Nyíregyháza

2020.12.02. 17:30

Vicsorgó harci kutyák feszültek egymásnak

A Terrorelhárítási Központ bevonásával leplezték le a szervezőt.

Kifejezetten viadalokra vásárolta és képezte ki a kutyáit a nyíregyházi férfi

Fotó: illusztráció: shutterstock

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság nyomozói hat férfit hallgattak ki tiltott állatviadal szervezése és állatkínzás megalapozott gyanújával – minderről részletesen beszámoltunk lapunk keddi számában. A szombati rajtaütésnek több szemtanúja volt. Elmondták: a kommandósok körbevették az ingatlant, berontottak, majd bilincsben vitték el a gyanúsítottakat. A környéken élők nem sejtették, hogy kutyaviadalokat tartottak a portán. A megyében korábban nem történt hasonló eset, ám 2013 júniusában Verpeléten és 2018 júliusában Mohácson a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ közösen csapott le tiltott állatviadalok szervezőire és résztvevőire.

Ahogy arról tegnapi lapunkban beszámoltunk, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság nyomozói hat férfit hallgattak ki tiltott állatviadal szervezése és állatkínzás megalapozott gyanújával. A kutyaviadal szervezőit szombat reggel az első mérkőzés közben, a Terrorelhárítási Központ (TEK) bevonásával leplezték le egy, a megyeszékhely külterületén lévő ingatlanon.

A rendőrség közleménye szerint a 46 éves L. T. kegyetlenül bánt a kutyáival, amiket kifejezetten harcoltatásra vásárolt, tenyésztett, nevelt és képzett ki. A szombati állatviadalra a 42 éves kótaji B. B.-vel közösen készült, hasonló érdeklődésű ismerőseikkel főként az interneten kerültek kapcsolatba. Ők kutyáikkal résztvevőként vagy bíróként, illetve nézőként vettek részt a mérkőzéseken, melyekre fogadásokat is kötöttek.

A szomszédok megdöbbentek

A rendőrök huszonöt kutyát helyeztek biztonságba, és futópadokat, fecskendőket, teljesítményfokozókat, gyógyszerkészítményeket, viadalokon készített felvételeket, trófeákat foglaltak le. A Tények riportja szerint több kutyatetem is előkerült a kert végéből. Az állatok a viadalok során múlhattak ki, hasonlóan ahhoz a kutyához, amelyik szintén belepusztult a szombat reggeli összecsapáson szerzett súlyos sérüléseibe.

A rajtaütésnek több szomszéd is szemtanúja volt. Elmondták: a kommandósok körbevették az ingatlant, berontottak, majd bilincsben vitték el a gyanúsítottakat. A környéken élők nem sejtették, hogy kutyaviadalokat tartottak a portán, semmit nem hallottak a mérkőzésekből. A nyíregyházi L. T.-t rendes szomszédnak tartották, nem hitték volna, hogy ilyesmivel foglalkozik.

– Egy felelős, gondos állattartó mellett az ilyen pitbull jellegű kutyákból is lehetnek családbarát ebek, de ezek a viadalokra használt állatok nem ilyen körülmények között nőttek fel – mondta el kérdésünkre dr. Kató Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Állat­egészségügyi Osztályának vezetője.

– Ilyen előélet után nagy hangsúlyt kell fektetni a kutyák rehabilitációjára – megfelelő szakemberekkel. Abban a tekintetben nincs két egyforma eset, hogy mennyire sikerül megváltoztatni az állatok viselkedését. Jelenleg a kutyák egy gyepmesteri telepen vannak, és a későbbi vizsgálatok során derül majd ki, hogy milyen körülmények között tarthatóak a jövőben. Amennyiben a hatósági eljárás a veszélyesebbek közé sorol egy-egy ebet, felelős gazdákat kell keresni, akik képesek ilyen speciális körülmények mellett is gondoskodni róluk – tette hozzá dr. Kató Zsolt.

Aki ma Magyarországon állatviadalt szervez vagy tart, az ilyen állatviadalra fogadást szervez vagy köt, az a törvény szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető – tudtuk meg dr. Szilágyi Lászlótól, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivőjétől.

– Hozzánk nem kerülnek közvetlenül kutyaviadalok során lefoglalt állatok, de a gyepmesteri telepekről mentés során találkoztunk már olyan ebekkel, melyeknek valószínűleg hasonló körülmények között indult az életük. Bizonyítékunk nincs rá, de az állat fizikai és lelki sérüléseiből következtethetünk erre – árulta el lapunknak Pompár Ágnes, a PCAS állat- és természetvédelmi egyesület tagja.

– Amikor arra kényszerítik a kutyákat, hogy egymással harcoljanak, nyoma sincs az állatok szeretetének, ezek a viadalok mindig csak a pénzről szólnak.

Függ a fajtától is

Pompár Ágnes arról is beszélt, hogy nem könnyű feladat új életet biztosítani ezeknek a kutyáknak, hiszen rosszul szocializálódott, traumatizált állatokról van szó. Az állatmentő szerint a viadalokra tenyésztett kutyák előélete sokszor különböző lehet, hiszen itt is vannak „amatőrök” és „szakemberek”, akik más-más módszerekkel és anyagi ráfordítással hódolnak ennek a kegyetlen sportnak. Az eb fajtája sem mindegy – egy tacskó vagy egy csivava küllemében, fizikai felépítésében és vehemenciájában sem lehet népszerű a viadalok szervezőinek körében. Jellemzően például az amerikai staffordshire terrier vagy a pitbull fordul elő a hasonló esetekben.

– Véleményem szerint ezeket az élet-halál harcokat úgy lehetne megszüntetni, ha valamilyen jogszabályi feltételhez lenne kötve ezeknek a fajtáknak a tartása. Sajnos ennek a megoldásnak is megvan a maga veszélye, hiszen így valószínűleg sokan megpróbálnának „megszabadulni” az érintett fajtájú kutyáktól, és ez nagyon megterhelné az állatmentést, de talán így hosszú távon csökkenhetne a viadalok száma, és megnehezítené azoknak a dolgát, akik ilyen célra akarnak beszerezni kutyákat.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában