféra érdekelt abban, hogy az elmúlt években befektetett pénz, energia ne menjen kárba, az elért eredményeket megőrizzük. Van, ahol az a reális cél, hogy a vállalkozás egyáltalán fenntartsa a működőképességét, de szerencsére sok olyan területről és cégről is tudunk, ahol komoly lehetőség adódott a fejlesztésre. Természetesen ez a járványhelyzet mindenkitől megköveteli az alkalmazkodást. Van olyan gazdasági szegmens, ahol ez könnyebben megy, míg máshol komoly kihívás. Az átmeneti gazdasági nehézségek kezeléséhez azonban segítséget nyújt az állam. A kormányhivatalok is – a vállalkozásokkal együtt – ezen dolgoznak.

Személyesen is átélte a betegséget. Erről mit lehet megosztani olvasóinkkal?

Úgy gondolom, mindannyiunk nevében mondhatom, nagyon rossz érzés, ha megrendül az egészség. Éppen ezért fontos, hogy betartsuk azokat az előírásokat, amelyek a járvány fékezését, önmagunk és mások védelmét szolgálják. Persze tudjuk, a legnagyobb óvatosság mellett is elkaphatjuk a vírust, de ennek esélyét nagyságrendekkel csökkenthetjük, ha törekszünk a megelőzésre. Félig pihenéssel és gyógyulással, félig pedig a feladatok elvégzésével telt ez az időszak, hiszen ebben a rendkívüli helyzetben még inkább szükség volt az események folyamatos nyomon követésére, monitorozására.

Hamarosan az év végéhez érkezünk, hogyan készül erre?

Az ünnepek közeledtével a legtöbb ember gondolatait az tölti ki, milyen lesz az idei karácsony, leülhetünk-e egy asztalhoz szeretteinkkel, ahogy azt ilyenkor tenni szoktuk. Ez az időszak rengeteg fejtöréssel és belső vívódással jár most, és a döntést mindenkinek magának kell meghoznia, igazodva természetesen a járványügyi helyzethez és rendelkezésekhez. Mindenesetre azt kívánom, hogy minél gyorsabban legyünk túl ezen az időszakon, és végül együtt örülhessünk korábbi életünk visszanyerésének és a személyes találkozásoknak, amelyeket most nagyon nehéz nélkülöznünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában