környezetvédelem

2020.12.23. 14:00

Változik a tarifarendszer

A napelemrendszerek termelését és az elfogyasztott energiát külön tarifával számolják majd el.

MI

Hazánkban 8-10 év alatt térül meg a beruházás költsége

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Az Európai Unióban hamarosan megváltozik a háztartási kiserőművek elszámolási rendszere. Várhatóan 2024-től az áramszolgáltatók nem lesznek kötelesek 1:1 arányban elszámolni a napelemes termelés és fogyasztás egyenlegét. Jelenleg a szolgáltatók egy oda-vissza mérő órán keresztül nézik, hány kilowattóra ment fel a hálózatra a napelemeinkből, és hányat fogyasztottunk el az elektromos berendezéseinkkel. A különbséget évente egyszer kell rendezni: amennyiben túlfogyasztásunk van, kifizetjük a normál tarifával, ha túltermelésünk, azt a szolgáltató téríti meg számunkra. A rendszer azért kedvező, mert a nyári napsütéses időszakban megtermelt többletenergia fedezi a borús, hideg időben megemelkedett fogyasztásunkat. A tervezet alapján azonban kevésbé éri majd meg a napelemes rendszer, hiszen 2024. január 1-jétől a házi napelemrendszerek termelését és a hálózatról elfogyasztott energiát külön tarifával számolják majd el.

Bővíteni kell a rendszert

Jogosan merül fel kérdés: megéri-e napelemes rendszert telepíteni az otthonunkba a jövőben? Ahogy arról korábban már beszámoltunk, hazánkban az aktuális költségek mellett 8-10 éven belül megtérül a rendszer kiépítésének költsége. Amennyiben a szolgáltató kedvezőtlenebb díjszabással számolja el a megtermelt többletenergiát, érdemes a házi „erőművet” egy akkumulátorral kiegészíteni. A napelemes rendszerek telepítésével foglalkozó SolarX Energy Solutions Kft. munkatársa lapunknak elmondta, hatalmas árkülönbség van az egyes inverterek között, de nehéz megmondani, melyik a jó választás, hiszen a 2024-es új szabályozásról jelenleg nem tudnak konkrét adatokat. Hozzátette: jövő nyártól indul egy újabb támogatás a napelemes beruházásokra, de a villamos energetikai törvényben még nincs változás.

– Nehéz a fogyasztóknak a legjobb megoldást kiválasztani addig, amíg nem tudjuk, hogy a szolgáltató mennyiért veszi majd a többletáramot, találgatni pedig butaság lenne – hangsúlyozta a cég munkatársa.

Tárolni kell az energiát

A napelemek által megtermelt energia tárolásához úgynevezett akkumulátoros inverterre van szükség. A normál inverterekkel szemben ezek a berendezések a váltó­áramot is képesek egyen­árammá alakítani – ez a funkció szükséges az akkumulátorcsoport feltöltéséhez. Az akkumulátoros inverterek képesek összegyűjteni a felesleges napenergiát, és későbbi felhasználáshoz tárolni azt. Az akkumulátoros inverter a már meglévő napelemrendszerbe is beépíthető, és nem csak a megváltozó szabályozás miatt előnyös: biztonságot nyújt áramkimaradás, illetve hosszabb esős időszak esetén is.

A nyíregyházi Bodó Imre otthonában 12 éve működik napelemes rendszer. A nyugdíjas úr lapunknak elmondta, a többletáram elszámolása eddig sem ment zökkenőmentesen, több vitája is volt a szolgáltatóval.

– Nagyon szeretem a természetet, és elég nagy házban lakom, így hosszú távon remek döntés volt a napelem. Környezetkímélő, és a villanyszámlán is spórolok.

A korábbi kellemetlenségek miatt nálam nincs ­többlet­energia: tudom, mire képes a rendszer, és a megtermelt áramot fel is használom.

– Télen persze alig spórolok valamit a számlán, de hát nyáron tűzifát sem kell venni – mondta nevetve Bodó Imre, aki az új szabályozás miatt sem tervezi házi „erőműve” bővítését.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában