Mi lehetett?

2020.12.03. 08:12

Valami történt felettünk az éjszakai égen: fotózták, videózták, de senki sem érti...

Különös égi jelenség borzolja a kedélyeket: minden azzal kezdődött, hogy Nyírtelekről a Levadászva oldal kapott egy fotót kaptunk egy bizonyos jelenségről, amit 17 óra 14 perc körül fotózott Sz. László...

Forrás: Levadászva

 

Fotó: Sz. László

A fotón egy elmosódott fénycsík látható, ami felkeltette a Levadászva szerkesztőjének az érdeklődését.

Tokajban valamit levideózott a webkamera

A különös fotók után az Időkép kameráit kezdtük el figyelni, és az akkor még csak pár percnyi rögzített anyagot tartalmazó tokaji webkamera 17 óra 14-kor igen különös képet mutatott – írta a Levadászva szerkesztője. – Idővel kiderült, hogy a folyamatosan frissülő kamerakép a Holdat mutatja. Amíg csak pár pillanat látszott a videóból, olyan volt mintha egy nagyobb fény feltűnne, majd a videó újra indult. Ahogy frissítették a felvételt kiderült, hogy a webkamera képe nem fog a megoldáshoz vezetni minket de ez a történet elején még igen izgalmas volt. Egy rövid videón feltűnik egy fénygömb amiről később persze kiderült, hogy csak a Hold volt az.

Utána indult aztán be igazán a dolog: egyre többen jelezték, hogy láttak valamit, és persze a fotók és a videók sem maradtak el...

Pellei Tamás Kisfástanyáról küldött videót . Ezen is nyugati irányból látszik a fényjelenség Tokaj felől:

Tiszadobról is lehetett látni:

Fotó: M. Bence

Tiszavasráviból is érkezett videó:

Sokan, sokféle megoldást tartanak valószínűnek de egy dolog biztos, hogy eddig nincs hivatalos magyarázat arra, hogy pontosan mit láthattunk – írta a Levadászva szerkesztője.

Íme néhány a jelenséget magyarázó komment a Facebookról:

  • „A Jupiter és a Szaturnusz most áll 1 vonalba. Egész Decemberben látható lesz a jelenség és december 21-én, a téli napforduló idején lesz a legközelebb egymáshoz, 6 ívpercre. Ez azt jelenti, hogy a holdkorong átmérőjének mindössze egyötöd része lesz közöttük a távolság – a két bolygó közelsége már december elején is megfigyelhető lesz.”
  • „Néha a nagyon hideg téli napokon gyönyörű, fénylő függőleges oszlopok tűnnek fel az égen. Ezek az úgynevezett fénypillérek, melyek akkor válnak láthatóvá, ha a jégkristályokon visszatükröződik a fény. A fagyott, lebegő jégkristályokon tükröződik vissza a fény. Ha a légrétegekben felfelé haladva változik a jégkristályok sűrűsége, akkor előfordulhat, hogy a pillérek helyenként eltűnnek, majd újra megjelennek, és egészen különleges formákat vehetnek fel. A fény lehet természetes, ilyenkor a Nap vagy a Hold fénye tükröződik a kristályokról vissza, illetve lehet mesterséges fény is. A fénypillérek leginkább a sarki, sarkvidéki területeken figyelhetők meg.”
  • „Hiba a Mátrixban.”
  • „Hayabusa-2 űrszonda tért vissza a Ryugu aszteroida mintáival. Ezt láttátok.”
  • „Darth Vader a fénykardját tisztogatja, teljesen szokványos procedúra...”
  • Forrás: Levadászva

    [gravityform id="5" title="true" description="true"]

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában