koronavírus

2020.12.03. 17:30

Újabb szigorítások Németországban

Megmaradtak a novemberi előírások, amiket decemberben újabbakkal egészítettek ki.

MML

Németországban szigorodtak az előírások a boltokban is

Fotó: illusztráció: shutterstock

Több éve dolgozik Németországban a nyíregyházi Várkonyi Vivien, azonban a koronavírus első hulláma idején Magyarországon tartózkodott. Amikor az egészségügyi helyzet lehetővé tette, ismét kiutazott dolgozni Alsó-Szászországba: a 15 ezer fős Garrel nevű településen lakik, s a közeli, 27 ezer lélekszámmal rendelkező Lohne városkában van a munkahelye.

Elvitelre lehet rendelni

– Természetesen Németországban is szigorításokat vezettek be, hogy lassítsák a koronavírus-járvány terjedését – mesélt a szigorításokról lapunk érdeklődésére Vivien.

November 2-a és 30-a között számos szigorítás lépett életbe az első körben, de már hallani lehetett olyan híreket is, hogy meghosszabbítják a rendkívüli intézkedéseket.

– A szigorítások között szerepel például, hogy legfeljebb két háztartás tagjai, maximum tíz ember tartózkodhat együtt magánlakásban vagy közterületen. Magyarországhoz hasonlóan az éttermekben csak elvitelre lehet rendelni ételt, helyben fogyasztásra nincs lehetőség. A szállodák csak akkor fogadhatnak vendéget, ha üzleti út miatt érkezett az adott településre. Nálunk sincs amatőr sport, a fitnesztermek is bezártak. A fodrászon és gyógymasszőrön kívül nem lehetnek szolgáltatók nyitva. Az üzletekben elvileg 10 négyzetméteren csak 1 vásárló lehet.

Táblák a maszkviselésről

– Az üzletekbe – mint például az Aldi, a Lidl – csak bevásárlókosárral lehet bemenni. A kosár mellett áll egy dolgozó, aki minden kosarat fertőtlenít. A kosár azért is fontos, mert például a Müllerben, a Douglasban azok alapján számolják meg, hogy mennyi ember is van már bent az üzletben, s nagyon ügyelnek arra, hogy az előírtnál ne legyen több. Németországban is mindenhol van fertőtlenítő és kötelező a maszk.

– A sétálóutcákban rend­őrök és civil rendőrök mászkálnak, ellenőrzik, hogy vajon betartják-e az emberek a maszk használatát, mert a sétálóutcákon, illetve a forgalmasabb helyeken az utcán is csak maszkban lehet közlekedni. A jobb érthetőség kedvéért táblák is jelzik, hogy hol kötelező maszkot viselni – folytatta Várkonyi Vivien.

– Az üzletekben most bőven van WC-papír, tészta, liszt stb., mert tavasszal az első hullám idején ezek hiánycikknek számítottak, mert az emberek félelmükben felvásárolták és otthon betárazták az alapvető élelmiszereket és háztartási cikkeket.

Most egyébként úgy jellemezhetném az országot, hogy nyugodtság van, az emberek elfogadják az előírt szabályokat, s annak megfelelően alakítják át életüket, hiszen jól tudják, mindez az ő érdekükben van.

– Mindenki betartja a két méter távolságot a kasszánál sorban állás közben is, vagyis tiszteletben tartják a boltra vonatkozó előírásokat is.

– Nagyon sok munkahelyen hetente végeznek tesztelést, így az én munkahelyemen is. A lakóhelyem és a munkahelyem között gépjárművel közlekedem, tömegközlekedési eszközt nem kell igénybe vennem – tette hozzá a fiatal leány.

Újabb korlátozások

A Viviennel készített beszélgetés után – mint ahogy azt a fiatal lány is említette – valóban újabb rendeletek jelentek meg Németországban a járvánnyal kapcsolatban. Decemberben továbbra is megmaradnak a már felsorolt novemberi intézkedések, sőt újabb korlátozásokat rendeltek el. Nemcsak a boltokban, bevásárlóközpontokban, hanem a bejáratuknál és a parkolóikban is viselni kell az orrot és a szájat takaró maszkot, az általános iskolákban pedig nemcsak a szünetekben, hanem a tanítási órákon is. Továbbra is legfeljebb két háztartás tagjai tartózkodhatnak együtt, de az eddigi tíz helyett öt főre korlátozták a csoportok létszámát. Az emberek abban reménykednek, talán a karácsonyi ünnep előtt lesz valamilyen enyhítés.

MML

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában