Nyíregyháza

2020.12.17. 14:00

Veszik, viszik az ajándékokat

Az idén is a december lesz a legerősebb hónap a kereskedelemben.

CSA, MJ

Az ékszer kedvelt ajándék

Fotó: Pusztai Sándor

Az ékszer a legkedveltebb ajándékok egyike, karácsony közeledtével sincs ez másként. Vinnainé Belicza Henrietta érdeklődésünkre elmondta: az ünnep előtti utolsó hétvégén a megszokottnál nagyobb forgalomra számítanak, ezért szombaton és vasárnap is nyitva lesznek.

– A lánykérő és karikagyűrűket ebben az időszakban változatlanul keresik, de karácsony előtt az ezüst és gyöngyös ékszerek, kis szettek iránt is megnő az érdeklődés. Szintén népszerűek az olyan ékszertároló dobozok, melyeket mindenki a saját kollekciójának megfelelően állíthat össze. Nagy a választék sor-, körbe- és színes drágaköves karikagyűrűkből, ékszerekből – ezek jelenleg unikumnak számítanak, Nyíregyházán korábban még nem találkozhattak ilyennel a vevők – árulta el a belvárosi Life & Style Ékszer by Vinnai üzlet egyik tulajdonosa, s hozzátette: ha a náluk vásárolt ékszernek nem jó a mérete, esetleg nem tetszik, díjtalanul kiigazítják vagy kicserélik az ünnepek után

A parfümök mindig népszerűek

– Érezhetően kevesebb a látogató és a vásárló, óvatosabban költenek az emberek, de a járványügyi helyzethez képest elég jó a forgalmunk. A női és férfiparfümök mindig népszerűek, ezen a téren érezhető a hatása a tévéreklámoknak, a magazinokban megjelenő hirdetéseknek. Az arckrémcsomagok szintén keresettek, ellenben a kötelező maszkviselés miatt például sokkal nehezebb eladni egy rúzst, mint máskor. Nincsenek bálok, és zárva vannak a szórakozóhelyek, így csökkent az érdeklődés a dekorkozmetikai termékek iránt – tudtuk meg Barkóczi Gabriellától.

A nyíregyházi Douglas parfüméria üzletvezetője kérdésünkre elmondta: a vírus miatt elmaradtak a távol-keleti vásárlók, akik a napi arcápolási rutinjukhoz nyolc-tíz terméket ­használnak, de a környező országok külföldi vevőinek hiánya is érezhető. Sokan lepik meg karácsonykor barátaikat, szeretteiket ajándék­utalvánnyal, akik januárban-­februárban aztán élnek a lehetőséggel, és maguk választják ki azokat a termékeket, amelyekre vágynak vagy szükségük van.

Barkóczi Gabriella szerint a legnagyobb probléma az, hogy ebben a helyzetben nem tudják bemutatni a sminkeket, krémeket, különböző kozmetikumokat, ami azért fontos, mert kipróbálás után a termék szinte önmagát adja el. Erre azonban jelenleg nincs lehetőség

Lassan hiánycikké válnak

– Az áruházunk forgalma meglepő módon merőben nem tér el az előző években tapasztaltaktól, a vásárlói szokások viszont kissé kiszámíthatatlanná váltak – árulta el lapunknak Mikó Gedeon, az Expert Kereskedelmi Kft. értékesítési vezetője.

Van – és nem feltétlenül hétvégeken –, hogy a szabadságon lévő kollégákat is be kell rendelni, mert annyi vásárló jön hirtelen, hogy másképpen nem győznénk.

– Ezzel szemben másnap alig lézeng valaki, jelentősen megcsappan a vásárlóerő, még takarítani is van időnk. Nem tudjuk, mi lehet ennek az oka – talán a járvány kavarta meg ilyen értelemben is a kereskedelmet –, és azt halljuk, hogy a konkurenciánál, illetve más hasonló üzletekben is ugyanezt tapasztalják.

– A beszerzés is pengeélen táncol, bizonyos cikkcsoportok kezdenek hiánycikké válni: ilyenek a notebookok, a tabletek, okostelefonok, viszont ezeknek a piacán már szeptembertől folyamatosan gondok mutatkoztak. Az árak jelentősen megugrottak, de szeretnénk, hogy a vásárló ezt annyira ne érezze meg. Tartjuk a régi árakat, sőt olykor még kedvezményeket is hirdetünk. Azt persze nem mondanám, hogy az imént felsoroltak tartoznak a slágercikkcsoportok körébe, ilyenkor valójában minden jobban megy, mint máskor. Kinek mit enged meg a pénztárcája, vannak, akik egy botmixerrel vagy egy olcsóbb telefonnal is meg tudják lepni a szeretteiket, míg mások házimozit vásárolnak számítógéppel, televízióval, két hűtőszekrénnyel.

Közvetlenül karácsony előtt eddig mindig számítanunk kellett vásárlói dömpingre, de most nehéz lenne jóslásokba bocsátkozni.

– A Black Friday egy kicsit mostanában tompít a december forgalmán, persze a fekete péntek a novembert, a karácsony pedig a decembert teszi egyértelműen bevételi szempontból a legerősebb hónappá. Mivel 1500 négyzetméteres alapterületen fogadjuk a vásárlókat, vevőszámlálásra nincs szükség, könnyűszerrel be tudjuk tartani és tartatni a kormány által előírt óvintézkedéseket. Mindenki elfér, és még a védőtávolság is könnyedén tartható – mondta el Mikó Gedeon, hozzátéve, hogy a szokásos évi termékfejlesztéseken túl az idén nincs olyan árucikk, amiért ölre mennének egymással a vásárlók, ugyanakkor minden jobban fogy.

CSA, MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában