Kelet-retró

2021.01.06. 08:00

14 bánya a megyében?

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

1971. január 6., szerda

14 bányánk van Szabolcsban

Már a cím is meghökkentő. Ugyanilyen meglepetéssel fogadták a járási tanácsok és a termelőszövetkezetek a Központi Statisztikai Hivatal űrlapjait, amelyben arra szólítja fel a mezőgazdasági üzemeket Szabolcs-Szatmár megyében, hogy szolgáltassanak adatokat ásványbányászati tevékenységükről. Olyan is volt, aki tréfára vette a dolgot, pedig ahol nincs ilyen tevékenység, ott a legegyszerűbb a lap kitöltése.

Igen ám, csakhogy kiderült, az elmúlt évben tíznél is jóval több termelőszövetkezetünk foglalkozott ásványbányászattal. Soroljuk: a barabási Béke Termelőszövetkezet andezitbányát tart fenn, amelynek az anyagát épületfalazásra használják. Ugyancsak andezit-, sőt ezenkívül még bazaltkitermelési tevékenységet is folytat a tarpai Győzelem Termelőszövetkezet és van egy kőbányája a beregsurányi Barátság Tsz-nek is.

De nemcsak bazaltot és andezitet bányásznak termelőszövetkezeteink. A csengeri Lenin Termelőszövetkezet kavicsbányát tart fenn, a nagyecsedi Rákóczi pedig homokbányája mellett üzemeltet egy tőzegkitermelő üzemet is. Márpedig a tudomány a tőzeget ásványnak tekinti és a statisztikusok a kitermelését a bányászat körében tartják számon.

Talán még érdekesebb a fábiánháziak és a kocsordiak vállalkozása, mert itt talajjavításhoz meszes agyagot bányásznak. És mi van a téglagyárakkal? Ijesztő méretű az az agyagmennyiség, amelyet a Fehérgyarmati Téglagyárnak ki kell termelnie saját alapanyagaként. Ugyanez vonatkozik a tiszaberceliekre és a kótajiakra, a tiszalökiekre és a tiszavasváriakra, akik ugyancsak a környék téglagyáraihoz szállítanak kiégetni való agyagot.

Végül meg kell emlékezni a Tisza-kanyar három kavicsbányájáról is. A tiszacsécseiről, a tiszabecsiről és a milotairól. Az utóbbi kettő éppen most áll jelentős fejlesztés alatt. Működésük nagyarányú felfutása nélkül aligha lehetett volna megoldani az árvizes falvak újjáépítését. Tudomásul kell venni tehát, hogy bár nyersanyagokban eléggé szűkösen állunk Szabolcs-Szatmárban, mégis van 14 bányánk.

2000. január 6., szombat

Csaltak a csengersimai ruletten

Egy 35 éves budapesti lakos alaposan gyanúsítható azzal, hogy több társával két alkalommal megjelentek a csengersimai rulett-teremben, ahol a rulettgépet mechanikus úton manipulálva összesen egymillió-négyszázezer forint jogtalan haszonra tettek szert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában